Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Οταν ακομη κι η αστικη ταξη απηυδησε με τον εαυτο της....


Όταν ακουσα σε ενα δελτιο ειδησεων οτι ο Αμερικανος μεγαλοεπενδυτης, και προσωποποιηση του "American Dream" (ως μονιμος θαμωνας στην κορυφη της λιστας με τους πλουσιοτερους ανθρωπους) ζητησε μεγαλυτερη φορολογια για τους πλουσιους, ομολογω πως εξεπλαγην. Ακομα περισσοτερο ομως εντυπωσιαστηκα οταν, με μια γρηγορη περιηγηση στο αγαπημενο μου Youtube επεσα επανω σε πολλες ακομα παρομοιες τοποθετησεις που ο εν λογω κροισος ειχε κανει στα Μιντια, κατα το παρελθον.

Στην πιο προσφατη δηλωση του, μαλιστα, δεν εκφραζει μονο προσωπικη πεποιθηση περι αναγκης αυξημενης φορολογιας στους πλουσιους, αλλα μιλαει κι εξ ονοματος του "κυκλου" του! Της ανωτατης οικονομικης ταξης των ΗΠΑ!
Δεν ξερω αν προκειται για αισθημα αυτοσυντηρησης του συστηματος- που βλεποντας οτι ο λαος ειναι οργισμενος κανει καποιες υποχωρησεις- ή ενοχικα συνδρομα των "εχόντων" απεναντι στην εξαθλιωση της μαζας, που παρατηρειται και στην καρδια του καπιταλισμου, τις ΗΠΑ, ή απλα η κοινη λογικη ενος ανθρωπου που βλεπει οτι λειπει ενα ποσο απο τον κρατικο κορβανα, κι αυτο το ποσο δεν μπορει να εισπραχθει απο τους φτωχους και μεσσαιους. Οχι για λογους ανθρωπιστικους, αλλα πολυ απλα επειδη δεν υπαρχουν τα περιθωρια εισπραξης του! Ειναι απλα ανεφικτο!

Βλεπουμε,λοιπον οτι οι περιστασεις πολλες φορες επιβαλλουν δεδομενα εξω απο ιδεολογιες και ταξικα συμφεροντα. Ο καπιταλισμος εξαλλου, ειναι εξαιρετικα ευελικτος κι ευπλαστος ως συστημα- απο το νεοφιλελευθερισμο Ρηγκαν και Θατσερ ως τη Σουηδικη σοσιαλδημοκρατια. Και δεν θα επιμεινει πεισματικα σε συνταγες αδιεξοδες, που στο τελος θα υποσκαψουν την ιδια του την επικυριαρχια. Για αλλη μια φορα, θα προσαρμοστει. Αριστεροστροφα αυτη τη φορα. Ειναι ξεκαθαρη και η κατευθυνση Ομπαμα. Η Ευρωπη ακομη επιμενει στην εξοντωτικη λιτοτητα για τους πολλους, χωρις αυξηση της πιεσης στις τραπεζες και τα οικονομικα "ρετιρε". Μενει να δουμε αν θα ακολουθησει κι αυτη πιο κοινωνικες κατευθυνσεις ή θα εμμεινει αυτιστικα (και αυτοκαταστροφικα) στην υπερασπιση των μεγαλων συμφεροντων.

Τελευταια δηλωση Μπαφετ εδω...
http://www.nytimes.com/2011/08/15/opinion/stop-coddling-the-super-rich.html?_r=1
(Κι εδω η απάντησή του σε επικρίσεις απ' αυτης




Παλιοτερες δηλωσεις...












ΑTTACHMENT

Ακριβως στην ιδια λογικη και 16 Γαλλοι μεγιστανες!

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Η βια επιστρεφει στο Λονδινο....




Πεδίο μάχης θύμιζε τη νύχτα του Σαββάτου το βόρειο Λονδίνο, ύστερα από βίαια επείσόδια που ξέσπασαν με αφορμή τον θάνατο ενός άνδρα από πυρά αστυνομικών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Περισσότεροι από 500 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα του Τότεναμ και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς με μπουκάλια και πέτρες, λεηλάτησαν καταστήματα και έβαλαν φωτιές σε αυτοκίνητα της ασφάλειας, ένα λεωφορεί, ενώ ένα εμπορικό κέντρο παραδόθηκε στις φλόγες

Τα βίαια επεισόδια είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 26 αστυνομικών, ενώ συνελήφθησαν 42 ατόμα.

Αφορμή ο θάνατος του 29χρονου πατέρα τεσσάρων παιδιών, Mark Duggan, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με αστυνομικούς την Πέμπτη. Ο άνδρας βρισκόταν σε ταξί όταν τον σταμάτησαν ένοπλοι αστυνομικοί.

Ένας αστυνομικός γλίτωσε όταν μία σφαίρα του 29χρονου πέτυχε τον ασύρματό του, σύμφωνα με τις Αρχές.


Aναδημοσιευση απο: http://www.protothema.gr/

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Χρονια (σας) πολλα....

Αναδημοσιευω απο εφημεριδα "Πριν", και τα συμπερασματα δικα σας...



Η δικαιοσύνη και η δημοκρατία

Του Θανάση Σκαμνάκη

Ημέρα αποκατάστασης της δημοκρατίας θεωρείται η σημερινή και στο Προεδρικό Μέγαρο «δίδεται δεξίωσις». Πρώτης τάξεως υπόμνηση. Θα δοκιμάσω την υπομονή και τη μνήμη σας, παραθέτοντας μόνο πληροφορίες.

Στις 31 Οκτωβρίου 1969 καταδικάζονται από το Έκτακτο Στρατοδικείο της Αθήνας οι Γ. Ανωμερίτης, Δ. Δώδος, Ι. Μυλωνάς, Δ. Παπαϊωάννου σε 25 χρόνια κάθειρξη και οι Κ. Χουλιάρα, Β. Ράπανος, Δ. Κατσαρός σε 6-8 χρόνια για συμμετοχή στην οργάνωση «Ελληνικό Δημοκρατικό Κίνημα». Ετοιμάζονταν να τοποθετήσουν εννέα βόμβες σε ισάριθμες τράπεζες.

Απρίλιος 1970, δίκη στο Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών της «Δημοκρατικής Άμυνας». Καταδικάζονται για τοποθέτηση βομβών που εξερράγησαν χωρίς να προκαλέσουν θύματα: Σ. Καράγιωργας, ισόβια, Γ. Α. Μαγκάκης, Σπ. Λουκάς, Ι. Σταράκης από 18 χρόνια, Γ. Κομποτιάτης 15, Α. Μιχαλακέας και Κωτσάκης από 10, Γ. Ιορδανίδης, Αθ. Φίλιας, Ν. Κωνσταντόπουλος, Χ. Πρωτόπαπας, Ι. Βασιλείου από 8 κ.λπ.

Μάρτιος 1971, Δίκη του ΠΑΚ στο Έκτακτο Στρατοδικείο για βομβιστικές ενέργειες, χωρίς θύματα. Καταδικάστηκαν: Ι. Κορωναίος 8 χρ., Ξ. Πελοποννήσιος 6, Α. Φραγκιάς 4,5, Γρ. Κασιμάτης 3 και άλλοι σε μικρότερες ποινές.

Οκτώβρης 1971, δίκη «Κινήματος 20ης Οκτώβρη», στο Έκτακτο Στρατοδικείο. Καταδίκες για βομβιστικές ενέργειες χωρίς θύματα: Γ. Σαγιάς, 17 χρ., Ν. Μανιός 16, Ν. Χρυσανθόπουλος 13, Α. Μανωλάκης 6 χρ.

Αύγουστος 1973, καταδίκη βομβιστών της «Εθνικής Αντίστασης Νέων» από το Έκτακτο Στρατοδικείο: Ι. Σαββούρας, 18 χρ., Ι. Ρούμπου 15 και άλλοι με μικρότερες ποινές.

Οι καταδίκες όλες είναι με την κατηγορία της τρομοκρατίας.
Στον κατάλογο, που είναι ενδεικτικός, δεν αναφέρονται οι καταδίκες κλιμακίων του ΚΚΕ, του ΚΚΕ εσ., του ΠΑΜ, του Ρήγα Φεραίου και άλλων αριστερών οργανώσεων, οι οποίες δεν αφορούσαν βομβιστικές ενέργειες και στηρίζονταν στους νόμους περί ανατροπής του πολιτεύματος. Εκεί οι ποινές ήταν ακόμα πιο βαριές (τα στοιχεία είναι από το αφιέρωμα της Ελευθεροτυπίας, για την «Γνωστή-άγνωστη αντίσταση κατά της χούντας»).
Και τώρα κάνουμε ένα μεγάλο άλμα περίπου σαράντα χρόνων.

Ιούλιος 2011: Κατηγορία για τρομοκρατία. Το δικαστήριο του Κορυδαλλού καταδίκασε για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και τρεις βομβιστικές ενέργειες, χωρίς θύματα, τους Χ. Χατζημιχελάκη και Π. Αργυρό σε 37 χρόνια, Γ. Καραγιαννίδη 20 χρόνια., Π. Μασούρα, Κ. Καρακατσάνη, Α. Μητρούσια 11 χρόνια.
Είναι όλοι τους περίπου 20 χρονών.

Μια μόνη σημείωση: Διαφωνούσα τότε και διαφωνώ και τώρα με τη βομβιστική δράση. Οι βόμβες κάνουν μόνο κρότο. Θεωρώ πως εκφράζουν ανθρώπους που δεν έχουν την υπομονή να δράσουν στο μαζικό κίνημα και δεν εμπιστεύονται ούτε τις πολιτικές θέσεις τους ούτε τους εαυτούς τους. Αλλά τα Έκτακτα Στρατοδικεία της χούντας να είναι πιο επιεική από τα τακτικά δικαστήρια της «Δημοκρατίας»!..