Περα απο την μαχιμη, αντισυστημικη δημοσιογραφια του Χατζηστεφανου- ή, ας πουμε, του αποπεμθεντος απ' την Καραμανλικη ΕΡΤ, Στ. Κουλογλου- τυγχανει να εχω σε υποληψη και την τιμια, "συστημικη" δημοσιογραφια καταρτισμενων γραφιαδων (Τιμια=Καλυψη μιας πραγματικοτητας με βαση διασταυρωμενες πληροφοριες, χωρις υφολογικες σκοπιμοτητες, χωρις κρυφες μικροκομματικες στοχευσεις- εστω και με δοσεις μιας ορισμενης πολιτικης κατευθυνσης/ Συστημικη=Οχι ριζικα ενάντια στις κατευθυνσεις του διεθνους ή εγχωριου συστηματος εξουσιας)
Ο Δημαδης καλυψε ολα τα δανειακα θριλερ της χωρας με τροπο αξιοπρεπη, χωρις κραυγες λαϊκισμου, αλλα και χωρις τις παπαγαλιστικες κραυγες των Καψήδων. Περιοριστηκε στην αμιγως οικονομικη και οικονομοτεχνικη διασταση του ρεπορταζ ΔΝΤ, χωρις μεγαλες γεωπολιτικες προεκτασεις και χωρις εντονο πολιτικο παρασκηνιο. Αυτο σαφως μπορει να του καταλογιστει ως ελλειμμα... Απ΄την αλλη, κατα καιρους εχουν καταρρευσει οι θεωριες συνωμοσιας, ή οι διακρατικες υπεραπλουστευσεις ("αξονας του Νοτου", "ρωσικος δακτυλος", "εκλογες ΗΠΑ", "Ομπαμα εναντιον Μερκελ" κ.ο.κ...) Ολες ετουτες οι θεωρησεις παραβλεπουν εναν πολυ βασικο παραγοντα: Φράγκα! Ναι, το ΔΝΤ στρεφεται κατα της πολιτικης της Μερκελ, αλλα χωρις να βαζει το χερι στην τσεπη και να χρηματοδοτει αναπτυξιακα/αντι-υφεσιακα την ελληνικη οικονομια. Αρα, πώς μπορει κανεις να πει "Ειμαστε συμμαχοι με το ΔΝΤ, εναντια στην κακια Γερμανια"??
Αναφερω το παραπανω παραδειγμα μονο και μονο ως "ελαφρυντικο" για την θεσμικη σταση του Δημαδη, και την παραβλεψη απωτερων γεωπολιτικων κινητρων πισω απο τις αποφασεις. Εξαλλου, αυτο θα ηταν δουλεια των πολιτικων συντακτων, κι οχι ενος (οικονομικου) ανταποκριτη του ΔΝΤ.
Τελοσπαντων, αυτο το ποστ δεν εχει σκοπο να κρινει, να επικροτησει ή να καταβαραθωσει το δημοσιογραφο Δημαδη. Εχει σκοπο να προβαλλει την γενναια, οικειοθελη (?) του αποχωρηση απο ενα ισχυρο μιντιακο συγκροτημα, οπου πολλοι συνομηλικοί του θα λαχταρουσαν να εργαστουν. Ειναι, πραγματι σπανιο για εναν ρεπορτερ να αποχωρει επικαλουμενος δεοντολογικες και ουχί μισθολογικες- ή γενικως εργασιακες- αφορμες. Επισης, ειμαι απο τους ρομαντικους που αρνουνται να δουν τη δημοσιογραφια ως στεγνο βιοπορισμο. Νομιζω πως ειναι λοξα, ειναι τρελα, ειναι καυλα, ειναι πηγαια αναγκη- οπως και η (σοβαρη, ανιδιοτελης) ενασχοληση καποιου με τα Κοινα. Αυτο μεγεθυνει καπως την εκτιμηση μου ως προς την ξαφνικη αποχωρηση και το στυλ αποχωρησης του Δημαδη.
Ειναι σαφες πως ο ΣΚΑΙ νέρωσε πολυ το κρασι με επιλογες τυπου Αυτια ή Ευαγγελατου, και οι αιτιασεις του Δημαδη περι ποιοτικης υποχωρησης δειχνουν βασιμες (χωρις να σημαινει πως ο Μπαμπης κι ο Πασχος ειναι αρσακειαδες, ή εστω συμπαθεις στον γραφοντα). Τωρα, το τι ακριβως διημηφθη μεταξυ σταθμου και Δημαδη, κανεις μας δεν μπορει να το ξερει...
Εν πασει περιπτώσει, αξιζει να αναρτησω την ανακοινωση του παραιτηθεντος ρεπορτερ- μονο και μονο για το υφος/ηθος της.
«Προς: Γενική Διεύθυνση Ειδήσεων και Ενημέρωσης του ΣΚΑΪ Από σήμερα Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου του 2012, θα ήθελα να σας ανακοινώσω την διακοπή της συνεργασίας μας και την παραίτησή μου από τα καθήκοντά του ανταποκριτή στις Βρυξέλλες για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Θεωρώ ότι θα ήταν λάθος μου να τροφοδοτώ, παραμενοντας στην θέση μου, νοοτροπίες και αντιλήψεις που οδήγησαν τον χώρο της ενημερωσης στη σημερινή κρίση, την οποία πληρώνει ολοκληρωτικα η δική μου γενιά. Πιστεύω ότι άσκησα τα καθηκοντα μου με συνέπεια, εντιμότητα και πάθος σε μία περίοδο που ο σταθμός είχε το «στοίχημα ποιότητας» σε πρώτη προτεραιότητα. Αυτη την προτεραιοτητα της ποιοτητας στην ενημέρωση, που διεκδικούμε όσοι από τη νεα γενια των συναδέλφων μου επιλέξαμε συνειδητά με σπουδές και εξειδικεύσεις να υπηρετήσουμε την δημοσιογραφία, θα συνεχισω να πρεσβεύω με οποιοδήποτε κόστος. Γνωρίζω ότι στις μέρες μας η ανεργία περισσεύει στον κλάδο των Μέσων Ενημέρωσης στην Ελλάδα. Αλίμονο όμως, αν μπροστά στον φόβο της ανεργίας, ειδικά εμείς οι νέοι άνθρωποι φθάσουμε στο σημείο να ξεπουλήσουμε την προσωπική υπερηφάνεια και την επαγγελματική αξιοπρέπειά μας. Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους μου στον ΣΚΑΪ για τις καλές αλλά και δύσκολες στιγμές, που περάσαμε μαζί. Ιδιαίτερα ευχαριστώ τους Γιώργο Λαμπράκο και Ανδρέα Μπούσιο για όσο διάστημα υπηρέτησαν στην διεύθυνση ειδήσεων του σταθμού και είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί τους. Καθώς επίσης ευχαριστώ και την διοίκηση του σταθμού που μου εμπιστεύτηκε την θέση του ανταποκριτή από την Ουάσινγκτον, για το ρεπορτάζ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα. Φιλικά, Θάνος Δημάδης Δημοσιογράφος- Μέλος ΕΣΗΕΑ»
Πηγή: www.lifo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου