Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

23 χρονια κλεισμενος στη φυλακη του εαυτου του!

Σκηνη απο την ταινια "Johny Got His Gun"

Επί 23 χρόνια ένας άνδρας από το Βέλγιο ζούσε «παγιδευμένος» στο παράλυτο σώμα του, χωρίς να μπορεί να επικοινωνήσει με τους συγγενείς και τους γιατρούς του που θεωρούσαν ότι βρισκόταν σε κώμα και δεν είχε επαφή με το περιβάλλον.

Ο 46χρονος Ρομ Χουμπέν, 46 ετών σήμερα, ήταν ένας νεαρός φοιτητής, λάτρης των πολεμικών τεχνών, όταν έπεσε θύμα σοβαρού τροχαίου ατυχήματος, το 1983. Οι γιατροί και οι νοσοκόμες στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε διέγνωσαν ότι είχε πέσει σε άγρυπνο κώμα, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Ντερ Σπίγκελ.

Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν δυόμισι δεκαετίες και να γίνουν ειδικές ιατρικές εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης για να διαπιστωθεί ότι ο εγκέφαλός του λειτουργούσε κανονικά και ότι ο άτυχος άνδρας αντιλαμβανόταν τα πάντα αλλά δεν μπορούσε να επικοινωνήσει.

Τα τελευταία τρία χρόνια ο Χουμπέν υποβάλλεται σε θεραπεία και κατάφερε, με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, να αφηγηθεί το Γολγοθά που έζησε όλα αυτά τα χρόνια.

«Ούρλιαζα αλλά δεν με άκουγαν. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ημέρα που με ανακάλυψαν, τότε γεννήθηκα για δεύτερη φορά», περιέγραψε. «Θέλω να διαβάζω, να μιλάω με τους φίλους μου και να απολαμβάνω τη ζωή, τώρα που ξέρουν ότι δεν είμαι νεκρός», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια «ονειρευόταν μια καλύτερη ζωή».

Πηγη: http://www.tvxs.gr/

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

"Τραπεζακια εξω"!

Εφτασα κατα τις 2. Δεν ειχα καμια διαθεση να παω,ουτε το ειχα οργανωσει,απλα με πηγαν εκει τα βηματα μου.Αυτοματα. Ο κανιβαλισμος ειχε αρχισει να τελειωνει,και οι επικλησεις για εκκενωση του χωρου πυκνωναν απο τα ηχεια.Δεν μπηκα μεσα.Δεν με σηκωνε το περιβαλλον.Μια εντονη αποστροφη με ειχε καταλαβει,και το μονο που ηθελα ηταν να δω αυτο τον θιασο να διαλυεται ενοψει της πορειας.

Το σκηνικο γνωριμο.Στο κεντρο της αυλης ο σωρος με τα στεφανια,και γυρω-γυρω οι παγκοι των πλανωδιων πλασιε αριστεροσυνης,που ειχαν απλωσει την πραματεια τους και τη μοιραζαν στους επισκεπτες.Φυλλαδια,εφημεριδες,περιοδικα,βιβλια...Ο χαρτοπολεμος ειχε τελειωσει την ωρα που εφτασα,και μονο τα θλιβερα του υπολλειματα ειχαν μεινει να θυμιζουν πως καποιοι βανδαλοι περασαν απο κει και μαγαρισαν το χωρο.(Δεν ηταν οι ΕΣΑτζηδες αυτη τη φορα).Σκισμενες αφισες πανω σε τραπεζακια,πεταμενα χαρτια στο δαπεδο....Η επιδρομη των κομματων σε ενα χωρο που δοξαστηκε και υμνηθηκε χαρη στην ελλειψη τους το '73! Ενα ολοκληρο κομμενο δασος μπροστα στα ματια μου

Γαλανολευκες σημαιες επι της Πατησιων,συνοδευομενες απο τα απαραιτητα αξεσουαρ,τα γαλανολευκα σταυρουδακια.Ω,ναι αυτη η εξεγερση εγινε τελικα γιορτη.Τα καταφεραν να την κανουν αδερφακι της 28ης και της 25ης.Το στομαχι μου ανακωνεται ολο και περισσοτερο οσο περναει η ωρα.Παλια δεν ειχα προβλημα,δεν τα προσεχα αυτα...Τωρα ομως που ο ενθουσιασμος ξεθωριασε με τα χρονια,και κατακαθισε ο κυνισμος,με πειραζουν.

Μια τυπισσα με 2 παιδια την εχουν στησει εξω ακριβως απο την κεντρικη πυλη και διαλαλουν "μισο ευρω το λουλουδι"!Θελω να τους σπασω τα δοντια.Τα παιδακια δε φταινε τιποτα μεν,αλλα ειναι αυτα που με εξοργιζουν περισσοτερο.Μα καλα,αφου καθονται που καθονται εκει εξω με τις ωρες,δεν τους δημιουργειται η στοιχειωδης απορια τι "γιορταζεται"? Για πού προοριζονται τα λουλουδια που πουλανε?Aν καταλαβαιναν,δεν θα εσκουζαν ετσι.Θα διαχωριζαν την πωληση λουλουδιων περιξ των χωρων μνημης απο τα νυχτερινα καραουλια που στηνουν στον πεζοδρομο του Ψυρρη τα Σαββατοβραδα. Παραδιπλα κι αλλοι ανθοπωλες,απειροι ανθοπωλες.Αλλα τουλαχιστον αυτοι ειναι πιο σιωπηλοι.Εχουν ενα στοιχειωδη σεβασμο για το γεγονος.Παρολα αυτα,η ταση μου να δρασω ως νεος "Χριστος" εξω απο το ναο,και να τους πλακωσω ολους στις κλωτσιες ολο και εντεινεται...

Τα τελευταια διποδα εγκαταλειπουν το χωρο,κουβαλωντας τεραστια πλακατ και καδρονια. Ολοκληρωσαν το ακομψο εργο τους και τωρα θα συρρευσουν στις ΟΒΕΣ,τις ΝΟΒΕΣ και τις ΚΟΒΕΣ για να δωσουν αναφορα.Το θρυλικο προαυλιο απεμεινε ερημο και ρημαγμενο,οπως πριν 36 χρονια.

Πηγα για ενα καφε και την καθιερωμενη βολτα στα Εξαρχεια(η οποια τοσο μου ελειψε ολους αυτους τους μηνες που δεν ημουν πολυ στα καλα μου),εστειλα εναν μελαγχολικο χαιρετισμο στον αδικοχαμενο Αλεξη,που εχει στοιχειωσει την πρωην Μεσολογγιου-νυν "Αλεξη Γρηγοροπουλου"-με την φωτογραφια του να θυμιζει τη θηριωδια της Δημοκρατιας, ανεπνευσα τον βρωμικο αλλα τοσο επαναστατικο αερα της ματωμενης συνοικιας. "Οι μερες της αφθονιας σας ειναι μετρημενες,κουφαλες",μουρμουρισα απο μεσα μου για να απαλυνω λιγο τα απαισιοδοξα συναισθηματα που με ειχαν κατακλυσει απο το μεσημερι.Αυθυποβολη

Περπατησα μια βολτα τη Σταδιου,πανω-κατω.Πολυς κοσμος.Εδω μαζευτηκαν τωρα οι υπερεπαναστατες που λιγο πριν κατεκλυζαν το Μετσοβειο.Τωρα με κυνηγανε με κατι Ριζοσπαστες,με κατι κουπονια και ιστοριες για αγρίους...Ενας μαλακας πηγε να με γραψει στο...ΣΕΚ!!!! Χαχαχαχαχα.Μου ελεγε πως πρεπει να οργανωθω και αλλα τετοια,αφου πρωτα βεβαια με εγλειψε πατοκορφα κατα την προσφιλη μεθοδο των κομματοσκυλων,και μου ελεγε ποσο θετικο ειναι οτι κατεβαινω στην πορεια,οτι ενδιαφερομαι κλπ κλπ κλπ. Κλασσικη η μεθοδος,και απαραλλαχτη: Γλειψιμο,κουβεντουλα,προωθηση εντυπων για εξοικονομηση μερικων ευρω για το κινημα και τελος,πεσιμο για εγγραφη.Δε σφαξανε!Ασε μας ρε φιλε, που θα γραφτω στο ΣΕΚ(ω,Χριστε μου) στα γεραματα.Δεν τις καναμε τις μαλακειες οταν εβραζε το αιμα μας,θα τις κανουμε τωρα?

Τελοσπαντων,τα κομματοσκυλα μεταφερθηκαν εδω,και εχουν βγει παγανια.Ομως περα απο τα κομματοσκυλα τωρα βλεπω κι αλλους.Βλεπω ανθρωπους ολων των ηλικιων,που σιγα σιγα ερχονται σχολωντας απο τη δουλεια τους για να περπατησουν αυτη την περιβοητη διαδρομη ως την Αμερικανικη Πρεσβεια και να τιμησουν τους νεκρους.Γεροι,νεοι,παιδια.Αλλοι οργανωμενοι,αλλοι ανενταχτοι που απλα θελουν να διαδηλωσουν.Να θυμηθουν τα νιατα τους,να σπασουν την καθημερινη ρουτινα της υποταγης,να ξεδωσουν φωναζοντας δυο συνθηματα.Απο αυριο παλι τα κεφαλια μεσα.(ή μαλλον,τα κεφαλια κατω).Δεν βλαπτει ομως μια μικρη παρενθεση.

Εφυγα απο την Αθηνα με μια ευχαριστη τελευταια εντυπωση.Ολος αυτος ο αχρωματιστος κοσμος,ολοι αυτοι οι απλοι βιοπαλαιστες,που θα μπορουσαν να ειναι πατεραδες μας,που ηρθαν χωρις λαβαρα και χωρις πλακατ,μονο και μονο για να κρατησουν αυτη τη γραφικη-εστω-παραδοση των νιατων τους ζωντανη,αλλα και οι ακομματιστοι πιτσιρικαδες,μαθητες και φοιτητες που μεταξυ σοβαρου και αστειου βρεθηκαν στους δρομους αναμεμειγμενοι με τα πορωμενα σκυλια των κομματων,μου αρεσουν.Σε αυτους ανηκω και θα ανηκω.Μπορει αυριο να σκυψουν τα κεφαλια,να ταμπουρωθουν στα σπιτια τους πισω απο την οθονη της TV,να πανε να ψηφισουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.Δεν ειναι ιδεολογικα συνεπεις και σταθεροι.Ισως δεν ειναι συνδικαλιστες και αγωνισταραδες.Ομως αυτοι,οι μετριοπαθεις,οι σιωπηροι περιπατητες των πορειων του Πολυτεχνειου(που παντα,χαρη σε αυτους ειναι οι μεγαλυτερες),οι μικροαστοι της διπλανης πορτας,ειναι η καρδια της κοινωνιας.Και οι χαβαλεδες πιτσιρικαδες που καποιοι τους κραζουν σαν απολιτικους.