Κυριακή 20 Ιουλίου 2008

Κοινοβουλευτικη χουνταρα χωρις προσχηματα και αναστολες...

.
Απροκαλυπτα πλεον, το αστικο κρατος ριχνει τις μασκες και δειχνει το αληθινο του προσωπο.Οταν ζοριζουν τα πραγματα,δε δισταζει να καταργει θεσμους που το ιδιο δημιουργησε και που ελεγχονται απο ΔΙΚΑ ΤΟΥ παιδια!Στο παραμικρο παραστρατημα των "φυντανιων" του-στα οποια περιλαμβανεται κι ο Ζορμπας-ριχνει βαρυ τον πελεκυ στα δεξια τους κεφαλακια και αποκθιστα τις ισορροπιες με χουντικου τυπου πολιτικες παρεμβασεις.Παρεμβασεις δημοκρατικα κατοχυρωμενες με τη σταμπα της κοινοβουλευτικης πλειοψηφιας.Μπορουμε λοιπον απεριφραστα,πλεον, να κανουμε λογο για το πολιτευμα της "Κοινοβουλευτικης Δικτατοριας",που χρησιμοποιει τις νομοθετικες διαδικασιες καθαρα σε ενα τυπικο πλαισιο επισφραγισματος της τυρρανικης του διοικησης,και σε αντιθεση προς την ουσια τους που ειναι η διατηρηση της κοινωνικης δικαιοσυνης.

Το χρονικο της επισημης κυβερνητικης αποπειρας φιμωσης και συγκαλυψης του σκανδαλου, οπως παρατιθεται στο "Εθνος":



Καρατόμηση Ζορμπά

Mετατρέπουν την Αρχή σε απλή επιτροπή πλήρως ελεγχόμενη από το ΥΠΟΙΚ. «Τιμωρούν» τον επικεφαλής της για τα πορίσματα για τα ομόλογα



«Αποκεφαλίζει» η κυβέρνηση τον Γ. Ζορμπά από επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα του χρήματος, ενώ ταυτόχρονα καταργεί την ανεξάρτητη Αρχή και τη μετατρέπει σε μία απλή επιτροπή πλήρως εξαρτημένη από τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών, έτσι ώστε οι έρευνές της να μην είναι πλέον ενοχλητικές και δυσάρεστες για την κυβέρνηση, αλλά πλήρως ελεγχόμενες...



Το νομοσχέδιο που κατέθεσαν χθες στη Βουλή οι υπουργοί Οικονομίας και Δικαιοσύνης Γ. Αλογοσκούφης και Σ. Χατζηγάκης αποτελεί ένα «χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου», καθώς η απόφαση «εκπαραθύρωσής» του είχε ουσιαστικά ληφθεί από το περασμένο καλοκαίρι, όταν έκανε λόγο για ροή πολιτικού χρήματος στα πορίσματά του για τα ομόλογα, καθώς θεωρήθηκε ότι προκάλεσαν πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση, λίγο πριν από τις εκλογές.

Η απομάκρυνση του επίτιμου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου από την Αρχή (την εντιμότητα και ικανότητα του οποίου είχε εκθειάσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός) σηματοδοτεί την «τιμωρητική» διάθεση της κυβέρνησης απέναντι σε όσους αρνούνται να «ενταφιάσουν» τις έρευνες σκανδάλων ή να εισακούσουν τις κατευθυντήριες γραμμές της, προκειμένου να αποφεύγεται η εμπλοκή «ημετέρων».
Η «τιμωρία» του Γ. Ζορμπά δεν προβλεπόταν αρχικά στο νομοσχέδιο, που μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες βρισκόταν σε διάλογο με διάφορους φορείς, αφού εκεί οριζόταν ότι μπορεί να είναι πρόεδρος της επιτροπής τέως δικαστικός λειτουργός (και όχι εν ενεργεία).

Επίσπευση
Ωστόσο, η διαρροή σε εσωτερικά κλιμάκια της κυβέρνησης, της πληροφορίας ότι η Αρχή πρόκειται να διερευνήσει πτυχές του σκανδάλου της Siemens ανοίγοντας τους τραπεζικούς λογαριασμούς των βασικών πρωταγωνιστών και πρώην στελεχών της εταιρείας, επέσπευσε την καρατόμησή του.
Και τούτο διότι η Αρχή έχει τη δυνατότητα άμεσης διείσδυσης στους λογαριασμούς, με διαδικασίες απλές και όχι τις χρονοβόρες και γραφειοκρατικές της Δικαιοσύνης. Γι αυτό και το νομοσχέδιο-λαιμητόμος συζητείται κατεπειγόντως την προσεχή Τετάρτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για να προλάβει η κυβέρνηση τα χειρότερα...
Το νομοσχέδιο, που μετατρέπει την αρχή σε εξαρτημένο όργανο και τις έρευνές της σε απόλυτα ελεγχόμενες, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις υποδείξεις της FATF (του διεθνούς εποπτικού οργάνου όλων των Αρχών για το ξέπλυμα) που έχει ζητήσει την αναβάθμιση και ενίσχυση της Αρχής και είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει νέος κύκλος αντιδράσεων και επικρίσεων της χώρας μας.
Στην αιτιολογική έκθεση υποστηρίζεται ότι η μεταβολή της Αρχής σε επιτροπή με την προεδρία ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού εν ενεργεία «κατέστη αναγκαία, λόγω των σοβαρών δυσλειτουργιών που παρατηρήθηκαν υπό το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς και κυρίως της αδυναμίας συνεργασίας με τις εισαγγελικές αρχές»!
Συνεπώς η κυβέρνηση «τιμωρεί» τον Γ. Ζορμπά όχι μόνο για το αποκαλυπτικό πόρισμά του για τα ομόλογα, αλλά και επειδή αντέδρασε όταν οι εισαγγελικές αρχές επιχείρησαν τον ενταφιασμό των πορισμάτων του, με το επιχείρημα ότι δεν είναι νόμιμα γιατί τα κατάρτισε μόνος του και δεν πήραν τη συγκατάθεση και έγκριση της Ολομέλειας της Αρχής.
Για το «θάψιμο» του πορίσματος ο Γ. Ζορμπάς ήλθε σε αντιπαράθεση με τον εισαγγελέα ΑΠ Γ. Σανιδά, τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Γ. Κολιοκώστα, τον εισαγγελέα Εφετών Ι. Σακελλάκο. Ωστόσο, η πορεία των ερευνών δικαίωσε τις δικές του θέσεις γιατί και ο αντεισαγγελέας Εφετών Γ. Πεπόνης πρότεινε την παραπομπή της δικογραφίας στη Βουλή για να κινηθεί η διαδικασία της νομοθεσίας για την ευθύνη των υπουργών, η οποία όμως «μπλοκαρίστηκε» την τελευταία στιγμή από την Εισαγγελία ΑΠ. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι το νομοσχέδιο δεν αναθέτει την έγκριση πορισμάτων από την Ολομέλεια της Επιτροπής που κρίνει αν μια υπόθεση θα καταλήξει στο αρχείο ή στον εισαγγελέα.

Προβλήματα
Το νομοσχέδιο παρουσιάζει συνταγματικά προβλήματα, καθώς αναθέτει την προεδρία της εξαρτημένης πλέον επιτροπής, σε ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό (θα οριστεί από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και μπορεί να είναι ακόμα και ένας από τους εισαγγελείς με τους οποίους συγκρούστηκε ο Γ. Ζορμπάς).
Ομως, το Σύνταγμα απαγορεύει την ανάμειξη εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών σε διοικητικές επιτροπές -την επιτρέπει μόνο σε όργανα με δικαιοδοτικό χαρακτήρα που απονέμουν δικαιοσύνη, όπως π.χ. τα πειθαρχικά συμβούλια κλπ. Γι αυτό και το νομοσχέδιο μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες δεν αναφερόταν καθόλου σε εν ενεργεία δικαστικό λειτουργό, παρά μόνο σε συνταξιούχο.
Τα μέλη της επιτροπής από έντεκα μειώνονται σε οκτώ και διορίζονται από την κυβέρνηση και κρατικούς φορείς, χωρίς ιδιαίτερη ανάλυση των απαιτούμενων προσόντων, με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος να μετατραπούν σε απλούς τοποτηρητές της κυβέρνησης, η οποία, ούτως ή άλλως, με την εποπτεία του υπουργού Οικονομικών, θα έχει τον πλήρη έλεγχο των διενεργούμενων ερευνών, με καθορισμό των αρμοδιοτήτων της επιτροπής και υποδείξεις ακόμα και για τον τρόπο διαχείρισης των υποθέσεων.
Και τούτο παρά τις επισημάνσεις που έχουν γίνει από τη FATF για τον κίνδυνο σύγκρουσης συμφερόντων, όταν ελεγχόμενος μπορεί να είναι κρατικός φορέας, πρόσωπο κοντά στην κυβέρνηση, κλπ.
Ο Γ. Ζορμπάς ως εισαγγελέας είχε αποκαλύψει τις τηλεφωνικές υποκλοπές της ομάδας Γρυλλάκη, γεγονός που οδήγησε στην ποινική δίωξη από τη Βουλή του πρώην πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, ενώ είχε κάνει σωρεία ερευνών γύρω από το Χρηματιστήριο και γνωστούς επιχειρηματίες.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αποφάσισε την τοποθέτησή του στη γεν. γραμματεία εξοπλιστικών προγραμμάτων στο υπουργείο Αμυνας, όπου όταν η κυβέρνηση διαισθάνθηκε να απειλείται και η ίδια από την εμμονή του στη νομιμότητα, αποφάσισε την απομάκρυνσή του και για να «χρυσωθεί το χάπι» η κυβέρνηση Καραμανλή μετέτρεψε το 2005 την Επιτροπή για το ξέπλυμα σε Ανεξάρτητη Αρχή, για να την αναλάβει πανηγυρικά ο Γ. Ζορμπάς στο όνομα της διαφάνειας και νομιμότητας.
.
Μόλις διαπίστωσαν όμως ότι το εννοεί ο ίδιος και στην πράξη, αποφάσισαν τον αποκεφαλισμό του, την κατάργηση της Ανεξάρτητης Αρχής και την πρωτοφανή οπισθοδρόμηση σε μία απλή, διορισμένη και εξαρτημένη επιτροπή...


ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=8777&pubid=1318531#

Δεν υπάρχουν σχόλια: