Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Περα απο την πλακα....

.
Το ακολουθο βιντεο με εχει οδηγησει σε σοβαρο σκεπτικισμο σχετικα με το πολιτευμα μας, τον τροπο που κυβερνιομαστε και εν τελει το συσχετισμο λαικης αποδοχης (δημοφιλιας) και ορθοτητας οσον αφορα την ασκηση κυβερνητικης εξουσιας.Αυτος ο ανθρωπος ηγειται κομματος με εδραιωμενη πλεον την κοινοβουλευτικη συμμετοχη, ψηφιζεται απο εκατονταδες χιλιαδες λαου και,στο βαθμο που του αναλογει, συμμετεχει στη διακυβερνηση της Ελλαδας. Ή τουλαχιστον εχει στα χερια του ισχυροτατες εξουσιες,και μπορει εστω και εμμεσα να επηρασει και να οδηγησει προς συγκεκριμενες κατευθυνσεις την ασκουμενη πολιτικη. Και ρωταω: ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΙ???

Δεν θα επρεπε να υπαρχει ενα μινιμουμ προσοντων και γνωσεων που θα επρεπε να πληροι ο οποιοσδηποτε συμμετεχει στη διακυβερνηση μιας χωρας? Και μην μου πειτε οτι ετσι δεν θα ηταν "αντιπροσωπευτικη" του λαου η βουλη, γιατι δε με απασχολει! Δε με νοιαζει να με κυβερναει ενας που ειναι ιδιος με μενα- αν ειναι ετσι το κανω και μονος μου. Με απασχολει να με κυβερναει ενας που ειναι καλυτερος. Ειναι "αντιπροσωπευτικο" ενα κοινοβουλιο γεματο αγραμματους ηθοποιους, τοπικους ηρωες των χωριων/γειτονιων τους και εργατες (νομιζω το ΚΚΕ εχει πολλους στην κοινοβουλευτικη του ομαδα)? Ωραια! Τωρα λοιπον αυτοι θα διοικησουν??? Θα παιξουν προπο με τις μοιρες μας αυτοι ολοι οι συμπαθεις λαικοι ανθρωποι, επειδη δεν ξερουν πού παν τα τεσσερα??? Ε,λοιπον οχι! Ενας οικοδομος δεν εχει να προσφερει τιποτα μεσα στην διακυβερνηση της χωρας. Μπορει να ειναι καλος στο συνδικαλισμο και στο κυνηγι της ψηφου,αλλα δεδομενου οτι δεν εχει ΙΔΕΑ ουτε γυρω απο νομικα, ουτε γυρω απο οικονομικα,ουτε γυρω απο χωροταξικα,ουτε γυρω απο διπλωματικα ζητηματα,για να επιλησει την Υφαλοκριπιδα ας κατσει στο γιαπι. Το τραγικο ειναι οτι ουτε η Μπακογιαννη ειχε ιδεα απο διπλωματια αλλα εγινε ΥπΕξ! Ενω ας πουμε ο Μολυβιατης,που αυτο ηταν το αντικειμενό του, βρισκοταν κατω απο τις διαταγες της ανατριχιαστικης κορης του Βρυκολακα ως δεξι χερι

Αμεσος αντιλογος:Και δηλαδη αυτοι που ασκουν εξουσια δεν πρεπει να εχουν την εμπειρια του απλου εργατη, του βιοπαλαιστη, ωστε να αντιλαμβανονται και καλυτερα την υποσταση της κοινωνιας που διοικουν? Απαντηση: Σαφως και πρεπει να εχουν αυτη τη γνωση. Η διοικηση δεν ειναι μονο αριθμοι.Ειναι και κοινωνικη εμπειρια, που βοηθαει στην μετουσιωση των αριθμων σε εφικτο προγραμμα (κατι που παρεμπιπτοντως λειπει απο ολες τις τελευταιες κυβερνησεις). Αλλα γι αυτη τη δουλεια υπαρχουν οι συνεργατες και οι συμβουλοι, που ο καθε υπουργος μπορει να εχει οσους θελει.
Τελικα μας νοιαζει η κυβερνητικη εξουσια να ειναι η "φωνη του λαου" ή να ειναι απλα η ελιτ του λαου, που με μεγιστες διοικητικες γνωσεις (ειτε μεσα απο την αγορα εργασιας ειτε και μεσα απο τα πανεπιστημια) θα κανει ο,τι καλυτερο μπορει στο τιμονι? Προσωπικα νιωθω μεγαλυτερη ασφαλεια γνωριζοντας οτι κυβερνιεμαι απο μια ελιτ, κι οχι απο τον Παπανδρεου και τον Σαμαρα-και φυσικα τον Καρατζαφερη. Φωνη του λαου ας ειναι οι δημοσιογραφοι, οι συνδικαλιστες και τα πολιτικα στελεχη. Οχι ομως αυτοι που κυβερνανε. Αυτοι πρεπει να ειναι καλολαδωμενες μηχανες, που λαμβανουν αποφασεις ρομποτικα, βασει του τι ειναι πιο συμφερον μακροπροθεσμα για το συνολο, κι οχι τι ειναι πιο ευληπτο και πιο καλο για την επανεκλογη τους.

Πραγματικα,μετα την παρακολουθηση του παρακατω βιντεο ενας καταιγισμος αμφιβολιων και εσωτερικων ερωτηματων με ταλαιπωρησε. "Αφου ειναι αυτος τοσο μαλακας, πού ξερω τι ειναι κατα βαθος οι αλλοι? Ο Παπανδρεου ας πουμε,που ο ανθρωπος φαινεται και για λιγο μπομπουνας!" "Κι ενταξει,αυτος εν προκειμενω εκτεθηκε, οι αλλοι που ισως ειναι και χειροτεροι αλλα προσεχουν λιγο το στομα τους και ετσι καμουφλαρουν τη βλακεια τους?" "Πού ξερω εγω στην τελικη ποια ειναι τα μυαλα των υπουργων της κυβερνησης? Αν ειναι απλα ενα ματσο βλακες που ενας βλακας τους εβαλε να παιζουν με τις τυχες μας?" "Γιατι οι ικανοι να πρεπει να υποταχθουν στους ανικανους και να υποστουν τα σφαλματα της δικης τους πολιτικης? Μονο και μονο επειδη εκεινοι ειναι πλειοψηφια?? Τελικα το δικαιο ειναι με τους πολλους ή με τους αξιους?"
Η ρηση που λεει πως "η δημοκρατια ειναι το χειροτερο πολιτευμα αλλα το καλυτερο διαθεσιμο" μαλλον ειναι πιο σοφη απο ο,τι φαινεται εκ πρωτης οψεως. Θελω να πω, το συστημα ως θεωρητικο μοντελο μπαζει απο παντου! Δεν παρεχει καμια δικλειδα ασφαλειας οτι οι τυποι ξερουν τι κανουν εκει περα. Ισως τουλαχιστον μια στοιχειωδης δικλειδα ασφαλειας ειναι τα πτυχια του Παπακωνσταντινου, που απο μονα τους βεβαια δε σημαινουν τιποτα, αλλα αν μη τι αλλο εξασφαλιζουν οτι δεν φοβαται και τοσο τις...διακοπες ρευματος!




ATTACHMENTS

http://www.youtube.com/watch?v=BNDJi3geR7g&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=4-cfGGG9CuA&feature=related

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Παρα το ελλειμα,η ζωη συνεχιζεται στην απεναντι οχθη του χαντακιου...


Καλο και αγιο το δημοσιονομικο συμμαζεμα για ενα κρατος που κολυμπαει στα χρεη, αλλα οταν η προοδος και η-στοιχειωδης- ευημερια των πολιτων θυσιαζονται στο βωμο της ακραιφνους λιτοτητας,το μονο που μπορει να επιτευχθει ειναι ενας φαυλος κυκλος προβληματων και μια κατηφορα διχως τελος...Γιατι αν δεν εχεις την παραμικρη αναπτυξη, αυτονοητο ειναι πως δεν θα μπορεσεις να παραξεις και το εισοδημα με το οποιο θα αποπληρωθουν οι τρεχουσες υποχερωσεις.Θα ξαναδανειστεις,με υψηλοτερα επιτοκια, θα πνιγεις απο τους τοκους,στο τελος θα γινεις αναξιοπιστος με αποτελεσμα να μην μπορεις καν να δανειστεις για να πληρωσεις τα υπαρχοντα δανεια (καλη ωρα),μετα θα πεσεις με τα μουτρα στη λιτοτητα,η λιτοτητα θα μειωσει κι αλλο την ηδη ανυπαρκτη αναπτυξη, αυτο θα γεννησει με τη σειρα του νεα ελλειματα(ιδιωτικα και δημοσια),μετα νεα λιτοτητα και παει λεγοντας μεχρι τα βαθη του χρονου.Ουτε οι δανειστες θα βγουν κερδισμενοι μακροπροθεσμα (αμα ενα γαιδαρο τον εξαντλεις στο κουβαλημα και δεν τον ταιζεις κιολας για οικονομια, στο τελος πεθαινει και χανεις και τα λιγα κερδη που εβγαζες) ουτε φυσκα οι δανειζομενοι που θα εξαφανιστουν απο το χαρτη.Αντιθετα,αν κανει ο δανειζομενος μια υστατη προσπαθεια αναπτυξης-εξασφαλιζοντας λιγη ελαστικοτητα οσον αφορα την πληρωμη των δοσεων απο το δανειστη- εχει καποιες λιγες εστω ελπιδες να επανακαμψει και να μπορεσει στο μελλον να φανει συνεπης στις υποχερωσεις του.Τοσο απλο!


Την εποχη,λοιπον, που στην απο 'δω πλευρα του Ατλαντικου επικρατουν η μιζερια, η απραξια η παραιτηση,και τα κρατη ειναι παγιδευμενα στον αδιεξοδο λαβυριθο της υφεσης, οι απεναντι απαντουν με οραμα και κινητικοτητα. Παρα τα ασχημα δημοσιονομικα οικονομικα της υπερδυναμης, ο Ομπαμα φαινεται απτοητος να προχωρησει σε κινησεις ενισχυσης της απασχολησης (δημοσιες επενδυσεις για εργα υποδομων και επιχορηγηση της απασχολησης ανεργων), φοροελαφρυνσεις για τη μεσαια ταξη,την οποια δεν παραλειπει να τονιζει σε καθε ευκαιρια οτι θεωρει την καρδια της Αμερικης,και γενναια επιδοτηση της ΕΡΕΥΝΑΣ. Επισης, προωθει μειωση της φορολογιας για τις μικρες επιχειρησεις- με παραλληλο σεναριο αυξησής της για κολοσσους της ενεργειας (πετρελαιο-φυσικο αεριο) σε περιπτωση αναγκης εσοδων- και θα επιδιωξει ακομα φοροαπαλλαγη 100% για καθε νεα επενδυση. Στα θετικα της διακυβερνησης Ομπαμα για το τελευταιο διαστημα,και η αποσυρση απο το Ιρακ,που αποτελουσε και μεγαλη του δεσμευση απο την αρχη της θητειας του

ΥΓ Να ληφθει υποψιν οτι βρισκομαστε σε προεκλογικη περιοδο για το Κογκρεσσο (κατα το κοινως λεγομενο "ενδιαμεσες εκλογες").Οποτε το φωτοστεφανο ισως πρεπει να αποχρωματιστει για λιγο,μεχρι να δουμε πραξεις
ΥΓ2 Η σημασια του ανωθι βιντεο ειναι διπλη-γι αυτο και το παραθετω. Περα απο την ουσια των λεγομενων του Ομπαμα,αξιζει να δοθει προσοχη και στη ρητορικη δεινοτητα του ανδρος. Μιλαμε για εναν γεννημενο showman,με επικοινωνιακο χαρισμα ανωτερο καθε αλλου προεδρου εδω και δεκαετειες.Ειναι βεβαιο οτι τετοιες προσωπικοτητες δεν παραμεριζονται ευκολα στο παιχνιδι της εξουσια.Ο Ομπαμα ηρθε για να μεινει!

ATTACHMENT: Μιας και μιλαμε για δημοσιονομικα ελλειματα,ενδιαφερον εχει η υπερασπιστικη για την Ελλαδα ομιλια ξενων βουλευτων (ειδικα του προεδρου των Πρασινων Κον Μπεντιτ) στο Ευρωκοινοβουλιο. Ιδου

κι αυτο...http://www.youtube.com/watch?v=3lN40jLcHkM&feature=related