«Πρόβα» για το άσυλο
Η ανασφάλεια δίνει στα μέτρα ψήφο εμπιστοσύνης
To κλίμα ανασφάλειας που εντείνεται εξαιτίας της αύξησης της εγκληματικότητας, των βανδαλισμών αλλά και της επανεμφάνισης της τρομοκρατίας καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις, με την πλειοψηφία των πολιτών να τάσσεται υπέρ της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου και της ποινικοποίησης της «κουκούλας», ενώ ευθύνες για την εγκληματικότητα αποδίδονται και στους αλλοδαπούς.Οι διαπιστώσεις ερμηνεύονται ως επιβράβευση των πρόσφατων μέτρων της κυβέρνησης, η οποία -σύμφωνα με πληροφορίες- είχε υπ’ όψιν τις απόψεις που κυριαρχούν μεταξύ των πολιτών προτού ανακοινώσει τα μέτρα. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας (μιλώντας χθες στο Mega) ξεκαθάρισε ότι εφεξής οι βάνδαλοι κουκουλοφόροι θα οδηγούνται στη φυλακή, καθώς η ποινή τους δεν θα έχει ανασταλτικό χαρακτήρα και δεν θα είναι εξαγοράσιμη. Βάσει της ρύθμισης του υπουργείου Δικαιοσύνης η ποινή θα φτάσει μέχρι και τα τρία χρόνια φυλάκισης από δύο χρόνια που ισχύει σήμερα. Επίσης θα διώκονται αυτεπαγγέλτως οι κουκουλοφόροι που θα υβρίζουν την Αστυνομία.
Ωστόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι τα μέτρα δεν έχουν σχέση με «ιδιώνυμο», καθώς ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να διαδηλώνει και να διαμαρτύρεται με ή χωρίς κουκούλα, χωρίς όμως να καταστρέφει, να υβρίζει και να βιαιοπραγεί. Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν το κλίμα ανασφάλειας που βιώνουν οι πολίτες, οι οποίοι ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα κατά της εγκληματικότητας. Στην εφημερίδα «Το Παρόν», η δημοσκόπηση της εταιρίας Rass διαπιστώνει ότι το ποσοστό της ανασφάλειας των πολιτών φτάνει το 91,1% ενώ το 70,7% των ερωτηθέντων λέει ότι συμφωνεί με αυστηρότερα μέτρα καταστολής, προκειμένου να καταπολεμηθούν αυτά τα φαινόμενα. Η ίδια περίπου κατάσταση καταγράφεται και στη δημοσκόπηση της Public Issue για την «Καθημερινή». Το 88% δηλώνει ότι η εγκληματικότητα έχει επιδεινωθεί και το 47% ότι η αστυνόμευση έχει χειροτερέψει. Ωστόσο, η γνώμη των πολιτών διχάζεται για το εάν πρέπει να προτάσσεται ο νόμος και η τάξη ή η προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών. Το 59% συμφωνεί με τη λεγόμενη ποινικοποίηση της κουκούλας, αλλά το 41% πιστεύει ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν θα φέρουν αποτέλεσμα. Για πρώτη φορά οι περισσότεροι των ερωτηθέντων, δηλαδή ποσοστό 49%, τάσσεται υπέρ της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει το 44%. Το 70% τάσσεται υπέρ της επέμβασης της Αστυνομίας εντός των ιδρυμάτων, και το 24% να υποστηρίζει ότι αυτό πρέπει να γίνεται και χωρίς την άδεια των πρυτανικών αρχών. Δύο χρόνια πριν στο ίδιο ερώτημα οι πολίτες είχαν ταχθεί κατά της κατάργησης του ασύλου με ποσοστό 51%.
Με την άποψη της κοινής γνώμης περί κατάργησης του ασύλου, όπως εκφράζεται από τις δημοσκοπήσεις, φαίνεται ότι τάσσεται και ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος ζήτησε από τις πανεπιστημιακές αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους τονίζοντας ότι «το πανεπιστημιακό άσυλο καθιερώθηκε για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και όχι για να καταστούν τα πανεπιστήμια άντρο εγκληματικότητας». Στο ίδιο μήκος κύματος και η δημοσκόπηση της ALCO, η οποία δημοσιεύθηκε στο «Πρώτο Θέμα». Καταγράφει ότι το 62% είναι υπέρ του νόμου της ποινικοποίησης της κουκούλας, το 75% συμφωνεί να επιτρέπεται η είσοδος της Αστυνομίας στα πανεπιστήμια και των 72% τάσσεται υπέρ της άμεσης απέλασης των λαθρομεταναστών.
Αντίθεση εκφράζουν οι δικηγορικοί σύλλογοι
Την αντίθεσή της στην ποινικοποίηση της χρήσης της κουκούλας από τους διαδηλωτές και της περιύβρισης Αρχής εξέφρασε η Ολομέλεια των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, στη διάρκεια της έκτακτης σύγκλησης που πραγματοποίησε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.Σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι η αυστηροποίηση των ποινών εξυπηρετεί επικοινωνιακούς και μόνο λόγους. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Παξινός υποστήριξε ότι «οι νόμοι επαρκούν, αρκεί να εφαρμόζονται», ενώ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Μανώλης Λαμτζίδης τόνισε πως κανένα κοινωνικό πρόβλημα «δεν μπορεί να λυθεί με ένταση της καταστολής ή με ανατροφοδότηση της έντασης». Αντίθετος με τις εξαγγελίες είναι και ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Ποινικολόγων Χριστόφορος Αργυρόπουλος.
Μανουσακακης Γιωργος
1 σχόλιο:
pleon gia mena i kuvernisi einai mia kakogyrismeni tainia pou 3eroume pws teleiwnei kai omws emeis san vlakes tin parakolouthoume me agwnia mexri to telo ths................
Δημοσίευση σχολίου