Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2008

Ηξερες πως...?(γιορταστικη εκδοση)


@ Ως Πρωτοχρονια γιορταζεται η 1η Ιανουαριου απο το 48πΧ,οταν οι Ρωμαιοι αποφασισαν να ορισουν τη συγκεκριμενη χρονικη στιγμη για αρχη καθε νεου ετους? Καθε συδυασμος,λοιπον με χριστιανικα ηθη κι εθιμα ειναι ανιστορητος... Εξαλλου,ειναι εξαιρετικα βασιμη κι εμπεριστατωμενη η θεωρια περι Γεννησης του "Θεανθρωπου" σε ανοιξιατικη περιοδο, πραγμα που καταδεικνυει πως η Εκκλησια μπουρδουκλωσε τα δυο συμβαντα εν ειδη εορταστικου πακετου, για λογους μαρκετινγκ.
(btw... ειναι "μα το Θεο" αλλα "δοξα τω Θεω")
Οσο για το Πασχα: Ειναι εορτη Βαβυλωνιων και Ασσυριων για τη γονιμοτητα, με σχετικα συμβολα το κοκκινο αβγο και το κουνελι! Υιοθετηθηκε απ' τους χριστιανους ΜΕΤΑ τον Μ. Κωνσταντινο...
Κι οσο για τον περιφημο Κρινο: Ουδεμια σχεση εχει με την Αγια Γραφη: Αποτελει ενσωματωση αρχαιοελληνικων παραδοσεων για την αγνοτητα, σε χριστιανικες αγιογραφιες!

@ Ο αποστολος Παυλος και,εν γενει, η πρωτη Χριστιανικη Κοινοτητα εχει επανειλημμενως απαγορευσει στους πιστους τον ορκο, πραγμα που σημαινει απλα πως ολες αυτες οι πομπωδεις τυμπανοκρουσιες μετα απο καθε εκλογικο συναγελασμο,οπου οι μα(σ)καριοτατοι φορανε τους βαρεις σταυρους,τις κοτρωνες και τα χρυσοπικιλτα ρασα,και ορκιζουν τους επιδοξους ληστες του εθνους, ειναι απλα αιρετικες συμπεριφορες... (Εδω να σημειωσουμε πως στην...πρωτογονη Τουρκια με τους φανατικους μουσουλμανους και τους μιναρεδες,θρησκευτικος ορκος δεν υφισταται για την αναληψη δημοσιων αξιωματων)
.
.
@ Το Κορανι, το Ιερο Βιβλιο των Μουσουλμανων περιεχει αναφορες στο προσωπο του Ιησου(Ισα) και μαλιστα τον συγκαταλεγει στους μεγαλους προφητες του Θεου;
.
@ Οσο κι αν... ερευνησει, κανεις, τις γραφες, δεν θα βρει "Πιστευε και μη ερευνα". Ναι μεν η θρησκεια πολεμησε την αναλυτικη σκεψη, και την αισθητικη των κλασσικων (μαζι με τα μνημεια...), μα οχι τοσο επισημα, ή εμβληματικα! Επισης,το προσφιλες στους πολυπραγμονες κι αρχαιολατρες νεοελληνες "Παν Μετρον Αριστον", κανονικα εχει γραφει ως "Μετρον Αριστον" και ειναι αποφθεγμα του Κλεοδουλου.

@ Οι Ελληνες, δηλαδη οσοι μιλουσαν (κατι σαν) ελληνικα, συνυπηρχαν απο το 2000 πΧ σε διαφορετικες περιοχες του ελλαδικου χωρου, και χωριζονταν σε 4 Φυλα: Οι Μυκηναιοι (κυριως Αχαιοι), που κυριαρχουσαν μεταξυ 1600-1200, ονομαστηκαν ετσι απ' τα κυρια ευρηματα των ανασκαφων, που βρεθηκαν στις Μυκηνες [ενα απ' τα κεντρα του εν λογω πολιτισμου]. Γυρω στο 1200 πΧ ο πολιτισμος τους καταρρεει, μαλλον απο επιδρομες βαρβαρων και την κυριαρχια στον ηειρωτικο ελλαδικο χωρο αναλαμβανουν οι Δωριεις, που μεχρι τοτε ηταν "εκτοπισμενοι" και (ξανα)κατεβηκαν απο την Πινδο (ειχαν σιδερενια οπλα και νικουσαν τους εχοντες χαλκινα). Τοτε ξεκιναει η "γεωμετρικη εποχη". Οι Ιωνες, που ηλεγχαν την Αττικη και τη Β. Πελοποννησο φευγουν προς τα νησια του Αιγαιου και τη Μ. Ασια (κατα την "καθοδο των Δωριεων"), με τον "α' αποκισμο". Στη ιδίωμά τους εγιναν τα επη, ενω απο αυτες τις περιοχες καταγονται ο Θαλης, ο Ηρακλειτος κ.α. Στην ιδια διαλεκτο γηραφει ο Ηροδοτος. Οι Αιολεις, που ειχαν τις ριζες τους στη Β. Ελλαδα και αργοτερα ειχαν κατεβει μεχρι και την Πελοποννησο, τελικα βρεθηκαν στη Λεσβο, την Τενεδο και τα παραλια της Μ. Ασιας. Απο αυτους καταγονται οι Αχαιοι, οι πιο τυπικοι εκπροσωποι του Μυκηναϊκου Πολιτισμου, οι οποιοι επηρεαστηκαν απο τους Μινωιτες (μη ελληνοφωνοι, εγραφαν σε ιερογλυφικη γραφη), εγιναν θαλασσοκρατορες, με αποικιες απο τη Σικελια ως την Αιγυπτο και τη Συρια και επιτεθηκαν στους Τρωες (ισχυρη αλλά μικρη ελληνικη πολη απεναντι απο την Ιμβρο, που συμμαχησε με ολους τους μικρασιατες), γυρω στο 1200 πΧ. Ο Ομηρος αναφερει, διασταλτικα, τους Ελληνες ως Αχαιους, αλλά δινει και στους Τρωες εναν "ελληνομορφισμο", σε αντιθεση με τους συμμαχους τους (εχουν ελληνικα ονοματα, μιλουν απευθειας με τους Αχαιους κλπ).
Τα ομηρικα Επη δημιουργηθηκαν στον 8ο αιωνα πΧ. και ειναι τα πρωτα γνωστα κειμενα της "Αρχαιας Ελλαδας". Ενδεχεται να μην ειναι ενιαια, αλλά συνενωση επιμερους ποιηματων. Εχουν συγκεκριμενο ρυθμο, μια ιδιοτυπη γλωσσα κατανοητη αλλά μη-προφορικη (βαση της η ιωνικη, με αιολικα και αττικα στοιχεια) και διαδοθηκαν προφορικα. Ο Πεισιστρατος, τυρρανος της Αθηνας τον 6ο αιωνα, κατεγραψε τα ομηρικα επη για πρωτη φορα, τα εκανε προσιτα σε ολους, αφου ανοιξε τη βιβλιοθηκη του και τα εισηγαγε στα Παναθηναια. Η ελληνικη γλωσσα, μεταξυ των τελευταιων μυκηναϊκων επιγραφων (λογιστικα, του παλατιου, μόνο), σε Γραμμικη Β' και των πρωτων επιγραφων σε αλφαβητο (επιδραση φοινικικου αλφαβητου, με προσθηκη φωνηεντων), ΔΕΝ εχει αρχαιολογικα τεκημρια! Δηλαδη μεταξυ 1200 και τελη 700 => Οι αρχαιοι Αθηναιοι ηξεραν πολυ λιγοτερα για την εποχη του Τρωικου Πολεμου απ' ο,τι εμεις σημερα (αποκρυπτογραφηση της Β' Γραμμικης απο τον Βεντρις, το 1952 => 89 συλλαβογραμματα + 260 ιδεογραμματα, για καποιες πολυ βασικες λεξεις/ Ιδια λογικη ειχε η Γραμμικη Α', και μαλιστα πολλα συμβολά της ειναι κοινα με τη Γραμμικη Β', αλλά ΔΕΝ αντιστοιχη σε ιδια ομιλουμενη γλωσσα). Οσο για τα γραπτα ευρηματα της αρχαιας ελληνικης: Ειναι ολα σε κεφαλαία και μονοκομματα, χωρις σημεια στιξης ή τονους.
Επισης, o σημερινος τροπος αριθμησης πρωτο-μπηκε σε χειρογραφο το 400-500 ΜΕΤΑ Χριστον, καταγραφεται σε πληρη μορφη, με το μηδεν, το 876, ενώ υιοθετηθηκε στη Δυση (μετα απο συγκεκριμενες δημοσιευσεις Περσων μαθηματικων) κατα τον Μεσαιωνα (13ο αι)!! Οι αρχαιοι Ελληνες, οπως και οι Ρωμαιοι, χρησιμοποιουσαν γραμματα και σημεια στιξης => Παρα ταυτα, ο Αρχιμηδης εκανε πραξεις με δυναμεις, ενώ υπολογισε τους κοκκους αμμου της Γης με ενα ειδος πολλαπλασιασμου [δεν ειχε τα σημερινα ψηφια, αλλά βρηκε ενα δικο του ΔΕΚΑΔΙΚΟ συστημα, το οποιο ο Gauss αργοτερα ελεγε πως θα ειχε παει την ανθρωποτητα ΠΟΛΥ μπροστα αν ειχε διαδοθει!!] Οι αρχαιοι βαβυλωνιοι ειχαν, ηδη, positional συστημα, δλδ συστημα οπου τα ιδια ψηφια αλλαζουν αξία αναλογα με τη θεση τους (μεχρι το 300 πΧ ειχαν και συμβολο για το μηδεν, αλλά αργοτερα μαθαμε οτι προϋπηρχε, απο την εποχη των Σουμεριων, στην ιδια περιοχη, δλδ Ιρακ, απο το 700 πΧ, ενα παρομοιο συμβολο). Αυτο ειχε ως βαση το 60./ Οι Αρχαιοι Αιγυπτιοι ειχαν δεκαδικο συστημα αξιών, με ιερογλυφικα, αλλά σχετιζοταν μόνο με το χρημα και δεν ηταν positional. Επισης, ειχαν συμβολο για την προσθεση, την αφαιρεση και το κλασμα (!).
Τελος, οι Βυζαντινοι αυτοαποκαλουνταν "Ρωμαιοι", μεχρι και την Αλωση της Πολης (εξ ου και το μετεπειτα "Ρωμιοι"). Αλλά γνωσσικα ηταν Ελληνες, για λογους αναγκαιοτητας: Η Ελληνικη γλωσσα ηταν εδραιωμενη σε πολλες επαρχιες της Ανατολικης Αυτοκρατοριας, στη Θρησκεια και στο Εμποριο. Αρα, μολις 200 χρονια με τα τη μεταφορα της πρωτευουσας εγινε και επισημη γλωσσα (τα λατινικα δεν ειχαν μπορεσει να εδραιωθουν). Σταδιακα, τα εδαφη της αυτοκρατοριας ταυτιστηκαν με τον ελλαδικο χωρο, αρα η συσχετιση εγινε εντονοτερη. Επισης, οι λογιοι βυζαντινοι μελετουσαν αρχαιους Ελληνες και θεωρουσαν τον πολεμο κατα ανατολικων λαων ως προεκταση των Περσικων. (οι συγχρονοι Ελληνες ειχαν παψει να ειναι συνωνυμο του ειδωλολατρη οταν εκ-χριστιανιστηκαν/ αρα, ο αρχαιος πολιτισμος επαψε να ειναι κατακριτεος).

@ To αναγνωρισιμο παγκοσμιως και πολυγλωσσο "idiot", δεν ειναι παρα δανειο της ελληνικης λεξης "ιδιωτης" που σημαινε στην αρχαιοτητα ηλιθιος (οποιος δεν ασχολειτο με τα κοινα). Το πασιγνωστο paper, δεν ειναι παρα γεννημα του αρχαιοελληνικου "παπυρος" και το "sir" προερχεται απο το "κυριε"! Η διεθνως αναγνωρισιμη police, προερχεται απο την policia, που στην αρχαια Ρωμη ηταν politia, δηλαδη η πλατωνικη (και ισοκρατικη, και οχι μονο) λεξη για ευνομουμενη Πολη! Το (οχι μονο ελληνικο, αλλα κι ευρυτερο) "Λυκειο", ειναι ειναι γεννημα του Αριστοτελη (απο διασπαση της πλατωνικης Σχολης). To κοσμικο Μονακό, προερχεται απ' το "Μονος - Οικος" (του Ηρακλη)!
Το "Ιόν" της Χημειας, ονομαστηκε ετσι απ' τον Faraday, με βαση τη μετοχη του αρχαιοεληνικου ρηματος "ιεναι"!
Τελος, η μοναδα πιεσης bar, προερχεται απ' το "βαρος" - και φορτωνει χιλιαδες κιλα (!) πανω απ' τα κεφαλια οσων κατοικουν στη Γη...
Απ' την αλλη, οσο εξωφρενικο κι αν ακουγεται,ο ελληνας "γκαντεμης",δεν ειναι παρα συμπτυξη των αγγλικων λεξεων god damn! Η γκομενα... go-with-men! Ο "μαγκας", αρρηκτα συνδεδεμενος με το magna και τον... "Μαγιστρο"! Κι ακομα, το περιφημο "check" των αγγλοσαξωνων- με την εννοια της επιταγης- προερχεται απο την αραβικη λεξη "σουκ", που σημαινει συμφωνια!!! H...πολυφορεμενη, στην εποχη των ριαλιτι σοου και των τηλεοπτικων ψωνιων, λεξη "ταλεντο" εχει την προελευση της στην ελληνικη λεξη "ταλαντο"(νομισματικη μοναδα των αρχαιων). O δημοφιλης "πασατεμπος", οφειλει το ονομα του στην ενωση 2 λατινικων λεξεων,που μαζι μεταφραζονται:"περασμα χρονου", κι ο εξισου λατινογενης "φανατισμος", εχει προκυψει απο το "fanum", που σημαινει "ιερο". Η "τραπουλα" προερχεται απ' την "trappola", τουτεστιν "παγιδα"/ "δολος". Το "φλουρί" ειναι παραγωγο της λεξης Florence, δηλαδη Φλωρεντία. 
Το "Paparazzi" ΔΕΝ υπηρχε, ως λεξη, πριν την ταινια του Felini, Dolce Vita, οπως και το συρτακι δεν υφιστατο ως χορος, πριν το Θεοδωρακη και τον "Ζορμπα"!  
Το "λαμογιο"... Η λέξη λαμόγια προέρχεται από το ιταλικό έναρθρο ουσιαστικό «la moglie» (πρφ.: λα μόγιε – μτφ.: η σύζυγος). Τη στιγμή που κάποιος Ιταλός χαρτοπαίκτης κέρδιζε και ήθελε να φύγει από το τραπέζι για να μη ξαναχάσει, φώναζε, δήθεν φοβισμένος «la moglie, la moglie», (λαμόγιε…), ότι, δήθεν, τον έψαχνε η γυναίκα του, βούταγε βιαστικά τα χρήματα και έφευγε τρέχοντας (την έκανε λαμόγιο δεν τήρουσε, δηλαδή, τις υποσχέσεις του)
Δειτε κι εδω: http://www.parakato.gr/2012/11/blog-post_5145.html
Αλλα, δειτε κι ΑΥΤΟ: https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1450069
.
.
@ Το γεννητικο οργανο της γυναικας-αιδοιο- ως λεξη ειναι το ουδετερο του επιθετου "αιδοιος",δηλαδη αξιος σεβασμου,κι ετυμολογικα αυτο προεκυψε απο το δεος που ενιωθαν οι αρχαιοι ελληνες απεναντι στην αναπαραγωγικη ικανοτητα της γυναικας-και κατ'επεκτασιν των γεννητικων της οργανων.
Επομενως,κατα τη διαρκεια ενος διαπληκτισμου ξανασκεφτειτε το πριν αναφωνισετε "τι ειπες ρε μ..."
Και κάτι άλλο: Η έγκυος λέγεται και πως είναι σε "ενδιαφέρουσα"... Ετοιμολογία: Eν- Δία- φέρουσα. 
.
.
@ Οι αρχαιοι Ελληνες-των κλασσικων χρονων- δεν ειχαν αριθμους, καθως το σημερινο αριθμητικο μας συστημα ειναι εμπνευση των Αραβων. Ετσι,ολες αυτες τις μοναδικες συλληψεις και θεωριες πανω στα μαθηματικα τις εκαναν με πραγματικα πρωτολεια μεσα (αναπαριστουσαν ολες τις μαθηματικες πραξεις και εννοιες με λεξεις). Πραγμα που μεγεθυνει το μεγαλειο του αρχαιοελληνικου πολιτισμου.
(Παρεμπιπτοντως, ομως - και για να μην ειμαστε υπερ-απλουστευτικοι ή μονομερεις - ιδου η αλλη οψις...
http://www.tovima.gr/vimagazino/views/article/?aid=610809 )
.
.
@ O Ερατοσθενης, οχι μονο μιλησε για τη σφαιρικοτητα της Γης, χιλιαδες χρονια πριν το Γαλιλαιο (και τα συγχρονα κυαλια), αλλα υπολογισε και την περιμετρό της!!! Το περιφημο π του Αρχιμηδη (αρχικη εμπνευση των Αιγυπτιων, οι οποιοι ομως το 'βγαζαν ισο με 3 - χωρις να σκεφτουν οτι ετσι θα ειχαμε εξαγωνο μες στον κυκλο!), ΔΕΝ χρησιμοποιειτο ποτε απο τον ιδιο τον μεγαλο μαθηματικο. Ουτε και καθιερωθηκε απο Ελληνες της εποχης... Αντιθετα, επρεπε να φθασουμε στο 1706, για να αποδoθει ετσι απο τον Βελγο μαθηματικο William Jones. Επισης, το συμβολο του κενου συνολου εχει προκυψει σχετικα προσφατα (1939) απο μια συλλογικη μαθηματικη δραση, κυριως Γαλλων, με ελληνόηχο ονομα "Nicolas Bourbakis" (ανυπαρκτο προσωπο, αλλα, πατρολα αυτα, η συλλογικοτητα διατηρει γραφειο στην Ecole Normale Superieur de Paris), και στην πραγματικοτητα ηταν δανειο απο το Δανικο/Νορβηγικο αλφαβητο, για λογους ευκολιας με γραφομηχανη κλπ...
.
. @ Δεν υπαρχει χειρούργος,αλλα χειρουργός. Δεν υπάρχει κοινότυπο, αλλά κοινότοπο. Δεν υπαρχει "ποσων χρονών εισαι?" αλλα "ποσων χρόνων εισαι?" (+ γεν. πληθυντικου: φώτων, ορέων). ΔΕΝ υπάρχει "μετά"+Γενικη (πχ λαθος το "Μετα Μεσηβριας"), αλλα ειναι εξισου λαθος, ή εστω παρατραβηγμενη η γενικη μετα απο ρηματα οπως: μετερχομαι, επιδεχομαι, διαφευγω, αποποιουμαι. ΔΕΝ υπαρχει επι τουτου, αλλα επι τουτω/τουτοις. Δεν υπαρχει καθεαυτης/ου αλλα καθεαυτή (ισως και λιγο εξεζητημενη η εν λογω παρατηρηση, σημερα). Δεν υπαρχει "μεγενθυνω" αλλα "μεγεθυνω". Δεν υπαρχει "αποθανατιζω" αλλα "απαθανατιζω"(με μια φωτογραφικη μηχανη). Δεν υπαρχει "βρόγχος" (αναπνευστικη διακλαδωση της τραχειας), αλλά "βρόχος", οταν αναφερομαστε σε μια κλειστη, κυκλικη διαδρομη ή θηλια. Δεν υπαρχει "να αποδωσω φορο τιμης" αλλα "αποτισω (αποτινω - απετισα) φορο τιμης". Δεν υπαρχει "συγκομιδη σκουπιδιων" αλλα "αποκομιδη σκουπιδιων".Δεν υπαρχει "κυκλοφοριακο προβλημα" στον οργανισμο αλλά στο δρομο. Στον οργανισμο ειναι "κυκλοφορικο"! "Αυτοκινητικος"= Σχετικος με το αμαξι/ "Αυτοκινητιστικο"= Σχετικος με την αυτοκινηση, τους αγωνες κλπ (Η ιδια διακριση διαχωριζει τον "πολιτισμικο" απ' τον "πολιτιστικο"). Δεν υπαρχει πρωτο/δευτερο ημιχρονο, αλλα πρωτο/δευτερο ημιχρονιο-Ημιχρονο ειναι κανονικα το διαλειμμα μεταξυ των δυο χρονικων περιοδων του αγωνα. Δεν υπαρχει "δις", οταν μιλαμε για ποσα, αλλα "δισ." Δεν υπαρχει "τρεισημισι χρονια, αλλα "ΤΡΙΑΜΙΣΙ χρονια" (29 κατασκευαστες ειδησεων το κακοποιουν, καθημερινα... Ο γενικος κανονας: -ημισι μετα απο συμφωνο, -μισι μετα απο φωνηεν/ -μισης και -μιση, στον ενικο κλινονται, -μισι στον πληθυντικο). Βαθιά = επιρρημα/ βαθεια = επιθετο. Δεν υπαρχει "χρεος τριαντα ενος χιλιαδων Ευρω", αλλα "τριαντα μιας χιλιαδων ευρω". Δεν (θα επρεπε να) υπαρχει "καλη επιτυχια", καθως δεν υφισταται κακη επιτυχια και ως γνωστον καθε επιτυχια ειναι καλη,  ή το "εντελως ξαφνικα" (δεν υπαρχει "σχεδον ξαφνικα" οπως δεν υπαρχει λιγο εγκυος!) ή, ακομα, η οξυμωρη εκφραση "ακουω ησυχια". Εξισου παραδοξο ειναι και το -εξοχως δημοφιλες-"κατσε ορθιος"("στασου ορθιος" θα ηταν το σωστο). Τελος, υπαρχει "προσμετρατε", αλλά "προσμετρείται" (όχι "προσμετράται")!
Και συνίσταται (σε κάτι, από κάτι), αλλά συνιστάται (συντήνεται, ενδείκνυεται) - εκ του "συνιστώμαι", που ειναι παθητικη του ρηματος συνιστώ (αοριστος: συστησα και συνεστησα).
Δειτε κι εδω:  http://www.gnomikologikon.gr/greek-lamguage-errata.html#axzz2PPp3ONvt
.
.
@ Ο πληθυντικος ευγενείας που σημερα χρησιμοποιουμε,σαφως και ΔΕΝ υφιστατο στην αρχαια ελληνικη.Ειναι ενα γλωσσικο σχημα που προεκυψε την εποχη του μεσσαιωνα,οταν οι εργατες απευθυνονταν στους φεουδαρχες στον πληθυντικο-εννοώντας παντα αυτους και ολη τους τη φαμιλια- κι οι φεουδαρχες με τη σειρα τους τους ανταπαντουσαν στον πληθυντικο εννοώντας ολους τους εργατες.Αρα,ο πληθυντικος ειναι συνηθεια ταξικη! Στην Ελλαδα εισηχθη απο τους Βαυαρους, με την ελευση του Οθωνα!! Την ίδια εποχή, "δημιουργήθηκε" η λέξη "κράτος", που ως τότε δεν είχε αντίκρυσμα στην ελληνική γλώσσα!
Ας αναφέρουμε και κατι αλλο ενδιαφερον για τον προχωρημένο μεσσαιωνα (17ο και 18ο αιωνα): Οι ανθρωποι δεν πλενονταν σχεδον καθολου!!! Μετα απο παροτρυνση της εκκλησιας... Αλλα και επ' αφορμη επιδημιών της εποχης/ Και κατι αλλο, ακομα πιο πικαντικο: Η μοδα της αποτριχωσης εχει τις ριζες της στην εποχη των...συαροφορων
.
.
@ Η ιαχη "ζητω!" ειναι απλα τυπος του ρηματος "ζω". To "δαμαζω" προερχεται απο τον "αδαμαντα", δηλαδη το διαμαντι (δυσκολη κατεργασια). Ο αριθμος "μηδεν",εχει ετυμολογια βασισμενη στην περιγραφη ανυπαρξιας απο τη γλωσσα των αρχαιων ελληνικων "μηδε-ενα/ενας".To αποτελεσμα της διαιρεσης,δεν λεγεται "πηλικο" βασει καποιας μαθηματικης ορολογιας,αλλα ερωτηματικη αντωνυμια του μεγεθους,στα αρχαια ελληνικα.Η λεξη "ουδετερο",που ειναι προσδιοριστικη του γενους στη γραμματικη,προκυπτει ετυμολογικα ως "ουτε ετερος"(δηλ ουτε ο ενας,ουτε ο αλλος.).Επισης,ο υπαλληλος ειναι αυτος που δουλευει κατω(υπο) απο εντολες αλλων.Ο χαρακτηρισμος "καθαρμα" εχει επισης τις ριζες του στην αρχαια Ελλαδα,οταν οι πολεις θυσιαζαν κακοποιους-και αργοτερα ζωα- στο βωμο καποιου Θεου,για να εχουν "καθαρση" απο τις αμαρτιες.Εξ ου οι θυσιασθεντες και "καθαρματα". Ο "τοκος" ειναι γεννημα χρηματικων ροων (εκ του "τοκετου"). Η ερωτηση "ποιος?" διαφοροποιειται νοηματικα απο την ερωτηση "ποίος?"(με τονο),καθως η πρωτη αναζητα το προσωπο ενω η δευτερη αναζητα την "ποιοτητα" του.Εξ ου και το "ποιόν".
Ο "εξυπνος", ειναι αυτος που δεν κοιμαται (εξω+υπνος)! Η "ουτοπια" δεν ειναι παρα ελλειψη τοπου(οπου συμβαινει κατι). Ως λεξη, δεν μετρα και πολλα χρονια ζωης: Πρωτοδιατυπωθηκε στο ομωνυμο βιβλιο του Μορ, το 1518... Η, παγκοσμιως γνωστη, "Ακαδημια", προερχεται απο το ονομα ενος φυσικου προσωπου: Ακαδημος! Ο "Χορηγος" απο τον αρχαιοελληνικο χορό (τον οποιον χρηματοδοτουσε)! Και το "πανδοχειο", δεν ειναι παρα το μερος που τους δεχεται ολους...
Ο Νικος ή Νικολακης,δεν ειναι παρα ο Νικολαος=Νικη Λαου(οπως τα περισσοτερα αρχαιοελληνικα ονοματα που εχουν ετυμολογια). Ο διεθνως αναγνωρισιμος "πανικος" προεκυψε απ' τον "πανικο φοβο" που προκαλεσε ο Πάνας, οταν εμφανιστηκε στους Περσες! Το "αγαλμα" προκυπτει απ' το "αγαλλομαι",το "κοσμος" απο το "κοσμώ"=στολιζω(εξ ου και "κοσμημα"), ενδειξη του μεγαλου θαυμασμου των προγονων για τη φυση, και το "χρημα" απο τη "χρηση". Η "δραχμη" απ' το αδραχνω. H "αληθεια" ειναι "απουσια ληθης" ενω η "μελαγχολια" δεν ειναι παρα μελανή χολη. Η "ερμηνεια" ειναι το μηνυμα των θεων με τη μεσολαβηση του Ερμη! Ο "ερασιτεχνης" ειναι απλα..."εραστης της τεχνης". Οσο για την τεχνη...Προκυπτει απο το ρημα τικτω (γεννω!). Κι η "υστερία" απο τον υστερο, δηλαδη τη μητρα... Και η "γυμναστικη" απ' με τη γυμνια των αθλουμενων (εξ ου και οι Αθηναιες απαγορευοταν αυστηρα να μπαινουν σε γυμναστηρια και σε αγωνες, οπως επισης και στο θεατρο).
.
.
@ Η φραση "σπαω πλακα": Η ανακάλυψη του φωνογράφου έφερε επανάσταση στον τρόπο διασκέδασης σε όλον τον κόσμο. Στην Αθήνα του περασμένου αιώνα, τα κέντρα που διέθεταν φωνογράφο, έκαναν πράγματι χρυσές δουλειές. Οι πλάκες όμως, όπως ονόμασαν τους δίσκους από βακελίτη, δεν είχαν μεγάλη διάρκεια ζωής. Φθειρονταν πολύ γρήγορα και ο ήχος γινόταν απαίσιος. Μπορούσαν μάλιστα να σπάσουν από μόνες τους αν δεν τις απέσυραν εγκαίρως. Γι' αυτό και τις πολύ φθαρμένες τις έβαζαν στην άκρη σαν άχρηστες. Όταν λοιπόν οι πελάτες έρχονταν στο «τσακίρ κέφι», αντί για πιάτα έσπαζαν τις παλιές και άχρηστες αυτές πλάκες. Έτσι, το να σπας πλάκα έγινε συνώνυμο του διασκεδάζω. Και αφού μπορείς να διασκεδάσεις και με κάποιον, αθώα ή και όχι και τόσο αθώα μπορείς να πεις και ότι σπας πλάκα μαζί του.
.
.
@Στην αρχαια Αθήνα οι "αστυνομικοι" ηταν αμορφωτοι δουλοι, οι Σκύθες, καθως οι ελευθεροι πολιτες θεωρουσαν υποτιμητικο το συγκεκριμενο ποστο και το αποδιωχναν απο πανω τους(δεν καταδεχονταν μια τετοια θεση)!!!
.
.
@ Τα αμερικανικα πανεπιστημια εχουν αδελφοτητες, τις λεγομενες "fraternities",που για την ονομασια τους χρησιμοποιουν ελληνικα γραμματα. πχ Alpha,Vita,Gamma κοκ!.
.
.
@ Οι πρωτες σχολες της ανθρωποτητας (Σωκρατης, Πλατων) δεν ειχαν κτιριο! Ηταν υπαιθριες, στην Αγορα, και μπορουσε να τις παρακολουθει ο οποιοσδηποτε.
Επισης, μεχρι 2 αιωνες πριν, δεν νοειτο βαθμολογηση, σε γραπτα (γενικως, η ποσοτικοποιηση και ομαδοποιηση δεδομενων δεν υφιστατο καν). Αρα, η εκφραση πηρα 16 στα Μαθηματικα θα 'ταν ακατανοητη...
.
.
@Στην αρχαία Αγγλία δεν μπορούσες να κάνεις σεξ εκτός αν είχες την συγκατάθεση του Βασιλιά (εξαιρούνταν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας). Οποιοι ήθελαν ν' αποκτήσουν παιδί, έπαιρναν την συγκατάθεση του Βασιλιά και έτσι τους δινόταν μια μεταλική πλάκα που κρεμούσαν στην πόρτα τους. 
Η πλάκα έγραφε ότι διέπραταν F.U.C.K. δηλ. συνουσία υπο την συγκατάθεση του Βασιλιά.
'Fornication Under Consent of the King'.


Μη - ευγενεις μαθητες του Cambridge και της Οξφορδης, στα 1820, σταμπαρονταν ως "Sine Nobilite" απο τους καθηγητες, για να 'χουν διαφορετικη μεταχειριση! Οι ιδιοι, στην προσπαθεια τους να μιμηθουν συνηθειες της αριστοκρατιας χλευαζονταν απ' τους "εξ αιματος" αριστοκρατες κι αποκαλουνταν "Snob"!
Στη Σκωτία φτιάχτηκε ένα παιχνίδι το οποίο καθορίστηκε μόνο για κυρίους (Gentlemen Only Ladies Forbidden). - Έτσι προστέθηκε στο αγγλικό λεξιλόγιο η λέξη 'GOLF'. 

Η λέξη "guy", δηλαδή "τύπος" στα Αγγλικά, έχει την προέλευσή της σε ένα ιστορικό πρόσωπο, ονόματι Guy Fawkes. Καθολικός, που επιχείρησε εξέγερση εναντίον του τότε βασιλιά και βασανίστηκε απάνθρωπα μέχρι θανάτου. Δείτε κι αυτό....  http://en.wikipedia.org/wiki/Hanged,_drawn_and_quartered (!!!!!!!)

Το γνωστο σ' ολους μας sandwich, αποτελει "εφευρεση" ομωνυμου Αγγλου ευγενους (18ος αι.), που ηθελε κρεας πατικωμενο σε 2 ψωμια, για να συνεχιζει να παιζει χαρτια χωρις να λερωνεται!  Όσο για το σαξοφωνο, φερει το ονομα του εφευρετη του Adolphe Sax!!!
.
.
@Οι φρασεις "Το μουνι σερνει καραβι", και "Της πουτανας το καγκελο" αντανακλουν 2 ιδιαιτερες πτυχες της συγχρονης ιστοριας του τοπου μας??
Επισης, φρασεις που απο ειθισται να θεωρουνται δημωδεις, τελικα εχουν την προελευσή τους σε συγκεκριμενα, ιστορικα προσωπα? Η φραση "Ο σκοπος αγιαζει τα μεσα" ανηκει στον Νικολο Μακιαβελι. Η φραση "καλλιο πρωτος στο χωριο παρα δευτερος στην πολη", αν αλλαξουμε την πολη με "Ρωμη", ανηκει στον Ιουλιο Καισαρα, ή κατα αλλους, στον αγαπημενο του ποιητη Μενανδρο (κι απλα ο Καισαρας την αναπαρηγαγε καποτε, απευθυνομενος προς το στρατευμα). Τα "συκα συκα και η σκαφη σκαφη" ειναι εκφραση του Λουκιανου! Πολλες "λογιες" εκφρασεις προερχονται απ' την Αγια Γραφη και απο ψαλμους.
Η λέξη "αποδεκατίζω", αναφερεται στον αρχαιο φορο της "Δεκάτης", ενω η δραχμη εχει τις ριζες της στο ρημα "δραττω"- "δραττομαι"!
.
. @Η συλληψη του ηλιοκεντρικου μοντελου κινησης των πλανητων που πολλοι αποδιδουν ιστορικα στον Κοπερνικο,στην πραγματικοτητα χρονολογειται 1800 χρονια νωριτερα,ως εμπνευση του Αρισταρχου του Σαμιου!
.
.
@Στο βροντο πανε οι ευχες που επονται της πτωσης ενος αστεριου।Τα αστερια ΔΕΝ πεφτουν.Αντιθετα,το γνωριμο θεαμα που λανθασμενα παρερερμηνευεται ως "πτωση αστεριου",στην πραγματικοτητα αφορα μετεωριτες που πεφτουν (πολλες φορες, κοκκους υλης που αναφλεγονται σχετικα χαμηλα, και δινουν την αισθηση ολοκληρου μετεωριτη)
.
.
@ Αν δεν υπηρχε ατμοσφαιρα γυρω μας,δεν θα 'χαμε ποτέ μερα, με την εννοια που τη γνωριζουμε σημερα (δηλ "φωτεινος ουρανος"). Αυτο οφειλεται στη διαθλαση που προκαλουν στην ηλιακη ακτινοβολια τα σωματιδια αερα. Αν δεν υπηρχε η ατμοσφαιρα θα βλεπαμε συνεχεια σκοταδι κι ο ηλιος θα ηταν απλα μια φωτεινη σφαιρα-οπως η σεληνη τη νυχτα (φωτιζει τα αντικειμενα, αλλα οχι τον αερα). Το γαλαζιο χρωμα του ουρανου οφειλεται στην εντονοτερη διαχυση των κυανων ακτινοβολιων στην ατμοσφαιρα (υπερισχυει το βιολετι, αλλα τα ματια μας δεν το βλεπουν καλα), ενω στην αντιστροφη λογικη στηριζεται το κοκκινο χρωμα του ηλιοβασιλεματος (χαμηλοτερη ενεργεια, αδυναμια απορροφησης απο ηλεκτρονια για αλλαγη στοιβαδας, περασμα μεσα απ' το ατομο). Το χαραμα και το δειλινο, δεν βλεπουμε καθολου τον ιδιο τον ηλιο, αλλα την αντανακλασή του μες στην ατμοσφαιρα - εξ ου και το μπλε.
.
.
@ Το "πεδιο Higgs", του οποιου η υπαρξη αποδειχθηκε στον επιταχυντη του Cern (παραγωγη μποζονιου ΒΑΡΥΤΕΡΟΥ απ' τα 2 σωματιδια που συγκρουστηκαν, δηλαδη παραγωγη μαζας απο ενεργεια!), ΔΕΝ σχετιζεται με τη μαζα. πχ, ενος νετρονιου. Κι αυτο γιατι η μαζα των νετρονιων και των πρωτονιων αποτελειται μονο κατα 1% απo στοιχειωδη σωματιδια quarks (εξηγουμενα με βαη το Higgs, οπως και τα ηλεκτρονια). To υπολοιπο 99% που ζυγιζουμε ειναι σκετη ενεργεια, που, ομως, γινεται αντιληπτη, απο εμας, ως μαζα!
https://www.youtube.com/watch?v=Ztc6QPNUqls
.
.
@  Η Ύλη, δηλαδή κυρίως τα πρωτόνια, έχει τόσο μικρό όγκο αναλογικά με το μέγεθος του ατόμου, ώστε αν αφαιρούσαμε όλο το ενδιάμεσο κενό, θα μπορούσαμε να χωρέσουμε το σύνολο της ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ σε έναν κύβο ζάχαρης!!!  [Αντίστοιχα: Αν το φως δεν είχε συγκεκριμένες ιδιότητητες στον τρόπο που αντανακλάται ή διαπερνά την Ύλη, όλοι οι άνθρωποι και τα αντκείμενα που βλεπουμε γύρω μας θα ήταν απλώς διαφανή - αφού αποτελούνται κυρίως απο κενό!]   https://www.youtube.com/watch?v=HUMpa6J21Ng
+ Ειναι, δε, προφανες, οτι η "επαφη" μεταξυ σωματων δεν ειναι ποτέ κυριολεκτικη, αφου αυτο που νιωθουμε οταν πιανουμε κατι ειναι απωστικες δυναμεις, που μας αποτρεπουν να φτασουμε στους πυρηνες των ατομων του υλικου!!
.
.
@  Η μεταφορά πάγου (δηλαδή ο μοναδικός τρόπος να έχεις οποιοδήποτε ψυχρό αντικείμενο σ' ένα θερμό κλίμα, πριν την ανακάλυψη του ηλεκτρισμού) είναι μια πολύ πρόσφατη υπόθεση, και πιστώνεται σε έναν συγκεκριμένο άνδρα:  https://youtu.be/yyrolaKmzgQ
+ Το αλκοολ εχει χρησιμοποιηθει ιστορικά ως αντισηπτικο, μαζι με το νερό (το οποιο ηταν παντου και παντα βρωμικο), ενώ η καταναλωση μπυρας ηταν ΠΟΛΥ μεγαλη παραδοσιακά, επειδη η διαδικασια παρασκευης της σκοτωνε τα μικροβια του νερου.  https://youtu.be/yyrolaKmzgQ 


@ Η Αφρικη, μαζι με διαφορες φτωχες - αλλα μεγαλες γεωγραφικα - χωρες, απεικονιζονται σημαντικα ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ στους παγκοσμιους ατλαντες που χρησιμοποιουν τα σχολεια! 
Η μεταφορα σφαιρας σε επιπεδο (2D) εχει ως τιμημα την απωλεια ακριβειας. Ωστοσο, για να διατηρηθει το σχημα σωστο, επρεπε να αλλοιωθουν τα μεγεθη - πραγμα που καθιερωθηκε εις βαρος των... ανισχυρων!
.
.
@ Το υψηλοτερο σημειο της Γης ΔΕΝ ειναι το Εβερεστ, αλλα το Τσιμπορασο του Εκουαδορ! Κι αυτο διοτι, μπορει το Εβερεστ να απεχει περισσοτερο απ' την επιφανεια του εδαφους, αλλα, ως γνωστον, η Γη δεν ειναι τέλεια σφαιρα. Λογω των πεπλατυσμενων πόλων, η κορυφη του Εκουαδορ φθανει να ξεπερνα κατα 2 χιλιομετρα το Εβερεστ (ως προς το κεντρο της Γης), ενω σαν τεθει ως σημειο αναφορας το εδαφος, υστερει κατα 2,5 χιλιομετρα!
.
.
@ Ο εθνικος υμνος της Κυπρου ειναι ο ελληνικος;
.
.
@ Τρεις προεδροι των ΗΠΑ, ο John Adams, o Thomas Jefferson (ακριβως την ιδια μερα-1826), κι ο James Monroe (1831) πεθαναν στις 4 Ιουλιου, ημερα ανεξαρτησιας των ΗΠΑ! 
Επισης, 2 προεδροι - οι Kennedy και Lincoln, δολοφονηθηκαν εν μεσω μιας απιστευτης ΣΕΙΡΑΣ συμπτωσεων!
Με διαφορά 129 ετων: α) Ο Χιτλερ κι ο Ναπολεων γεννιουνται, β) Καταλαμβανουν την εξουσια, γ) Κηρυσσουν πολεμο στη Ρωσια, δ) Ηττωνται.
Μια αλλη συμπτωση, που προσλαβανει διαστασεις θρυλου, ειναι η ηλικια των 27 ετων, στην οποια τα τιναξαν πολλοι μεγαλοι ροκ σταρ, με πιο προσφατη την Amy Winehouse... Εδω η λιστα
Τελος, περιεργη η συμπτωση των 24 ετων μεταξυ 3ου και 4ου Παγκοσμιου Κυπελλου για: Βραζιλια, Ιταλια, Γερμανια (δηλαδη, ολες τις χωρες που εφθασαν στο 4ο...)
.
.
@ Η αφη της ολυμπιακης φλογας δεν αποτελει αναβιωση μιας αρχαιας παραδοσης αλλά εμπνευση των ναζι (και δη του διοργανωτη των Ολυμπιακων του '36, Carl Diem). Μαλιστα, το κατοπτρο που χρησιμοποιηθηκε στην Ολυμπια ηταν κατασκευης Krupp και η τελετη ελαβε χωρα υπο τους ηχους του επισημου ναζιστικου υμνου. Αξιζει να σημειωθει, δε, οτι ο ιδιος ο Χιτλερ εδωσε κλαδι ελιας στον -μαλλον απατεωνισκο και αμφιλεγομενο νικητη του μοναδικου μαραθωνιου οπου συμμετειχε- Σπυρο Λουη, ενω η γαλλικη αποστολη σταθηκε μπροστα στον Χιτλερ και χαιρετησε ναζιστικα... 
.
.
@H περιφημη φωτογραφια του σοβιετικου στρατιωτη που καρφωνει το σφυροδρεπανο στα ερειπια του Ραιχσταγκ ειναι καταλληλα επεξεργασμενη ωστε να μην φαινονται τα 2 ρολογια που ο ετερος εικονιζομενος συντροφος του ειχε στα χερια του-αποτελεσμα λεηλασιας προφανως! Τσεκαρετε εδω.
Για περισσοτερα ιστορικα φωτομονταζ...εδω: http://www.cs.dartmouth.edu/farid/research/digitaltampering/
.
.
@"Στην τριετία 1965-7 η αμερικανική αεροπορία έριξε περισσότερες βόμβες στο Βιετνάμ από όσες είχε ρίξει σε όλα τα θέατρα των επιχειρήσεων κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το κόστος του Βιετνάμ για τις ΗΠΑ ήταν μεγάλο. Οι αμερικανικές απώλειες στο σύνολο του πολέμου, ανήλθαν στους 58.000 νεκρούς, ενώ πάνω από 8.000 αμερικάνικα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν"
.
.
@ Μαύρο και δαγκωτό! Πώς βγηκε η εκφραση...  http://www.youtube.com/watch?v=_i09VNL_oqI&feature=relmfu
.
.
 @ Το παιχνιδι Sudoku ειναι ανακαλυψη του πολυπραγμονα φυσικομαθηματικου Euler!
.
 @Στο σκακι, ο Χωρος δεν υπακουει στη νευτωνεια γεωμετρία. Για την ακριβεια, μπορεις να κινεισαι διαγωνια χωρις επιβαρυνση (αφου δεν σε νοιαζουν τα μηκη - οπου το διαγωνιο ειναι μεγαλυτερο απο την ευθεια...), με αποτελεσμα πολλες φορες να σχηματιζεις τριγωνα κατα την κινηση του Βασιλια σου προς ενα πιονι, πχ στο endgame, για να παιρνεις και opposition εναντι του αλλου Βασιλια. 
+ Όσο τρελο κι αν ακουγεται, για τον ιδιο λογο ο Βασιλιας εχει 297 ισοδυναμους τροπους να διασχισει μια σκακιερα και να φθασει στην απεναντι ακρη της!
+  https://youtu.be/IN1fPtY9jYg  (επισης απο numberphile: Common Ancestor maths, στην στηλη "παιδεψα το μυαλο μου"!!)


Τελειως παραδοξη ειναι η κατανομη κορυφαιων παικτων (GM), γεωγραφικα: Οι ΗΠΑ εχουν το 1/3 απ' τη Ρωσια, με υπερδιπλασιο πληθυσμο. Κι ομως, ενας εκ των κορυφαιων (Nakamura) ειναι Αμερικανος. Ενώ η Γερμανια κι η Ουκρανια, που ξεπερνουν αριθμητικα τις ΗΠΑ, δεν εχουν "μνηστηρες" του τιτλου (Η Γερμανια, καθολου/ Η Ουκρανια ειχε τον Ivanchuk). Ο, επισης κορυφαιος, Anand, προερχεται απ' την Ινδια των 1,3 δισ. κατοικων, που 'χει λιγοτερους Grandmaitre απ' το Ισραηλ των 8,5 εκατ. κατοικων. Ο πιο ανερχομενος παικτης, διεθνως, Wei Yi, ειναι Κινεζος. Κι ομως, η Κινα των 1,4 δισ. εχει τους ΜΙΣΟΥΣ Grandmaster απ' τη Σερβια, των 7 εκατ., ενω την ξεπερνα ακομη κι η Αρμενια, με πληθυσμο 3 εκατ. Και η Κροατια, με 4 εκατ. (+ Τσεχια)!

Παραδοξα παρατηρουνται και ως προς τις ηλικιες ωριμανσης - τελειοποιησης των παικτων. Ο μακροβιοτερος πρωταθλητης κοσμου, Kasparov (1985 - 2000), παρατησε το σκακι στα 42 του. Αντιθετα, υπαρχουν παικτες που πιανουν το ψηλοτερο ELO τους στα 50 - 55 (πχ Seirawan)!
Ο Κοτρωνιας πηρε το πρωτο του πρωταθλημα το '86 και το πιο προσφατο το '14. Δηλαδη, 3 δεκαετιες μετα.
.
.
@Το κοκκινο φαναρι στην Καλιφορνια,λειτουργει απλα ως "STOP" στην περιπτωση που το οχημα θελει(και επιτρεπεται) να στριψει δεξια.Επομενως,σε αντιθεση ως προς τον υπολοιπο κοσμο, δεν εχει ρολο απαγορευτικο αλλά απλα προειδοποιητικο-στερησης προτεραιοτητας.Εξαιρεση: η υπαρξη διαβασης πεζων,που υποχρεωνει το σταματημα καθ'ολη τη διαρκεια του κοκκινου.
.
.
@ Μετα το ντουζ, το ανθρωπινο σωμα βγαινει 0,5 κιλα βαρυτερο!
.
.
@Πιστευεται πως το 80% των θανατων απο αεροπορικα δυστυχηματα δεν οφειλονται στην ισχυ της προσκρουσης,αλλα σε αλλους παραγοντες,οπως φωτια, αναθυμιασεις κ.ο.κ.
.
.
@ Ο εγκεφαλος του ανθρωπου καταναλωνει το 20% (50-60% για παιδια!) της ενεργειας του οργανισμου.
.
.

Το 2013, τα παραγομενα data/ 2 μέρες ισουνταν με οσα ειχε παραγαγει η ανθρωποτητα, απ' τους πιθηκους ως το 2003!!! (uploading 10 ωρων, ανα ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ, στο Youtube!) 
Το 2005 παρηχθησαν περισσοτερα τρανζιστορ απο ο,τι κοκκοι ρυζιου!/ Το 2013, έρευνα του βρετανικού IIMechE έδειξε πως η μισή παραγόμενη τροφή, ανά τον κόσμο, ΠΕΤΙΈΤΑΙ!
.
.
@ Ο πολυνικης πιλοτος F1 Μικαελ Σουμαχερ εχει διατελεσει και...ΤΑΞΙΤΖΗΣ! Τα περαιτερω εδω... http://www.smh.com.au/articles/2007/12/12/1197135500022.html. Dειτε κι αυτο:¨http://www.stringsavvy.com/article/violinist-in-the-metro-a-social-experiment/
.
.
@ Δειτε πρωτα ΑΥΤΟ, και μετα μιληστε για "βρωμικο" χρημα...
.
.
@ Η μοδα των χαμηλωμενων παντελονιων των Ραπερ, ξεκινησε ως καθημερινοτητα των αμερικανικων φυλακων! Επειδη απαγορευονταν οι ζωνες, τα παντελονια των κρατουμενων κρεμονταν....
.
.
@ H οδοντοπαστα,την οποια καθημερινα εμπιστευστε για την καθαριοτητα του στοματος σας,ειναι παραγωγο του παχυρευστου δυσωσμου σκουρου υγρου που λεγεται πετρελαιο,και προκυπτει απο επεξεργασια του πετρελαιου στα διυλιστηρια,με τη μεθοδο της κλασματικης αποσταξης (απο την οποια βγαινει επισης η βενζινη κι ολα τα αλλα προιοντα στα οποια μπορει να διαιρεθει).
.
.
@ Ο αγαπημενος "φραπές", μπορει δικαιωματικα να φερει το τελικο "ς" στην καταληξη, καθοτι ειναι ελληνικοτατη εφευρεση, και μαλιστα σχετικα προσφατη! Το ακομα εντυπωσιακοτερο ειναι πως εχει και συγκεκριμενο εφευρετη- με ονομα κι επωνυμο! Περαιτερω εδω
.
.
@ Το αλκοολ σε... παγωνει το χειμωνα, αντι να σε ζεστανει! http://www.seattlepi.com/lifestyle/health/article/Reality-Check-Does-drinking-make-you-warmer-in-1260706.php
.
.
@ Ακομα και χωρις καμια εξειδικευμενη συσκευη/εργαλειο μουσικης,υπαρχει τροπος να συντονιστουμε με τις νοτες και να ρυθμισουμε αναλογα τα διαφορα μουσικα οργανα που ενδεχομενως χρειαζονται κουρδισμα.Σηκωνοντας το ακουστικο του σταθερου μας τηλεφωνου,εχουμε τη νοτα ΛΑ!
.
.
@ Υπάρχουν αριθμοι των οποιων γνωριζουμε το ακριβες μηκος πανω σε εναν διαγραμμισμενο αξονα, αλλα δεν μπορουμε να τους προσδιορισουμε μαθηματικα; Για παράδειγμα, ο "Ριζα 2".
.
.
@ Ολη η συγχρονη κωδικοποιηση "παταει" στο γεγονος οτι, η ευρεση δυο πρωτων (prime) αριθμων που, πολλαπλασιαζομενοι δινουν αυτον που εχω ειναι ΠΑΡΑ πολυ δυσκολη, οσο αυξανονται τα ψηφια του δοσμενου μου!  
.
.
@ Ο διασημος τυπος  T = 2π√(L/g), για το εκκρεμες ειναι προσεγγιστικος και ΟΧΙ ορθος, ως εχει. Ετσι, για γωνια 60 μοιρων με την κατακορυφη, πεφτει εξω κατα 7%. Κι ομως, αυτος ο τυπος διδασκεται σε ολα τα σχολεια της χωρας - χωρις επεξηγηματικα...
.

@Παιχνιδι με τα ποσοστα...Μια απο τις μεγαλυτερες πονηριες που επιφυλασσουν τα μαθηματικα για τους αδαεις ειναι το παιχνιδι με τα ποσοστα-με το οποιο μπορουν να εξαπατηθουν ευκολα πολιτες και μικροεπενδυτες χρηματηστηριου απο τους επητηδειους πολιτικους,η επιχερηματιες,αντιστοιχα.Αν ενα μεγεθος(βλεπε μετοχη) σημερα αυξηθει κατα Α(αριθμος) κι αυριο μειωθει κατα Α, ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΑ η πρωτη μεταβολη(αυξηση) ειναι μεγαλυτερη απο τη δευτερη(μειωση).Ο αδαης νομιζει οτι ο απολογισμος των 2 ημερων ειναι θετικος γι' αυτον,ενω στην ουσια,δεν εχει κερδισει τιποτα! / Άλλο παράδειγμα παιχνιδιού των μαθηματικών, μέσα στα οικονομικά... Το χρεος μιας χωρας υπολογιζεται παντα βασει του ΑΕΠ της- ως κλασμα. Ειτε μειωνεις το χρεος, ειτε μεγαλωνεις το ΑΕΠ, το αποτελεσμα ειναι αριθμητικα το ιδιο. Ωστοσο, μια μειωση του χρεους (αριθμητη) ειναι ελαφρως προτιμοτερη απο μια ισοποση (ποσοστιαιως) αυξηση του ΑΕΠ. Αντιθετα, στο σεναριο της επιδεινωσης (αυξηση χρεους), τα πραγματα λειτουργουν αντιστροφως: Μειωση του ΑΕΠ (παρανομαστη), ειναι πιο επωδυνη απο μια ισου ποσοστου αυξηση του χρεους! Μικρη η διαφορα, αλλα υπαρκτη. Εν τελει, η υφεση ειναι μεγαλο προβλημα!   
.
.
@Παιχνιδι με τις πιθανοτητες...Συνηθιζεται σε τηλεπαιχνιδια να τιθεται ο παικτης ενωπιον τριων κουρτινων,που ειναι εξ αρχης γνωστο οτι καποια απο αυτες κρυβει ενα επαθλο.Του δινεται δυνατοτητα μιας μονο επιλογης.Διαλεγει,λοιπον στην τυχη καποια απο τις τρεις.Ο παρουσιαστης ανοιγει τοτε μια εκ των δυο που απερριψε,και του ολοι βλεπουν οτι ηταν κενη,αρα δικαιως δεν επιλεχθηκε απο τον παικτη.Η αγωνια κορυφωνεται...Ο παρουσιαστης για να κανει πιο ενδιαφερουσα την εκπομπη ριχνει στο τραπεζι τη δυνατοτητα αλλαγης κουρτινας απο πλευρας του συμμετεχοντα.Ο παικτης εχει καποιο συμφερον να αλλαξει την επιλογη του???
Απαντηση:Ναι,ο παικτης αποκτα μεγαλο πλεονεκτημα απο μια τετοια κινηση,βασει του νομου των πιθανοτητων.Η αρχικη του επιλογη του προσεφερε ποσοστο επιτυχιας 33,3%,με τις δυο εναλλακτικες απαντησεις να βρισκονται στο 66,6%.Αφαιρωντας τη μια εναλλακτικη,το ποσοστο επιτυχιας της αρχικης επιλογης του παικτη παραμενει φυσικα 33,3% ΑΛΛΑ πλεον το ΥΠΟΛΟΙΠΟ 66,6% ειναι συγκεντρωμενο σε ΜΙΑ ΜΟΝΟ εναλλακτικη κουρτινα.Αρα διαλεγοντας αυτην,εξασφαλιζει ακριβως ΔΙΠΛΑΣΙΑ πιθανοτητα επιτυχιας σε σχεση με την αρχικη επιλογη.
.
.
@Παιχνιδι με τις πιθανοτητες(2)... Ποντάροντας σε μια επιλογη "50-50" (οπως κορωνα-γραμματα ή μαυρο-κοκκινο στη ρουλετα),υπαρχει η δυνατοτητα σιγουρης επιτυχιας εφοσον ο παικτης ακολουθησει συνεχη διπλασιασμο του πονταρισματος μεχρι τη στιγμη που θα κερδισει...Ο παικτης μολις κερδισει θα καλυψει ολες τις απωλειες των προηγουμενων αποτυχημενων πονταρισματων,και θα ΚΕΡΔΙΣΕΙ και ποσό ισο με το πρωτο πονταρισμα.
Προσοχη: Αν πατε να παιξετε κατ'αυτον τον τροπο φροντιστε να υπαρχει αρκετο περιθωριο αναμεσα στο συνολικο σας "μπατζετ" και το πρωτο πονταρισμα.Και αυτο διοτι ο συνεχης διπλασιασμος ανεβαζει πολυ αποτομα την πιθανη "χασουρα" με κινδυνο αν δεν κερδισει ο παικτης μεσα στα 3 ή 4 πρωτα του πονταρισματα να μην μπορεσει στη συνεχεια να συνεχισει να διπλασιαζει,κι ετσι να τα χασει ολα!!! (Monte Carlo Fallacy, συμφωνα με το οποιο, ο τζογαδορος μακροπροθεσμα θα βγει... ΧΑΜΕΝΟΣ. Αυτο οφειλεται σε μικρο κερδος, ως ποσοστο του τζιρου, και απωλεια ολοκληρου του τζιρου στη μικρη περιπτωση αποτυχιας)
Διαφορετικη εκδοχη, επι του ιδιου παιγνίου, ειναι και το "Παραδοξοξο της Αγιας Πετρουπολης".
Ιδου:  http://gravitonio.blogspot.gr/2013/06/blog-post.html
Διαφορες ενστικτωδεις αντιδρασεις, κοντρα στη λογικη ("fallacies"), εδω: https://www.youtube.com/watch?v=uqXVAo7dVRU 
.
.
@ Και, περι τζογου μιλώντας, να πουμε οτι το αθροισμα των αριθμων της ρουλετας ειναι... 666!
.
.
@ Birthday Paradox (3): Μεταξυ 23 ατομων, υπαρχει πανω απο 50% πιθανοτητα να βρεθουν δυο με κοινα γενεθλια!!!!! (Αποδεικνυεται δια του αντιστροφου, δηλαδη της πιθανοτητας να ΜΗΝ εχουν: 365/365*364/365*363/365....). Μετα τα 50 ατομα, η πιθανοτητα να πετυχεις ζευγαρι αγγιζει το απoλυτο!!!!
.
.
@Benford's Law (4): Ο αριθμος 1 απανταται, ως πρωτο ψηφιο, στο 30,1% των αριθμων του πραγματικου κοσμου. Ο 2 μολις στο 17,6%. Ο 3 στο 12,5%... Και βαινει μειουμενο! (Ο 9 στο 4,6%!!!!!!!) /   Zipf's Law: Σχεδον σε ολες τις γνωστες γλωσσες, το λημμα που χρησιμοποιειται συχνοτερα (στα αγγλικα: 6% ΟΛΩΝ των χρησιμοποιουμενων λεξεων, ειτε στη λογοτεχνια ειτε σε χαμηλου επιπεδου κειμενα ειναι το "the" - δηλαδη 1 στις 16 λεξεις!), αν διαιρεθει με τη σειρα εμφανισης ενος αλλου λημματος (σειρα καταταξης, βασει συχνοτητας εμφανισης), δινει το ποσοστο εμφανισης του λημματος αυτου. Αν αντι για ποσοστο χρησιμοποιησουμε αριθμο (πχ, ποσες φορες εντοπιστηκε το "the" σ' ενα μεγαλο δειγμα, οπως η Wikipedia, μπορουμε να βρουμε με μεγαλη ακριβεια ποσες φορες εμφανιστηκε μια λεξη που ειναι θεση 120, ή 1200 - γενικως στ' αγγλικα). Η δημοφιλια λεξεων εγκειται στην τομη "προσφορας" - "ζητησης" (λιγα ψηφια η πρωτη, λογω της τασης για ελαχιστη προσπαθεια/ πολλα η δευτερη, για λογους ευκρινειας). Ομως, η δημοφιλια συγκεκριμενων λεξεων ισως ειναι τυχαια, δλδ υπακουει στο φαινομενο της χιονοστιβαδας, οπου, οταν καποιος γινει σε πρωτη φαση λιγο πιο δημοφιλης απο αλλους (επιβεβαιωνεται πειραματικα με συνδετηρες που ανακατευονται, και τελικα η μεγαλη σειρα ειναι πολυ πιο μεγαλη απ' τη δευτερη και την τριτη...), μετα πληθαινει ακοπα!
.
.
@ Σε ολα τα κοινωνικα δικτυα, πχ Twitter, αλλα και δικτυα με υποχρεωτικα αμφιδρομη σχεση "φιλιας", ο μεσος ορος φιλων των φιλων σου ειναι υψηλοτερος απο τον δικο σου μεσο ορο φλων, ως χρηστη, ή θαμωνα κλπ...! (Αυτο οφειλεται στο οτι οι πολυ δημοφιλεις ειναι σχετικα λιγοι, εξ' ορισμου, ενω οι "μεσοι" και οι μοναχικοι περισσοτεροι. Ετσι, οταν υπολογιζεται ο μεσος ορος φιλων, οι δημοφιλεις μετριουνται 1 φορα στον αριθμητη. Οταν υπολογιζεται ο μεσος ορος φιλων των φιλων, οι δημοφιλεις εμπλεκονται ξανα και ξανα, εκτοξευοντας ετσι το νεο αυτο μεσο ορο)
.
.
@ Η πιθανοτητα να κολλησεις aids απο ΦΟΡΕΑ(εξακριβωμνο) στο σεξ ειναι ΜΟΝΟ 0,1% για τις γυναικες και ο,ο5% για τους ανδρες,ενω στο στοματικο σεξ ΜΟΝΟ 0,01 και 0,05 αντιστοιχα.
.
.
@Το προβλημα των 2/3... Αν σε ενα τραπεζι με ατομα υψηλης νοημοσυνης τεθει η ασκηση "γνωριζετε οτι ολοι οι υπολοιποι μπορουν να πουν εναν αριθμο απο το 0 ως το 100-κερδιζει οποιος βρει τα 2/3 του μεσου ορου των αριθμων που θα πουν οι υπολοιποι" η απαντηση που θα δωσουν ολοι θα ειναι "μηδεν"! Αυτο θα προκυψει απο την ακολουθη συλλογιστικη: "Σιγουρα ο αριθμος που πρεπει να δωσω θα ειναι μικροτερος του 66,6-αφου για να ειναι 66,6 πρεπει να εχουν δωσει ολοι οι υπολοιποι το 100.Ομως επειδη ολοι οι υπολοιποι ειναι αρκετα εξυπνοι για να το αντιληφθουν αυτο,θα απαντησουν κι αυτοι αυτοματα σε πρωτη φαση 66,6 και κατω.Αρα,για να τους κερδισω παω ενα βημα παρακατω και βρισκω τα 2/3 του 66,6 για να τα θεσω ως νεο ανωτερο οριο.Ομως το ιδιο θα κανουν κι αυτοι! Και παει λεγοντας..." Ολοι τελικα αντιλαμβανονται οτι το νικηφορο αποτελεσμα ειναι αυτο που τεινει στο μηδεν!!!
.
.
@Το προβλημα του ανατοκισμου... Αν εχω επιτοκιο i, και α αρχικο ποσον,το τελικο ποσόν που θα πληρωσω σε μια τραπεζα μαζι με τους τοκους βρισκεται απο τον τυπο: α(1+i).Αν το εποτοκιο i αφορα μια χρονικη περιοδο πχ ενα ετος,κι εγω ξεπληρωνω την τραπεζα σε ψ τετοιες χρονικες περιοδους, ο τυπος γινεται... α(1 + i)^ψ. Αν "σπασω" εσωτερικα την καθε μια απο αυτες τις χρονικες περιοδους σε κ κομματια, ο τυπος γινεται α(1+i/κ)^κψ, πραγμα που μεγαλωνει το τελικο ποσον που οφειλεται στην τραπεζα.Κατα παραδοξο τροπο αποδεικνυεται οτι αν το κ μεγαλωσει παρα πολυ και τεινει προς το απειρο,η συνεχης "διασπαση" του i απο καποιο σημειο κι επειτα παυει να αυξανει το τελικο ποσο που θα εισπραξει η υποθετικη τραπεζα!
Αντιθετα,αν το υποθετικο δανειο ειναι παρα πολλων (που να τεινουν στο απειρο) δοσεων οι οποιες ΔΕΝ χωριζονται σε μικροτερες, επιμερους περιοδους (αρα, δεν κατακερματιζεται το επιτοκιο), το τελικο ποσο θα γινει απειρο.
.
.
@ Το αθροισμα 1+1/2+1/3.... τεινει να γινει Απειρο. Ωστοσο, το αθροισμα: 1+1/2+1/4+1/8... δινει οριο ισο με 2! Παραστατικοτερα, εδω: http://www.businessinsider.com/13-math-jokes-that-every-mathematician-finds-absolutely-hilarious-2013-5
Υπαρχει, δε, το παραδοξο του -1/12, ως απειρου αθροισματος των φυσικων αριθμων (1+2+3+4...), που, ομως, δεν μπορει να γινει αντιληπτο "φυσικα" - παροτι προκυπτει με απλες πραξεις.
https://www.youtube.com/watch?v=w-I6XTVZXww
Δεδομενης της μη-φυσικης σημασιας του, χρησιμευει περισσοτερο ως "ταυτοτητα" της συγκεκριμενης Σειρας. Πχ, η Σειρα των κυβων των φυσικων δινει 1/120 και η σειρα των τετραγωνων τους δινει μηδεν. Δηλαδη, οι αριθμοι αυτοι τις χαρακτηριζουν.
Ακομη πιο παραδοξο: Συμφωνα με τον Riemann, ΟΛΕΣ οι σειρες της μορφης 1/(1^s) + (1/2^s)... συγκλινουν καπου, ακομα και για αρνητικα S, δηλαδη, οντας φαινομενικα απειρες! Μαλιστα, ολα τα ζυγα αρνητικα S δινουν... ΜΗΔΕΝ! Το ιδιο και το 1/2, μαζι με ολους τους "συνθετους" αριθμους που το περιεχουν (=> υποθεση, που μενει να αποδειχθει, ή να διαψευσθει, με ενα μηδεν εκτος της εν λογω ευθειας και των αρν. ζυγων, ή ενα σημειο της ευθειας που ΔΕΝ ειναι μηδεν).
https://www.youtube.com/watch?v=d6c6uIyieoo
Αποκλιση μεταξυ μαθηματικης - φυσικης σημασιας, παρατηρειται και στο παραδοξο "Gabriel's Trumphet".
.
.
@ Το Ναγκασάκι ηταν "secondary target" για τη ριψη της δευτερης ατομικης βομβας, αλλά την τελευταια στιγμη επελεγη λογω συννεφιας στην Κοκούρα.
.
.
@ Ο Παππας ειχε αφορησει τους κομμουνιστες το 1949 για την "υλιστικη" και "αντι-χριστιανικη" θεωρια τους. Αναλογα εγγραφα ειχαν εκδοθει απο τους Παππες το 1849, το 1864 και το 1937!
.
.
@ Η "φιλελευθερη" Θατσερ ειχε αποκαλεσει τον Μαντέλα "τρομοκρατη", ενώ το 1988 ο president-elect Μπους πρεσβυτερος ειχε ενταξει σε λιστες τρομοκρατων τόσο την οργανωση του Μαντελα οσο και του Αραφατ (η πρωτη παρεμεινε ως το 2008)! Ωστοσο, τον υποδεχτηκε στο Λευκο Οικο το 1990, μετα την αποφυλακισή του απο 26χρονη καθειρξη.
.
.
@Στη χωρα μας, η μοιχεια αποποινικοποιηθηκε ΜΟΛΙΣ το 1982,στα πλαισια της φιλελευθεροποιησης που εισηγαγε το ΠΑΣΟΚ (καθως κι η ελευθερια μιας συζυγου να ταξιδευει χωρις τη ρητη ΑΔΕΙΑ του αντρα της), ενω η λογοκρισια καταργηθηκε ΜΟΛΙΣ το... 1984! Παραλληλα, εισηχθη ο πολιτικος γαμος (1982), μολις 2 αιωνες μετα τη θεσπισή του απο τη Γαλλικη Επανασταση/ Η προηγουμενη αποπειρα νομιμοποιησης πολιτικου γαμου στο Ελλαδισταν ηταν το 1926 και εμποδιστηκε απ' το δικτατορα Παγκαλο.
.
.
O Ελευθεριος Βενιζελος προτεινε τον Κεμαλ Ατατουρκ για Νομπελ ΕΙΡΗΝΗΣ, λιγα χρονια μετα τη σφαγη της Σμυρνης/ Ο Βρετανος εθνοπατερας Ουιστον Τσωρτσιλ εχει τιμηθει με νομπελ...Λογοτεχνιας!/ Ο συγγραφεας Νικος Καζαντζακης εγινε υπουργος χαρτοφυλακιου στην κυβερνηση Σοφουλη, αμεσως μετα την Κατοχη. Ο ιδιος ανθρωπος, ταφηκε εκτος νεκροταφειου μετα απο απαιτηση της ορθοδοξης εκκλησιας- καθοτι αφορισμενος, οπως κι ο Ελ. Βενιζελος!
.
.
@ Ο Νομπελιστας Σεφερης διατελεσε (εμμισθος) λογοκριτης, επι Μεταξα! Αργοτερα, συνδεθηκε με τη Δεξια, κι επαιξε ενεργο ρολο στις τριμερεις διαπραγματευσεις του Κυπριακου. 
.
.
@ Τα ιερα τερατα της μουσικης Μικης Θεοδωρακης,Μανος Χατζιδακης,Σταυρος Ξαρχακος συναντηθηκαν καλλιτεχνικα-ισως και για μοναδικη φορα- στη μεγαλη συναυλια-προεκλογικη συγκεντρωση της ΝΔ το Νοεμβρη του 1989!!!!!! (Ο Μίκης είχε γράψει από κοινού μουσική για την παράσταση "Μαγική Πόλις", to 1963, με το Μάνο Χατζιδάκι.)
.
.
Μια προχειρη αποπειρα καταγραφης (συγκεντρωσης διαφορων μνημων και φημων) της ιστορικης συναφειας της επισημης δεξιας με το παρακρατος, τους δικτατορες και τους δωσιλογους της κατοχης μπορειτε να βρειτε εδω:http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=655462
Πολλες απο τις πληροφοριες που παρατιθενται μεσα στη συγκεκριμενη συζητηση του indymedia ειναι ανυποστατες,αναποδεικτες/αδιασταυρωτες ή γενικα ελεγχονται για την εγκυροτητα τους. Ωστοσο,για οποιον ενδιαφερεται,το εν λογω "θρεντ" μπορει να αποτελεσει ενα πρωτο εργαλειο για περαιτερω ψαξιμο.
Αλλες πληροφοριες,για την περιοδο της κατοχης,τις συνεπειες της στο ελληνικο κρατος ως σημερα,τον τροπο αντιμετωπισης του ζητηματος των αποζημιωσεων απεναντι στη Γερμανια απο μερους της Ελλαδας,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΝΩΣΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΝΑΖΙ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΟΤΙ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΑΙ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΔΩΣΙΛΟΓΟΙ,θα βρειτε εδω
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=881482
Εδω, μια αναφορα στον δημιο του Κιλκις Κωνσταντινο Παπαδοπουλο, που γλιτωσε παρα τριχα απο τον ΕΛΑΣ, στη συνεχεια βραβευθηκε ως μαχητης της Εθνικης Αντιστασης και πολιτευθηκε με την ΕΡΕ (κι ο γιος του με τη ΝΔ)
http://pontosandaristera.wordpress.com/2008/10/04/4-10-2008/. Κι εδω, για Παπαδογκονα και Γερακινοι (μετεπειτα υπουργος): http://anhsyxia.wordpress.com/2012/04/28/τα-εγκλήματα-των-γερμανοτσολιάδων-η/Να θυμισουμε, επισης, τον περιβοητο Μανιαδακη, βασανιστη των αριστερων και προβοκατορα επι Μεταξα, ο οποιος ανταμειφθηκε για το παρελθον του με βουλευτικο εδρανο της ΕΡΕ επι Καραμανλη. Να θυμισουμε και τον Τακο Μακρη...
Nα διερευνησουμε Κωστα Παπαδοπουλος, απο το ενδοξο Κιλκις.... http://www.zougla.gr/blog/article/725822
Να διερευνησουμε και τη σχεση της συγχρονης, Καραμανλικης δεξιας με το ναζισμο (για τους Σαμαρικους, δειτε δημοσιευσεις "ΑΥΤΟΥΣ ψηφισατε, ΑΥΤΟΥΣ θελετε, ΑΥΤΟΥΣ παιρνετε" και "Οταν ο Τσακ Νορις και ο Παϊσιος..."):  http://www.pame.gr/istoria/neoteri-elliniki-istoria/germanotsoliades-tagmata-asfaleias.html#.UXPyZqJTB3c
Ή, εδω, το ιδιο: http://www.iospress.gr/ios2003/ios20031026a.htm
Και τελος,ενα ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ιστορικο δεδομενο που ειναι γνωστο στους παλιοτερους,που το εζησαν, αλλα αδιανοητο για καποιους απο μας που γεννηθηκαμε πολλες δεκαετειες αργοτερα...Ο "τριφασικος"(!!!!!!) εκλογικος νομος του μπαρμπα-Κωστα
Θεντε και σχεδιο Περικλη? Εφτασεεεε....
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BF_%C2%AB%CE%A0%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%BB%CE%AE%CF%82%C2%BB
Κατα τα αλλα,στα σχολικα βιβλια ακομα διδασκουν οτι η χουντα ξεκινησε το 1967

ΥΓ Θεντε και Φρειδερικη?? Παρτε να 'χετε: https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=899220


Bonus:  http://xyzcontagion.wordpress.com/2011/02/28/nikos-xatzinikolaou-polytexneio-2/
                  http://parallhlografos.wordpress.com/2012/06/15/%CE%BA%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%BF%CE%B9-rangers-%CE%BF%CE%B9-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%AF%CF%84%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BF/

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=dDyDz-zIbW8 


ATTACHMENT (2015):
http://tvxs.gr/news/kosmos/karamanlis-kai-tsaldaris-anaferontai-os-praktores-ton-nazi-se-aporrito-eggrafo-tis-cia

ATTACHMENT
https://www.youtube.com/watch?v=ZeopAkI3D1k
Ρενος Αποστολιδης για το φυγοστρατο (ή δοσιλογο, και φιλο-συνομιλητη του, προπαγανδιστη των Γερμανω-ιταλων, Βασου Βασιλειου), ιδρυτη των -αμειβομενων!- Τ.Ε.Α., επι Σοφουλη, φιλο των φιλων της Χουντας (και ψηφοφορων του) και καραβλαχο εθναρχη!

1 σχόλιο:

almar είπε...

τυχαία έπεσα πάνω σου , απλά αυτό που λές για το "το παν μέτρον άριστον" , "το παν" είναι φασιστική προσθήκη μεταγενέστερη , οι αρχαίοι σαν σοφοί μιλούσαν για "μέτρον άριστον", πιστεύω να είσαι σε θέση να καταλάβεις την διαφορά......