Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Ανθρωπος - Φυση: Αλλη μια νικη ΜΑΣ, στο ντερμπι αιωνιων...


Κατι τετοιες ωρες, αναδυεσαι απ' το βουρκο της (μικρο)πολιτικης, ξεχνας ισοτιμιες και δεικτες, ξεχνας τα αχθη των εθνικων χρεων, και αφηνεσαι να νιωσεις ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ που εισαι, πανω απ' ολα, ανθρωπος.
Δηλαδη, που ανηκεις στην ομαδα που κερδιζει...



Ένα νέο φάρμακο, που δημιουργείται από συστατικά του αίματος του ίδιου του ασθενούς, εμφανίζει ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, καθώς εννέα στους δέκα ασθενείς παρουσίασαν πλήρη ύφεση της νόσου. Δηλαδή ο αιματολογικός καρκίνος δεν ήταν ανιχνεύσιμος στις εξετάσεις τους.

Πρόκειται για μια νέα γενιά θεραπειών που ονομάζονται «κυτταρικές θεραπείες». Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι ειδικοί πήραν κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος των ασθενών, τα τροποποίησαν γενετικά και τα εισήγαγαν ξανά στον οργανισμό με στόχο να σκοτώσουν τον καρκίνο του αίματος. Οι πρώτες κλινικές δοκιμές έγιναν στο αντικαρκινικό κέντρο Memorial Sloan-Kettering της Νέας Υόρκης και αφορούσαν τη μορφή λευχαιμίας που ονομάζεται οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία.

ΥΦΕΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση «Science Translational Medicine», το 88% των ασθενών - που ήταν μάλιστα με προχωρημένη μορφή της νόσου - μετά τη μεταμόσχευση γενετικά τροποποιημένων Τ-κυττάρων (από το δικό τους ανοσοποιητικό σύστημα) παρουσίασαν πλήρη ύφεση του καρκίνου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μισέλ Σαντελέν, εξηγούν ότι «τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά και καταδεικνύουν ότι η κυτταρική θεραπεία αποτελεί ισχυρή θεραπεία για τους ασθενείς που έχουν εξαντλήσει όλες τις εγκεκριμένες θεραπείες».

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που ανακοινώθηκαν, η κλινική δοκιμή έγινε σε 16 άτομα με β-οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, η οποία είναι δύσκολη στη θεραπεία, καθώς οι περισσότεροι ασθενείς δείχνουν να πηγαίνουν καλά αλλά τελικά ο καρκίνος επανεμφανίζεται (υποτροπιάζουν). Μόνο των 30% των ασθενών ανταποκρίνονται σήμερα θετικά στη θεραπεία. Χωρίς επιτυχή μεταμόσχευση μυελού των οστών το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών είναι μικρό.

Οι επιστήμονες χορήγησαν στους ασθενείς τα δικά τους Τ-κύτταρα τα οποία προηγουμένως τα είχαν τροποποιήσει γενετικά, ώστε να αναγνωρίζουν και να καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα. Δηλαδή τα είχαν κάνει πιο δυνατά και έτοιμα για «μάχη».

ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ 
Η κυτταρική ανοσοθεραπεία είναι ένας νέος και πολλά υποσχόμενος τρόπος για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αναγνωρίζει τα συγκεκριμένα καρκινικά κύτταρα ως ξένα, αδυνατεί να τους επιτεθεί και άρα να εκριζώσει τη νόσο. Αν όμως εκπαιδευθεί να τα βλέπει ως εχθρούς τότε αποκτά και πάλι το πλεονέκτημα.

Η μέθοδος είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και αυτός είναι ο λόγος που δοκιμάζεται εδώ και περίπου δέκα χρόνια, αλλά υπήρχαν πολλά προβλήματα. Το 2003, για πρώτη φορά, οι ερευνητές του αντικαρκινικού κέντρου Memorial Sloan-Kettering κατάφεραν να το πετύχουν αυτό σε δοκιμές που έκαναν σε ποντίκια. Δέκα χρόνια αργότερα ανακοίνωσαν ότι έκαναν την πρώτη μικρής κλίμακας κλινική δοκιμή σε πέντε ασθενείς με προχωρημένη β-οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία. Και οι πέντε έκτοτε δεν έχουν επανεμφανίσει καρκίνο.

Οπως όλες τις θεραπείες, έχει και αυτή ανεπιθύμητες ενέργειες για τους ασθενείς. Συνήθως εμφανίζονται συμπτώματα γρίπης, όπως πυρετός και μυϊκοί πόνοι, χαμηλή αρτηριακή πίεση και δυσκολία στην αναπνοή. Οι ερευνητές έχουν ήδη αναπτύξει ένα διαγνωστικό τεστ που εντοπίζει τους ασθενείς οι οποίοι κινδυνεύουν να εμφανίσουν σοβαρές παρενέργειες, ενώ θα ξεκινήσουν να δοκιμάζουν αν η κυτταρική θεραπεία έχει αποτέλεσμα και σε άλλες μορφές καρκίνου.

Πηγη:
http://www.tanea.gr/health/article/5088981/farmako-grothia-sth-leyxaimia/