Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Γλωσσα λανθανουσα...


Ρεσιταλ Δελαστικ περι ΕΕ - banking union - πορεια ελληνικου χρεους (χτες, σημερα αλλα και εφεξης...)


Μεταξυ Φυγοκεντρου και Δελαστικ μεσολαβει ιδεολογικο χασμα...
Ωστοσο, αξιζει ν' ακουσετε την παρακατω του παρεμβαση, οπου παραθετει ΑΚΡΙΒΗ και ΔΟΜΗΜΕΝΑ αριθμητικα στοιχεια, ενδεικτικα φτωχων επιδοσεων των μνημονιακων πολιτικων.

Ο υποκειμενισμος υπεισερχεται (εμμεσα) κι εδω, με το (δυνητικο) ερωτημα "Υπηρχε αλλη λυση;"
Ειναι γνωστο πως ο Δελαστικ ανηκει στην εξωκοινοβουλευτικη, αντι-ΕΕ αριστερα και αρα δεν θα θρηνουσε για ενδεχομενη αποσχιση της χωρας μας απ' την Ευρωζωνη...



Ειδικο ενδιαφερον, δε, παρουσιαζει η συγκριση των κυβερνητικων περιοδων, ως προς το λογο χρεος - αναπτυξη (Κατα ποσον η κοινωνικη πολιτικη ασκειτο "με δανεικα"...)
Κι εδω η Φυγοκεντρος διατηρει τις αποστασεις της απο το Δελαστικ, αλλα θεωρει σκοπιμο να προβαλλει το αποσπασμα, στην εξης κεντρικη λογικη:

Μπορεις να επιτυχεις ενεργειακη αποδοση Χ, για την προσεχη 5ετια:
- Eιτε αναβοντας στο φουλ το καλοριφερ σου και αγνοωντας τις απωλειες απο κουφωματα, τζαμια κλπ...
- Ειτε επενδυοντας σε "πρασινη" αναβαθμιση του σπιτιου και μειωνοντας δραστικα την καταναλωση πετρελαιου.

Και οι δυο δρομοι οδηγουν σε κοινο οικονομικο αποτελεσμα. Και οι δυο δρομοι εξασφαλιζουν ομοιο επιπεδο ζεστης στο σπιτι. Ομως, ο ενας ειναι φιλικος στο περιβαλλον, ορθολογικος, αειφορος (κερδη στο μελλον/ αμεση επιδραση στο εμπορικο ισοζυγιο), ενω ο αλλος, κοντοφθαλμος και βλαπτικος.

Παρομοιως, τωρα, αν φανταστουμε μια γραφικη παρασταση "Χρεος - ΑΕΠ" (σε δισ. ευρω), και θεσουμε ως αποκλειστικο στοχο μας να μεταβουμε σ' αυτην, απο μια αλλη μη-βιωσιμη καμπυλη, ειναι σημαντικο σε ΠΟΙΟ ακριβως σημειο της θα προσγειωθουμε...
Διοτι, ναι μεν ολοκληρη η καμπυλη ειναι αποδεκτή (εστω η καμπυλη η "1-1"), αλλα ειναι αλλιωτικο να "προσγειωθεις" στο σημειο (50 δισ. Χρεος - 50 δισ. ΑΕΠ), που αναπαρισταται απο την αριστερη κοκκινη κουκιδα, και αλλιωτικο να προσγειωθεις στο σημειο (200 δισ. Χρεος - 200 δισ. ΑΕΠ), που αντιπροσωπευεται απο την επανω - δεξια...
Διοτι μια "εξομαλυνση", ή "εξυγειανση" του κρατους, με συρρικνωση τουλαχιστον πολεμικη, δεν εχει κανενα απολυτως νοημα!
Ηδη, το πρωτογενες πλεονασμα και το (σχεδον) κλεισιμο του ελλειμματος τρεχουσων συναλλαγων εκλεισαν με καθιζηση 25%, εν πολλοι λογω του "ακαμπτου" Ευρω. Οποιαδηποτε προσθετη επιβαρυνση για την αποπληρωμη εξωτερικων τοκοχρεολυσιων, δεν θα εχει ηθικα ερεισματα!

Embedded image permalink

Παρεμπιπτοντως, εμεις, ως Ελλαδα, οχι μονο ΔΕΝ μεταπηδησαμε απο τη μωβ κυρτη, στην ευθεια μπλε καμπυλη (το Χρεος αυξηθηκε αντι να μειωθει, και μαλιστα θα ηταν πολυ μεγαλυτερο χωρις το PSI, την επαναγορα και την επιμηκυνση), αλλα υποχωρησαμε σημαντικα και σε ΑΕΠ, αυξανοντας περαιτερω την κλιση!

Οι Ευρωπαιοι εχουν τους λογους τους να θελουν να μας προσγειωσουν στην ευθεια "1-1", δηλαδη τη μπλε. Εστω οτι, κατοπιν τοσων τροποιησεων (κατα των ιδιωτων δανειστων, μεχρι στιγμης), θα τα καταφερουν. Εμεις, απο την πλευρα μας, δεν πρεπει να υπερασπιστουμε και το σημειο επι της ευθειας, δηλαδη την αντιστοιχιση σε οσο το δυνατο μεγαλυτερο ΑΕΠ; (Οσο το δυνατον δεξιοτερα, οπως υποδηλωνει το κοκκινο βελος). 

Αυτο, βεβαια, δεν πετυχαινεται με μαγικες συνταγες, ή μαγικες "μεταρρυθμισεις"... Θα μπορουσε να επιτευχθει με ενα ελαστικο εθνικο νομισμα, το οποιο θα εριχνε τους εκατονταδες χιλιαδες ανεργους σε παραγωγικες δουλειες!
 Τωρα που το εργαλειο του νομισματος λειπει, ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να απαιτησουμε επενδυτικα πακετα, τυπου Μαρσαλ, τονωτικα για την Αγορα.

Αυτη (πρεπει να) ειναι, κοντολογις, η επιχειρηματολογια μιας αυριανης κυβερνησης της Αριστερας. Τα ιδια τα γεγονοτα τη στοιχειωθετουν και την προικοδοτουν!