Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Καιρος να ξεμπερδευουμε πια με τους βασιλιαδες και τις "βασιλισσες"...(Part 2)


Μπορουμε ανοιχτα πια να κανουμε λογο για την καλυτερη ποδοσφαιρικη ομαδα ολων των εποχων. Οταν φιλοδωρεις με 5 τεμαχια τον αιωνιο αντιπαλό σου, που τυγχανει να διαθετει αυτη τη στιγμη την ακριβοτερη ενδεκαδα του κοσμου,που καθε καλοκαιρι σαρωνει την ποδοσφαιρικη πιατσα με μυθικες μεταγραφες και παχυλα συμβολαια, που διανυει-ή τουλαχιστον εδειχνε να διανυει- μια απο τις πιο φορμαρισμενες περιοδους των τελευταιων ετων,και που παρεμπιπτοντως βρισκεται και υπο την καθοδηγηση του μεγαλυτερου-αποδεδειγμενα- εν ενεργεια προπονητη, ε, οπως και να το κανουμε, γραφεις ιστορια! Διοτι οταν εισαι ΤΟΣΟ καλυτερος κι απο τους καλυτερους, σημαινει πως πλεον εχεις υπερβει τα εσκαμμενα,εχεις ξεπερασει τα ορια του συμβατικου ποδοσφαιρου και δημιουργεις κατι νεο.Ενα νεο αθλημα-ταχυτερο,ακριβεστερο,ανωτερο σε ολα τα επιπεδα.Ενα νεο ποδοσφαιρο. Οπως ο Αγιαξ της δεκαετειας '70 με το καταιγιστικο Total Football του, που ανοιξε τους οριζοντες ολης της τοτε ποδοσφαιρικης Ευρωπης,και εκανε εκατομμυρια φιλαθλων,παικτων και προπονητων να αναθεωρησουν εκ βαθρων τον τροπο που βλεπουν το σπορ.Που τελοσπαντων εδειξε οτι "γινεται κι αλλιως". Ε,λοιπον αυτο κανει κι αυτη η θρυλικη ομαδα σημερα.Και δειχνει το δρομο προς το μελλον στη δικια μας γενια,η οποια δεν προλαβε μεν τον Κροιφ αλλα θα 'χει να λεει στα παιδια της για τον Μεσι...
.
Περα απο το αμιγως ποδοσφαιρικο σκελος της υποθεσης,υπαρχουν και οι προεκτασεις.
Οσον αφορα την ιστορια, το κοινωνικο-πολιτικο υποβαθρο και την ιδιαιτερη φιλοσοφια που κουβαλαει η Καταλανικη ομαδα,εχουμε μιλησει και παλιοτερα,στο Part1,οποτε ας μην ανακυκλωνομαστε... Ναι μεν τυπικα προκειται για μια ακομη ανωνυμη εταιρια στο χωρο του θεαματος,οπως θα σπευσουν να υποστηριξουν οι "πονηροι" μηδενιστες,αλλα σε δευτερο και τριτο επιπεδο εντοπιζονται εντονοτατα σημεια διαφοροποιησης απο τους αλλους μεγαλους αθλητικους συλλόγους.
.
Εν προκειμενω,αξιζει να επισημανθει και ενα επιπλεον, το οποιο μπορει μεν να εντασσεται στη γενικοτερη κουλτουρα των ανθρωπων της Μπαρτσελονα,ομως στην παρουσα-ευτυχη-συγκυρια εχει μετουσιωθει και σε πραξη με τον πλεον ιδανικο τροπο: Το χτισιμο ενος αγωνιστικου συνολου απο υλικα "ιδιοκατασκευης",κι οχι απο αγορασμενα ετοιμα προιοντα.Στη Μπαρτσελονα η βιομηχανια του ποδοσφαιρου ειναι καθετοποιημενη υποθεση,και περικλειει ολα τα σταδια απο τη συλλογη πρωτων υλων ως την ανεγερση του οικοδομηματος.Με αλλα λογια:Η συντριπτικη πλειοψηφια των αστεριων που εχει να παραταξει στο γρασιδι ειναι γεννημα-θρεμα των ακαδημιών της,και οχι μεταγραφικα αποκτηματα (Αντιθετα με την αιωνια αντιπαλο,που εχει παγιδευτει εδω και μια περιπου δεκαετεια σ'ενα ατερμονο παιχνιδι εντυπωσιασμου με κορυφαιες μεταγραφες καθε καλοκαιρι). Ναι μεν αυτος ο δρομος ειναι δυσκολος και απαιτει υπομονη και πιστωση χρονου,ομως τα πλεονεκτήματά του μακροπροθεσμα-οταν αποδωσει καρπους- ειναι τρομακτικα. Περαν του επιχειρηματικου σκελους (αυτη τη στιγμη η Μπαρτσελονα διαθετει ενα ανθρωπινο δυναμικο που κοστολογειται σε πολλα εκατομμυρια ευρω ενω δεν της εχει κοστισει τιποτα,αρα μιλαμε για δυσθεωρητη υπεραξία,και φυσικα αυταρκεια),υπαρχει και το ουσιαστικο αθλητικο σκελος: Η μεταλαμπαδευση της τεχνης της μπαλας στις νεες γενιες.Η συνεχιση του ποδοσφαιρου στην πραγματικη ζωη,κι οχι μονο πισω απο την οθονη της τηλεορασης. Η κινητοποιηση των νεων να ασχοληθουν ενεργα κι οχι μονο ως θεατες ή παικτες του Pro Evolution.
.
Κι αυτο ειναι ανεκτιμητο,σε μια εποχη που ταλεντα φαινοταν να παραγει αποκλειστικα η Λατινικη Αμερικη,κι η Ευρωπη ηταν περιορισμενη στο ρολο του πλουσιου "αγοραστη". Καρπος της ορθολογιστικης και οραματικης λειτουργιας της Μπαρτσα στον τομεα των ακαδημιων: H παγκοσμια υπερδυναμη εθνικη Ισπανιας,που ειναι ουσιαστικα παιδι των Μπλαουγκρανα,και φαινεται να ειναι η μονη ομαδα με προοπτικες να αμφισβητησει τη διαχρονικη επικυριαρχια των Βραζιλιανων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: