Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2008

O εθνικος Μικυ-Μαους στο πλευρο του εθνικου "πατερουλη"...

Κοιτα τι βρισκει κανεις,ανασκαλευοντας ιστορικα κιταπια....


http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=834994

Ο νεος,φερελπις τοτε μουσικος Μικης Θεοδωρακης με τη στολη της φασιστικης νεολαιας ΕΟΝ, διπλα στον δικτατορα Μεταξα! Απο οτι φαινεται,λοιπον,τιποτα σε αυτη τη ζωη δεν ειναι τυχαιο.Ποσο μαλλον ο εθνικισμος του εθνικου μας Μικυ,που αν και αποδιδεται απο πολλους σε γεροντικη ανοια, στην πραγματικοτητα εχει τις ριζες του αρκετες δεκαετειες πισω, στη νεαρη ηλικια του μουσικοσυνθετη.Ειναι βαθια ριζωμενος στο υποσυνειδητο του και παρα τα τοσα χρονια αγωνων με την αριστερα,δε λεει να σβηστει απο το νου του.

Λυπαμαι,Μικη,αλλα οσο κι αν προσπαθησες, ποτε δεν καταφερες να απεγκλωβιστεις απο το συντηρητισμο,και να αφομοιωσεις πραγματικα την αριστερη λογικη.Μπουρδουκλωσες πολλα διαφορετικα πραγματα μεσα στο μυαλο σου,και δημιουργησες τελικα ενα μειγμα ελληνορθοδοξου κομμουνισμου,αποκλειστικα δικης σου συλληψης,το οποιο και προσπαθεις να επιβαλλεις στη σημερινη κοινωνια.Την κοινωνια της παγκοσμιοποιησης,των διεθνιστικων κινηματων, των ανοιχτων οριζοντων,των αμβλυμενων εθνικων και φυλετικων αντιθεσεων.Ε,λοιπον οχι!Ισως καποτε να ειχαν απηχηση αυτα που εκπροσωπεις,ομως πλεον εισαι εκτος εποχης.Αντιπροσωπευεις μια γραφικοτητα περασμενων εποχων,ως ζωντανη απεικονιση του αγωνιζομενου ελληνα του '60 στο 2008.

Εμεινες στασιμος σε ιδεοληψιες που εφυγαν(ρωσοφιλια,συγκεχυμενη φοβεια εναντι καθετι δυτικου,συνδεση της αντιστασης με την πατριδα-βλεπε εποχες εθνικης αντιστασης και ΕΑΜ),ενω ολα γυρω σου αλλαξαν.Οι εθνικοι πολεμοι σχεδον υποκατασταθηκαν πληρως απο ταξικους,και,μετα την πτωση της ΕΣΣΔ,η μαχη με το κεφαλαιο εχει περασει σε πληρως διεθνοποιημενο επιπεδο(παγκοσμια τρομοκρατια,κοινα μετρα καταστολης κι ελεγχου πολλων κρατων του πλανητη,διεθνης κινητοποιηση σχετικα με την προστασια του περιβαλλοντος και των ανθρωπινων δικαιωματων απο πολιτες ολου του κοσμου,αμεση επαφη και συνεννοηση των απανταχου ενεργων πολιτων μεσω του διαδικτυου κλπ κλπ).Πραγματα που εσυ,οπως και ολοι οι ανθρωποι της γενιας σου,αγνοειτε.Kι ενω εμεινες στασιμος σε ολα αυτα που ξεπεραστηκαν και αλλαξαν,καμια αντιστοιχη προσηλωση δεν εδειξες σε βασικες διαχρονικες αρχες κι αξιες της αριστερας,οπως η ασυμβιβαστη και διαρκης παλη κατα του κατεστημενου της εξουσια και του συστηματος(Για την ακριβεια εγινες ο ιδιος "συστημα",και μαλιστα εδραιωμενο σε ολο το φασμα της δημοσιας ζωης.).Δεν θα σου καταλογισω προδοσια, στηλιτευοντας την μνημειωδη δήλωσή σου "Καραμανλης ή Τανκς",και την αγαστη σου συνεργασια με τον εταιρο αντικομμουνιστη Μητσοτακη,οταν πολιτευτηκες μαζι του το 89.Καλοπροαιρετος ων,θα σου καταλογισω απλα ιδεολογικη ασυνεπεια,και αμετροεπεια.

Δεν εχεις πέραση πια στην κοινωνια. Οι-συχνες-πολιτικες σου παρεμβασεις,τυγχανουν μεν προβολης απο τα ΜΜΕ και ακροασης απο πλευρας κοινης γνωμης,ομως οχι για το περιεχομενο τους.Αλλα λογω του κυρους του εκφραστη τους. Δηλαδη,"τρως απο τα ετοιμα"(απο την ιστορια σου).Ο Λαζοπουλος κι ο καθε Λαζοπουλος,συστρατευονται μαζι σου οχι διοτι συμφωνουν μαζι σου,αλλα διοτι το τεραστιο background σου δεν τους αφηνει περιθωρια διαφοροποιησης απο σενα,το μεγαλο κινσορα της αριστερας. Μονο η ιστορια σου λοιπον σε κραταει στα πραγματα,οχι το παρον σου.Τρως απο τα ετοιμα,Μικη... Καλα θα ηταν λοιπον,να κανεις και λιγο κρατει στις βαρυγδουπες πατριωτικες κραυγες και να επιστρεψεις στο πλευρο του ταλαιπωρημενου Ελληνα ραγια.Εκει δηλαδη που ησουν ολα αυτα τα χρονια,οταν τα τραγουδια σου συνοδευαν τους μεγαλους ταξικους αγωνες.Η εξωτερικη πολιτικη,ο εθνικισμος κι η υπερασπιση της φυλετικης καθαροτητας δεν ειναι πτυχες που απτονται του κοινωνικου πεδιου της αριστερας.Κι αυτο διοτι δεν εχουν καμια αντανακλαση στην καθημερινοτητα του λαου,και τα πραγματικα του βασανα.Μηπως εχεις απομακρυνθει αρκετα απο το λαο για να το αντιληφθεις αυτο?

Υ.Γ Ομολογώ οτι οσο κι αν με εχεις απογοητευσει,οσο κι αν εχεις προσβαλει την αισθητικη και τη νοημοσυνη μου με τις τελευταιες σου εκρηξεις συντηρητισμου και ευταξιας,οσο κι αν μου βρωμαει πλεον η ιδεολογικη ναφθαλινη που πρεσβευεις,εσυ κι ενα τεραστιο κομματι της λεγομενης Αριστερας,εξακολουθω να ΚΛΑΙΩ οποτε βλεπω αυτο.Αναγνωριζω πως η ταπεινοτητα μου ουτε κατα διανοια δε μπορει να αντιπαραβαλλει αγωνες στους δικους πολυετεις και σημαντικοτατους.Ομως αυτο δε θα με εμποδισει να σε κρινω απροκαταληπτα κι αντικειμενικα,μαλάκα Μικη...

4 σχόλια:

dix είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
dix είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
dix είπε...

Ευχαριστω που μπήκες στον κόπο να γράψεις στο μπλογκ μου, αν και ιδεολογικά όπως λες μας χωρίζει χάος.
Το δικό σου το βρήκα στο γκρικ μπλοκερς.
Από τις προτάσεις σου τώρα από βιβλια έχω διαβάσει το 1984 και το θεώρημα του παπαγάλου και από τις ταινίες τις έχω δει όλες.
Τώρα να σου πω ότι η άποψη μου για τα πολιτικά ντοκυμαντερ(γενικα) θεωρώ ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάνει κάποιος προπαγάνδα έτσι αν παρακολουθώ κάποιο το κάνω επικουρικά με κάποιο θέμα που με απάσχολεί.
Ποτέ δεν θα κάτσω να δω κάτι χωρις να έχω διαβάσει αρκετά για το θέμα.
Από εδώ και πέρα φίλε θα σε έχω στις επιλογές μου και θα σε διαβάζω, αν η δύναμη των ιδεών σου είναι μεγάλη ίσως έρθουμε ιδεολογικά πιο κοντα, το σίγουρο όμως είναι ότι θα ανταλάξουμε απόψεις.
Τα λέμε...

Ανώνυμος είπε...

Προσυπογράφω τις απόψεις σου, συμφωνώντας απολύτως μ'αυτά που λες.
ΣΤ.