Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Οταν ακομη κι η αστικη ταξη απηυδησε με τον εαυτο της....


Όταν ακουσα σε ενα δελτιο ειδησεων οτι ο Αμερικανος μεγαλοεπενδυτης, και προσωποποιηση του "American Dream" (ως μονιμος θαμωνας στην κορυφη της λιστας με τους πλουσιοτερους ανθρωπους) ζητησε μεγαλυτερη φορολογια για τους πλουσιους, ομολογω πως εξεπλαγην. Ακομα περισσοτερο ομως εντυπωσιαστηκα οταν, με μια γρηγορη περιηγηση στο αγαπημενο μου Youtube επεσα επανω σε πολλες ακομα παρομοιες τοποθετησεις που ο εν λογω κροισος ειχε κανει στα Μιντια, κατα το παρελθον.

Στην πιο προσφατη δηλωση του, μαλιστα, δεν εκφραζει μονο προσωπικη πεποιθηση περι αναγκης αυξημενης φορολογιας στους πλουσιους, αλλα μιλαει κι εξ ονοματος του "κυκλου" του! Της ανωτατης οικονομικης ταξης των ΗΠΑ!
Δεν ξερω αν προκειται για αισθημα αυτοσυντηρησης του συστηματος- που βλεποντας οτι ο λαος ειναι οργισμενος κανει καποιες υποχωρησεις- ή ενοχικα συνδρομα των "εχόντων" απεναντι στην εξαθλιωση της μαζας, που παρατηρειται και στην καρδια του καπιταλισμου, τις ΗΠΑ, ή απλα η κοινη λογικη ενος ανθρωπου που βλεπει οτι λειπει ενα ποσο απο τον κρατικο κορβανα, κι αυτο το ποσο δεν μπορει να εισπραχθει απο τους φτωχους και μεσσαιους. Οχι για λογους ανθρωπιστικους, αλλα πολυ απλα επειδη δεν υπαρχουν τα περιθωρια εισπραξης του! Ειναι απλα ανεφικτο!

Βλεπουμε,λοιπον οτι οι περιστασεις πολλες φορες επιβαλλουν δεδομενα εξω απο ιδεολογιες και ταξικα συμφεροντα. Ο καπιταλισμος εξαλλου, ειναι εξαιρετικα ευελικτος κι ευπλαστος ως συστημα- απο το νεοφιλελευθερισμο Ρηγκαν και Θατσερ ως τη Σουηδικη σοσιαλδημοκρατια. Και δεν θα επιμεινει πεισματικα σε συνταγες αδιεξοδες, που στο τελος θα υποσκαψουν την ιδια του την επικυριαρχια. Για αλλη μια φορα, θα προσαρμοστει. Αριστεροστροφα αυτη τη φορα. Ειναι ξεκαθαρη και η κατευθυνση Ομπαμα. Η Ευρωπη ακομη επιμενει στην εξοντωτικη λιτοτητα για τους πολλους, χωρις αυξηση της πιεσης στις τραπεζες και τα οικονομικα "ρετιρε". Μενει να δουμε αν θα ακολουθησει κι αυτη πιο κοινωνικες κατευθυνσεις ή θα εμμεινει αυτιστικα (και αυτοκαταστροφικα) στην υπερασπιση των μεγαλων συμφεροντων.

Τελευταια δηλωση Μπαφετ εδω...
http://www.nytimes.com/2011/08/15/opinion/stop-coddling-the-super-rich.html?_r=1
(Κι εδω η απάντησή του σε επικρίσεις απ' αυτης




Παλιοτερες δηλωσεις...












ΑTTACHMENT

Ακριβως στην ιδια λογικη και 16 Γαλλοι μεγιστανες!

2 σχόλια:

athinapoli είπε...

απηυδησε η αστικη ταξη με τον εαυτο της η κοροιδευει τα θυματα;

η φυγοκεντρος είπε...

Οχι, ειναι καθαρα ενστικτο αυτοσυντηρησης....
Αν συνεχιστει η βαρβαροποιηση εις βαρος των φτωχων, αφενος η οικονομια θα καταρρευσει (παιρνοντας παραμαζωμα και τους κατοχους των μεσων παραγωγης), αφετερου η κοινωνικη εκρηξη θα φτασει σε τετοια επιπεδα, ωστε ολοι αυτοι οι κυριοι θα νιωσουν την ανασα του λαου στο σβερκο τους.
Ο Μπαφετ ειναι αρκετα εξυπνος ανθρωπος ωστε να μπορει να τα διαβλεψει ολα αυτα πριν να ειναι πολυ αργα...
Αυτο πιστευω εγω