Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Ο Τσαβες χτυπησε το θηριο στην καρδια του:στο τραπεζικο συστημα. Αντε,και στα δικα μας!

Στον κυριο Μιχαλη Σαλα δεσμευομαι να πηγαινω τσιγαρα (ή πουρα τελοσπαντων) εγω προσωπικα,καθως εδω και μερικα χρονια χαρτζιλικωνει τη μανα μου-μεταξυ μερικων ακομα χιλιαδων φουκαραδων που δουλευουν στην Πειραιως-με κατι ψιλα απο τα υπερκερδη του


Τσάβες κατά τραπεζικών
Ο χρόνος θα δείξει αν ο πρόεδρος Τσάβες, προχωρώντας στο δρόμο του ιδιότυπου «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα», που έχει κηρύξει, θα εθνικοποιήσει και ολόκληρο τον τραπεζικό κλάδο της Βενεζουέλας.
Ο ίδιος, πάντως, μετά το λουκέτο που έβαλε την περασμένη Δευτέρα σε τέσσερα ιδιωτικά πιστωτικά ιδρύματα, που αντιπροσωπεύουν κοντά το 6% των καταθέσεων, προειδοποίησε χωρίς περιστροφές τους τραπεζίτες.

«Οποιος θέλει να κάνει του κεφαλιού του, αυτός θα χάσει, όσο μεγάλη κι αν είναι η τράπεζά του. »Θέλετε να με κάνετε να εθνικοποιήσω τον τραπεζικό κλάδο; Δεν έχω κανένα πρόβλημα», είπε στην εβδομαδιαία εκπομπή που παρουσιάζει στην τηλεόραση.

Ο πρόεδρος διέταξε το κλείσιμο των τραπεζών, αφού προηγουμένως τις είχε προειδοποιήσει, ότι θα είχαν αυτή την τύχη, αν εξακολουθούσαν να αγνοούν το νόμο που τις υποχρέωνε να συμβάλλουν στην προσπάθεια για την ανέλκυση της οικονομίας από το τέλμα της διεθνούς ύφεσης.

Τα τέσσερα πιστωτικά ιδρύματα κατηγορούνται για παράβαση των διατάξεων που επιβάλλουν το 50% του συνόλου των χορηγήσεων μιας τράπεζας να είναι πιστώσεις σε βιομηχανίες, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τουριστικές επιχειρήσεις. Ομως οι τραπεζίτες, που απορρίπτουν τις αιτήσεις, απαντούν ότι οι επιχειρήσεις που ζητούν να χρηματοδοτηθούν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.

Εν τω μεταξύ ο ιδιοκτήτης των τεσσάρων τραπεζών, ο Ρικάρντο Φερνάτες-Μπαρουέκο, που έχει διασυνδέσεις με παράγοντες του καθεστώτος και προμηθεύει τρόφιμα σε κρατικά καταστήματα, είναι προφυλακισμένος με κατηγορίες που αναφέρονται σε παράβαση των κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας και παράνομες αυξήσεις κεφαλαίου και επισύρουν ποινές μέχρι δεκαετή κάθειρξη.

Επίσης, έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα σε 16 υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών του.

Οι καταθέτες

Ο υπουργός Οικονομικών Ροντρίγκες δήλωσε ότι θα αποζημιωθούν στο ακέραιο από τον κρατικό οργανισμό ασφάλισης τραπεζών Ferago πάνω από το 90% των 725.000 καταθετών των δυο από τις τέσσερις τράπεζες, της Banco Provivienda και της Banco Canarias, που θα οδηγηθούν σε εκκαθάριση. Οι άλλες δυο αφέθηκε να εννοηθεί ότι θα εθνικοποιηθούν.

Μέχρι τώρα η μόνη μεγάλη τράπεζα που έχει κρατικοποιήσει ο Ούγκο Τσάβες είναι η Banco de Venezuela, θυγατρική του ισπανικού κολοσού Banco Santader. Την εξαγόρασε το Δημόσιο τον Ιούλιο με τίμημα 1,05 δισ. δολάρια. Στη Βενεζουέλα, σημειωτέον, οι δέκα μεγαλύτερες από ένα σύνολο σχεδόν πενήντα τραπεζών συγκεντρώνουν το 70% των καταθέσεων.

Στα δέκα χρόνια που ασκεί την εξουσία στη χώρα, που είναι το μόνο μέλος του Opec στο δυτικό ημισφαίριο, ο Τσάβες έχει εθνικοποιήσει ολοσχερώς ή εν μέρει στρατηγικής σημασίας κλάδους και επιχειρήσεις, όπως τα πετρέλαια, η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών, εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, χαλυβουργεία, τσιμεντοβιομηχανίες και γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

βρικα κατι πολυ ενδιαφερον και σκεφτηκα πως οφειλω να το μοιραστω... λοιπον απομονωσε απο την παρακατω συζητηση τον διαλογο αναμεσα σε Ωχρα Σπειροχαιτη και Θαναση Παπακωνσταντινου.. μεσα απο την μικρη αντιδικια τους βγαινει μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ δωση αληθειας...

http://wxra.blogspot.com/2008/02/blog-post.html

χρηστος