Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Στα αδυτα του εκλογικου νομου....



Ο νομος βρισκεται εδω:
http://www.dsanet.gr/Epikairothta/Nomothesia/n3231_04.htm
Κι οι κατανεμομενες εδρες ανα περιφερεια, εδω:
http://www.hellenicparliament.gr/Vouleftes/Ana-Eklogiki-Perifereia/


Αδρα συμπερασματα:
1) Η ψηφος διαμαρτυριας (σε συγκριση με την αποχη, ή το λευκο) δυσκολευει την ενταξη μικρων κομματων στη βουλη, διοτι μεγαλωνει τον παρανομαστη του κλασματος: (ψηφοι κομματος)/ (συνολικες εγκυρες ψηφοι), που πρεπει να ειναι μεγαλυτερο απο 0,03.

2) Το ποσοστο αυτοδυναμιας του πρωτου αυξομειωνεται αντιστροφως αναλογα με το ποσοστο ψηφων που κατεληξαν σε κοινοβουλευτικα κομματα. Ετσι, αν το 20% των ψηφων πανε σε κομματα που θα μεινουν εκτος βουλης, ο πηχυς της αυτοδυναμιας χαμηλωνει σε σχεση με ενα σεναριο κοινοβουλευτικης ενσωματωσης του 95% των ψηφων (μονο 5% τα εξωκοινοβουλευτικα). Εν πασει περιπτωσει, και δεδομενου του μπονους των 50 εδρων, το πρωτο κομμα χρειαζεται τουλαχιστον το 40,5% των "κοινοβουλευτικων" ψηφων, για να συμπληρωσει 151 εδρες και να φτιαξει κυβερνηση.

3) Το δευτερο κομμα βγαινει εκ των πραγματων πιο χαμενο απ' ολα, οσον αφορα το μπονους των 50 εδρων, διοτι, ως μεγαλυτερο ολων (εκτος πρωτου), "συνεισφερει" το μεγαλυτερο αριθμο εδρων απο τις παραχωρηθεισες 50. (το μεγαλυτερο κοστος ευκαιριας της ενισχυμενης αναλογικης, σε σχεση με την απλη)

4) Η κατανομη των 12 εδρων επικρατειας γινεται πληρως αναλογικα (δεδομενης και της διαδικασιας των "υπολοιπων"), και το ιδιο ισχυει για τις εναπομεινασες 138 εδρες.

5) Ανα περιφερεια: Η αναλογικοτητα ισχυει απολυτα στις μονοεδρικες, οπου "βγαινει" ο,τι ψηφισει ο λαος. Λιγο λιγοτερο ισχυει στις δυεδρικες, οπου ναι μεν γινεται η κατανομη αναλογικα, με τη μεθοδο των "υπολοιπων", αλλα υπαρχει κι ενα σεναριο αφαιρεσης εδρας (παρμενης απο "υπολοιπο"), απο καποιον πολιτικο σχηματισμο, εφοσον με την εδρα αυτη ξεπερναει οσες δικαιουται συνολικα (πριν καν γινουν ολες οι αλλες κατανομες υπολοιπων στη χωρα, οποτε μαλλον απιθανο). Παντως, μια εδρα κατοχυρωμενη εξ' αρχης (στρογγυλη) κι ΟΧΙ με βαση υπολοιπομενες ψηφους, δεν κινδυνευει σε καμια περιπτωση. Οσο ανεβαινουμε σε μεγαλυτερες περιφερειες, η αναλογικοτητα περιοριζεται. Συγκεκριμενα, στις τριεδρικες ισχυει ο,τι και στις δυεδρικες, αλλα εδω ειναι πιο πιθανο να χαθει εδρα παρμενη απο υπολοιπο. (διοτι απο τις τριεδρικες ξεκιναει η ενδεχομενη αφαιρεση, και συγκεκριμενα απο αυτες οπου ο καθε πολιτικος σχηματισμος παρουσιαζει τα μικροτερα ΤΟΥ υπολοιπα.)

6) Μετα τις τριεδρικες, ανοιγουν οι ασκοι του Αιολου... Τα κομματα ξεκινουν να παιρνουν ο,τι αλλο τους λειπει απο εδρες, ξεκινωντας με τις περιφερειες οπου εχουν τα μεγαλυτερα υπολοιπα. Τα κομματα μπαινουν στη διαδικασια με σειρα αντιστροφη απο τη δυναμή τους. Ετσι, ξεκινωντας απο το μικροτερο και ανεβαινοντας προς το πρωτο, ξεκαθαριζει το τοπιο και μενει στο τελος το πρωτο με ολες τις "περισσευουμενες εδρες" (αρα, και τις 50 μπονους). Σε μια περιφερεια- μαμουθ, οπως η Β' Αθηνας, ειναι φυσιολογικο να προκυπτουν και περισσοτερες εδρες- μπονους για τον πρωτο.
Σημαντικη σημειωση: To εκλογικο μετρο καθε περιφερειας καθοριζεται λαμβανοντας υποψιν ΟΛΕΣ τις εγκυρες ψηφους- ασχετως αν το κομμα που ψηφιστηκε μπηκε στη βουλη! Πρακτικα, αυτο δημιουργει περισσευουμενες εδρες ΠΑΝΤΑ (ή αλλιως: δημιουργει αδυναμια καταληψης ολων των εδρων απο τα κοινοβουλευτικα κομματα). (Και) απο αυτα τα περισσευματα καρπωνεται στο τελος το πρωτο κομμα, που εχει το μπονους. Για παραδειγμα, αν σε μια περιφερεια 20 εδρων, τα κοινοβουλευτικα κομματα εχουν παρει μολις το 75% των ψηφων, τοτε τους αναλογουν οι 15 εδρες. Εστω οτι τα κοινοβουλευτικα κομματα ειναι 4 και το καθενα εχει κι απο ενα "υπολοιπο" σταυρων. Πχ οι εδρες ειναι 2,3 για τον Α, 3,1 για τον Β, 4,2 για τον Γ,  5,4 για τον Δ. Εστω η ακραια περιπτωση οπου, στη συγκεκριμενη περιφερεια, και τα τεσσερα κομματα καρπωνονται μια εδρα με το υπολοιπό τους (αν και το υπολοιπο 0,1 για τον Β, ειναι δυσκολο να του δωσει εδρα, σε οσους σταυρους κι αν μεταφραζεται...). Και παλι, οι εδρες που δοθηκαν ειναι 18. Αρα, οι δυο ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ θα δοθουν στον πρωτο μεσω του μπονους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: