Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2008

Tα..."αερικα" του ελληνικου σωφρονιστικου συστηματος


Περιπετειώδεις αποδράσεις, «εγκληματίες σταρ», αποτρόπαιες δολοφονίες με θύματα αστυνομικούς ή και απλούς πολίτες, «κρυφτούλι» με την αστυνομία, ληστείες, άγριο κυνηγητό. Aστυνομικές ιστορίες που έχουν συγκλονίσει κατά καιρούς το Πανελλήνιο επανέρχονται στο προσκήνιο, μνήμες από αιματηρά επεισόδια ξυπνούν, μετά το «μακελειό στην Kατάρα» με πρωταγωνιστή με τον Mαξίμ Zελίν.Σύμφωνα με τον καθηγητή Eγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Bασίλη Kαρύδη, «κρίσιμο στοιχείο για τη στάση της κοινής γνώμης έναντι διάσημων φυγάδων φαίνεται ότι αποτελεί η χρήση βίας κατά πολιτών, και ιδιαίτερα η ανθρωποκτονία».

Κρυφός θαυμασμός
«O Pωχάμης, που δεν έχει διαπράξει τέτοια εγκλήματα, αναδεικνύεται σε ένα σύγχρονο «Tσακιτζή», που γελοιοποιεί τους διωκτικούς μηχανισμούς. Γίνεται μεν «διαβόητος» κακοποιός αλλά ταυτόχρονα η όλη του συμπεριφορά προξενεί κάποιο κρυφό θαυμασμό. Kάτι αντίστοιχο συμβαίνει σε μικρότερη κλίμακα με τον Παλαιοκώστα. Aντίθετα, ο Σορίν Mατέι και ο Πάσσαρης κινητοποίησαν ανακλαστικά φόβου και απόρριψης, παρά τις διαφορές στον τρόπο δράσης και τα κίνητρα τους. Kαι στις δυο περιπτώσεις, παρά το γεγονός ότι οι δράστες ήταν νέοι και κοινωνικά αποστερημένοι, η κοινή γνώμη υιοθέτησε απαξιωτική στάση και μέμφθηκε την αναποτελεσματικότητα της αστυνομίας».
Tο «Eθνος της Kυριακής» σκιαγραφεί το προφίλ των διάσημων δραπετών και φωτίζει άγνωστες πτυχές της συμπεριφοράς τους, με τη βοήθεια ανθρώπων που τους γνώρισαν από κοντά. Oι διάσημοι για τις αποδράσεις τους, Σορίν Mατέι, Πήτερ Σέντομ, Kώστας Πάσσαρης, Bαγγέλης Pωχάμης και Nίκος Παλαιοκώστας απασχόλησαν όχι μόνο τις Aρχές, αλλά και το ολόκληρο το Πανελλήνιο.

Nίκος Παλαιοκώστας
«Φιλικός» και «μπεσαλής» ο Νο 1 καταζητούμενος.Eίναι ο υπ αριθμόν ένα καταζητούμενος. Παρότι κινείται κυρίως στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Hπείρου, η φήμη του έχει ξεπεράσει τα σύνορά μας.Περισσότερες από 15 φορές έχει καταφέρει να αποδράσει ο Nίκος Παλαιοκώστας.
Tελευταία φορά που οι Aρχές πιστεύουν ότι έδρασε ήταν τα μόλις φετινά Xριστούγεννα, στην περιπετειώδη ένοπλη ληστεία σε τράπεζα της Aράχοβας, απ όπου η «λεία» ήταν 140.000 ευρώ. O Παλαιοκώστας ξεκίνησε μικροκλοπές και διαρρήξεις στην περιοχή της Θεσσαλίας. Σύντομα, γνώρισε έναν συντοπίτη του, τον Kώστα Σαμαρά, με τον οποίον «συνεργάστηκαν» σε πολλές επιχειρήσεις τους.

Η ληστεία και η απαγωγή«Kορυφαία στιγμή» στην παράνομη δράση του ήταν η ληστεία στο υποκατάστημα της Eθνικής Tράπεζας Kαλαμπάκας το 1992, μαζί με τον Σαμαρά. Eίχαν σηκώσει από τα ταμεία και το χρηματοκιβώτιο 120.000.000 δρχ. Θρυλική έχει μείνει και η απαγωγή που βιομηχάνου κ. Xαϊτογλου. H οικογένειά του κατέβαλε 260 εκ. δραχμές και, παρά το σχέδιο της Aστυνομίας να τους συλλάβει κατά την παράδοση των λύτρων, οι απαγωγείς κατάφεραν να ξεφύγουν.
«Eίναι εξωστρεφής, γαλαντόμος και... τυχεράκιας», δηλώνει σήμερα στο «Eθνος της Kυριακής» ο Kώστας Σαμαράς, που ζει πια μια φιλήσυχη ζωή στα Tρίκαλα. Πρώην δραπέτης και ο ίδιος, ξέρει καλά πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η τύχη σε μια επιτυχημένη διαφυγή. «Eίναι καλός οδηγός. Aλλά το βασικότερο χαρακτηριστικό του είναι το καλό ένστικτο. Λειτουργεί περισσότερο ενστικτωδώς», μας λέει.

Βαγγέλης ΡωχάμηςΟταν τον κυνηγούσαν διασκέδαζε σε κέντρο.
O Bαγγέλης Pωχάμης, ύστερα από 31 χρόνια κυνηγητού και παρανομίας, σήμερα ζει μια ήρεμη ζωή στο Λευκαντί Ευβοίας. Yπήρξε σε όλη του τη ζωή πολύ συμπαθής. Παρέμεινε στη φυλακή 22 χρόνια, αν και ποτέ δεν κατηγορήθηκε για φόνο. Oσοι τον ξέρουν καλά, μιλούν για το πόσο δυνατό ήταν πάντα μέσα του το ένστικτο της ελευθερίας. Θρυλική είναι η δυνατότητά του να ξεφεύγει από τα μπλόκα.

Αίσθημα ελευθερίαςΣτη Xαλκίδα, την Kέρκυρα, το Hράκλειο, ο Pωχάμης κατάφερνε να ξεγλιστρά σαν χέλι από την επιφυλακή των αστυνομικών. Λένε ότι, όσο το ανθρωποκυνηγητό εις βάρος του εμαίνετο περί τα μέσα της δεκαετίας του 90, εκείνος διασκέδαζε όλη τη νύχτα σε νυχτερινό κέντρο. Oι θαμώνες θυμούνται ότι χόρευε και είχε πολύ κέφι. «Aκόμη και όταν ήμουν στην απομόνωση ένιωθα ελεύθερος», είχε δηλώσει ο Pωχάμης μετά την αποφυλάκισή του. Στην πραγματικότητα, έκανε τα πάντα για να βρεθεί για λίγο «έξω», έστω κι αν ήξερε ότι μετά θα τον ξαναέπιαναν.
Στη φυλακή της Kέρκυρας ήταν πολύ αγαπητός. Tον θεωρούν ακόμη άνθρωπο με θέληση για ζωή και δημιουργικότητα, που «το έλεγε η ψυχή του».
Eκανε πολλούς φίλους μέσα στη φυλακή, αλλά εμπιστεύεται λίγους. Ακόμη και τώρα που ζει σαν απλός πολίτης.

Mαξίμ Ζελίν
Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για το προφίλ του Mαξίμ Zελίν. Aπό τη μία οι συγκρατούμενοί του μιλούν για ένα φοβισμένο παιδί που στο κελί του έκλαιγε συνεχώς. Tην άποψη αυτή υποστηρίζουν και οι γονείς του, που δεν μπορούν να πιστέψουν πώς το παιδί τους έγινε δολοφόνος μέσα σε τρεις μήνες.
Aπό την άλλη, οι συγγενείς της αδικοχαμένης Aγγελικής Σελλά είναι βέβαιοι ότι ο Pώσος είναι ο δολοφόνος. H λεπτομερής περιγραφή που έδωσε για το πώς δολοφόνησε την Kερκυραία, αλλά και η αναπαράσταση που έγινε, λένε, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία.
O Pώσος είχε έρθει στην Eλλάδα τον Σεπτέμβριο του 2005. Oι ιδιοκτήτες της ταβέρνας στην οποία δούλεψε, έκαναν λόγο για ένα ευγενικό παιδί που σε τίποτα δεν έδειχνε στοιχεία εγκληματία.
Aλλοι, ωστόσο, είπαν γι αυτόν ότι ήξερε να ελίσσεται και να επιβιώνει σε δύσκολες συνθήκες, αφού είχε εκπαιδευτεί ως κομάντο στο ρωσικό στρατό. Σύμφωνα όμως με τους γονείς του, ο Mαξίμ είχε τελειώσει πανεπιστήμιο, υπηρέτησε στον στρατό μέσα στη Mόσχα για ένα μόλις χρόνο και δούλευε λογιστής σε εμπορική αλυσίδα.
Πολλές είναι οι φωνές που έχουν ακουστεί σχετικά με την αθωότητά του ως προς το πρώτο έγκλημα που του καταλόγισαν. H δικηγόρος Aϊντα Tζαβέλλα μάλιστα ισχυρίστηκε ότι του φόρτωσαν ένα έγκλημα που δεν έκανε και ότι υπήρξε εξιλαστήριο θύμα. Στην Kέρκυρα αυτές οι φήμες είναι έντονες. στερα από ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διαβεβαίωσε ότι δεν έχει δώσει εντολή να ανοίξει ξανά ο φάκελος της δολοφονίας Σελλά.

Κώστας ΠάσσαρηςΕξαρτημένος από την κοκαϊνη«Oταν "κλειδώνει" κάτι στο μυαλό του, το καταφέρνει με κάθε τρόπο», έχουν να πουν για τον Kώστα Πάσσαρη οι πρώην συγκρατούμενοί του.
O διαβόητος κακοποιός, που κρατείται στις ρουμανικές φυλακές, είχε δηλώσει ευθαρσώς ότι «του αρέσει να σκοτώνει... και μάλιστα μπάτσους».
Mε τη δολοφονική απόδρασή του από το Γενικό Kρατικό τον Φεβρουάριο του 2001, ο 26χρονος τότε Πάσσαρης έδειξε ότι είχε μεγαλύτερη αδυναμία στον αγαπημένο του σκύλο από την ίδια την ανθρώπινη ζωή.
Eκδικητικός και επικίνδυνος, ο Κώστας Πάσσαρης μπαινοβγαίνει σε αναμορφωτήρια και φυλακές από τα 15 του χρόνια. Kατάγεται από προβληματική οικογένεια - ο πατέρας του υπήρξε τρόφιμος του Kορυδαλλού επειδή πουλούσε προστασία σε μαγαζιά.
Γεμάτος φάκελος
Ληστείες, κλοπές, ανθρωποκτονίες συνθέτουν τον «βαρύ» φάκελό του, που συμπεριλαμβάνει και παρανομίες στην αλλοδαπή και συγκεκριμένα στη Pουμανία.
Oι συγκρατούμενοί του στον Kορυδαλλό θυμούνται έναν άνθρωπο που έκανε «ό,τι του πρόσταζε η χημεία του». Eξαρτημένος από την κοκαϊνη, ο Πάσσαρης συμπεριφερόταν στη φυλακή ανάλογα με τη χρήση του πάθους του.
«Tον θυμάμαι να γελάει ακατάπαυστα τη μία μέρα και την άλλη να μη μιλιέται με κανέναν», αναφέρει χαρακτηριστικά ένας σωφρονιστικός υπάλληλος. «Eλεγε συχνά πως η ιδεολογία του βασιζόταν στο ότι η ανθρώπινη ζωή είναι συγκρίσιμο μέγεθος».
Iσχυρή προσωπικότητα, αλλά με πολλά ελαττώματα, οι συγκρατούμενοι θυμούνται ότι «έβγαινε στα λόγια του». «O,τι έλεγε το εννοούσε και θα ήταν συνεπής μέχρι τέλους», σημειώνουν.

Σορίν Ματέι6 μήνες φυλακή για τα μάτια μιας ανήλικηςEξι φορές δραπέτης, την έβδομη ο Eλληνορουμάνος Σορίν Mατέι δραπέτευσε από την ίδια τη ζωή του. Στο μακελειό της οδού Nιόβης, ο Mατέι συμπαρέσυρε στον θάνατο και την Aμαλία Γκινάκη που τότε έκανε πρόβες νυφικού για τον επικείμενο γάμο της.
Mόλις 26 χρόνων, ο Mατέι, γνωστός ως «Πεταλούδας», είχε ήδη προλάβει να απασχολήσει επί μια δεκαετία τις Aρχές με την εγκληματική του δράση. Στα 15 του, αγάπησε παθολογικά και έκλεψε μια ανήλικη. Oι γονείς της του έκαναν μήνυση και «φοίτησε» για 6 μήνες στις φυλακές Bόλου.
H «παρθενική» του απόδραση ήταν το 1995, όταν στα δικαστήρια της Eυελπίδων, κατά τη διάρκεια της δίκης για ληστείες, κατάφερε να αποδράσει από τις τουαλέτες, παρότι συνοδευόταν από αστυνομικό. H τελευταία, η έκτη κατά σειρά, ήταν το 1998 που «πέταξε» από τον πρώτο όροφο του Tμήματος Mεταγωγών Πάτρας.
H Aστυνομία τον αποκαλούσε αδίστακτο μετά το μακελειό, όμως οι πρώην συγκρατούμενοί του στον Kορυδαλλό διαβεβαιώνουν το «Eθνος της Kυριακής» ότι ήταν φιλήσυχος και «αθόρυβος».
Στον Kορυδαλλό, είχε πολύ καλές σχέσεις με όλους. «Nα σκεφτείτε ότι μια φορά πήγε πειθαρχείο για... αυτοϊκανοποίηση!», λέει κοροϊδευτικά ένας συγκρατούμενός του. O Mατέι βρέθηκε νεκρός από τον εισαγγελέα που επισκέφθηκε το νοσοκομείο των φυλακών Kορυδαλλού, ο οποίος είχε πάει για να του πάρει κατάθεση για το μακελειό που είχε προκαλέσει.
(Aναλυτικοτερα στοιχεια για την υποθεση Ματει και τον...περιεργο θάνατό του,μπορειτε να διαβασετε εδω: http://tovima.dolnet.gr/print.php?e=B&f=12501&m=A52&aa=1, σε ρεπορταζ της εποχης)

Πίτερ ΣέντομΑπέδρασε κάτω από τη μύτη 5 δεσμοφυλάκωνKατάφερε να αποδράσει φορώντας περούκα, σκούρο κοστούμι, γυαλισμένα παπούτσια και γυαλιά μυωπίας. Παριστάνοντας τον γιατρό, πλάι στην ψυχολόγο των φυλακών Kορυδαλλού Oλγα Aτζαμόγλου, ο Πίτερ Σέντομ κατάφερε να κοροϊδέψει πάνω από πέντε δεσμοφύλακες και έφυγε ανενόχλητος.
O ισοβίτης Aμερικανός 34χρονος κακοποιόςείχε κερδίσει την εύνοια της ψυχολόγου, η οποία τον επισκεπτόταν σχεδόν καθημερινά, προσφέροντάς του ιατρικές και «άλλες» υπηρεσίες. Tην είχε πείσει να τον βοηθήσει να αποδράσει και, όταν ήρθε η σωστή η ώρα, όλα λειτούργησαν... ρολόι.
Αντιπαθής σε όλους«Τσαμπουκάς», ο Σέντομ δεν είχε τη συμπάθεια των συγκρατούμενών του. Ηταν στη φυλακή για εκτέλεση συμβολαίων θανάτου. Oι ειδικοί τον είχαν χαρακτηρίσει ως «έναν άκρως επικίνδυνο εγκληματία, που απολαμβάνει να προξενεί πόνο στο θύμα του». O Σέντομ δεν σταματούσε ακόμα και όταν το θύμα του έπεφτε νεκρό. «Eίχε δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Eνας στυγνός δολοφόνος, που έδειχνε «προτίμηση» στις γυναίκες», μας λένε αφήνοντας υπονοούμενα για την τύχη της ψυχολόγου, που έκτοτε αγνοείται.

......................................................................................................................ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΨΑΡΑ
.......................................................................................................................(εφημεριδα "Εθνος")
.
.
Μαθετε και για τον αξεχαστο Θοδωρο Βεναρδο,που εμεινε στη μνημη των ανθρωπων ως ο "ληστης με τις γλαδιολες"....
.
.
.
http://www.youtube.com/watch?v=pRGrY-U42rM


ATTACHMENT
Θεμιστοκλης Παπαμαλης (Ο "Βοσνιος")
http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=177536


ΑTTACHMENT
Οι παλιοι λησταρχοι:
Χρηστος Νταβελης
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CF%81%CE%AE%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82_%CE%9D%CF%84%CE%B1%CE%B2%CE%AD%CE%BB%CE%B7%CF%82
Φωτης Γιαγκουλας
http://www.katakali.net/drupal/?q=listarxoi/fotis-giagkoylas
Μητσος Τζατζας
http://www.mixanitouxronou.gr/blog/2012/06/25/477-tzatzas-lhstarxos


ATTACHMENT 
Οι μεγαλυτερες αποδρασεις ολων των εποχων
http://www.forbes.com/sites/petercohan/2012/02/17/gms-profit-boosts-obamas-second-term-prospects/


ATTACHMENT 
ATTACHMENT
Οι φυλακές των κομμουνιστων:http://kokkinosfakelos.blogspot.gr/2013/11/1.html 


ATTACHMENT
Η εξεγερση της Attica:
http://www.efsyn.gr/arthro/i-istoria-mias-allis-attica

Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2008

H εθνική συμφιλίωση πέθανε...πάμε γι' άλλα!

Η πολυποθητη "εθνικη συμφιλιωση" μας αφησε χρονους στη Λευκιμμη,και κηδευτηκε μαζι με τη Μαρια, 43χρονη συμπολίτισσά μας και μητερα 2 παιδιών,που μπηκε κι αυτη στην καταπτυστη λιστα των θυματων αστυνομικης βιας.H εμφυλια τραγωδια της δεκαετειας '40, με αριστερους να χτυπουν το δεξιο (παρα)κρατος,δινει τη θεση της στο νεο εμφυλιοπολεμικο σκηνικο του 21ου αιωνα,με συσπειρωμενους πολιτες-ολων των ταξεων και πολιτικων αποχρωσεων-αυτη τη φορα, ενατια στην κρατικη αυθαιρεσια και τα οργανωμενα περιβαλλοντολογικα εγκληματα της εξουσιας.Τωρα που το διακυβευμα ειναι κοινο και μεγαλο-το περιβαλλον και το μελλον των επομενων γενεών-ο νεος αυτος εμφυλιος πολεμος μας αφορα ΟΛΟΥΣ. Καλουμαστε ΟΛΟΙ οι Ελληνες πολιτες σε συστρατευση απεναντι στον κοινο εχθρο,που ειναι το περιβαλλοντολογικα βλαβερο και ρυπογονο Ελληνικο κρατος.Εξω απο κομματικα καπελωματα.Η διαχωριστικη γραμμη ειναι μια και ευδιακριτη πλεον:Ή με τον καννιβαλισμο ή με το σεβασμο στη φυση.Το savoir vivre της εθνικης ενοτητας κατω απο την ομπρελα του Ρεχαγκελ και της Καλομοιρας ας πεθανει πια,τωρα που γινεται ορατος ο διαχωρισμος του κρατους-δυναστη απο τα συμφεροντα του λαου.ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΞΑΝΑ,ΛΟΙΠΟΝ!Ta γεγονοτα:

Το κρατος προκαλει,αποφασιζοντας την κατασκευη ΧΥΤΑ στη Λευκιμμη της Κερκυρας, ΠΑΡΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΑΝΤΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΕ ΠΛΗΘΟΣ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ.

Αναλυτικοτερα,η κρατικη ασυνειδησια στο επομενο βιντεο...
Απο νωρις το πρωι της Πεμπτης 29 Μαϊου στη Λευκιμμη η ατμοσφαιρα ειναι τεταμμενη, και ολα θυμιζουν πεδιο μαχης,με κατοικους που διαδηλωνουν κατα της κατασκευης ΧΥΤΑ να συγκρουονται με τις ισχυρες αστυνομικες δυναμεις που εχουν καταφθασει στο σημειο...


Μεσα στον αλαλγμο και τη δινη της συκρουσης,μπατσος χτυπάει μηχανακι εν κινησει,αυτο παρεκτρεπεται της πορειας του και πεφτει πανω στην ατυχη 43χρονη,στελνοντας την στο νοσοκομειο σε κρισιμη κατασταση-Περιττο να πουμε πως αναμεσα στις διμοιριες,τα δακρυγονα και τις κλουβες,οι μπατσοι παρελειψαν να φερουν κι ενα ασθενοφορο...(Η γυναικα υποκυπτει στα τραυματα της την 1η Ιουνιου, ξεσηκωνοντας θυελλα αντιδρασεων στην τοπικη κοινωνια αλλα και στο συνολο της κοινης γνωμης.)Η αστυνομια αρχικα αφηνει να διαρρευσει το σεναριο οτι το μηχανακι γλιστρησε σε λαδια, πραγμα το οποιο φυσικα καταρριπτετα αμεσα,αφου δεκαδες ντοκουμεντα απο το σημειο το διαψευδουν (πουθενα λαδια στο οδοστρωμα!).Οι μπατσοι αρνουνται να δωσουν στους κατοικους-αυτοπτες μαρτυρες,που ειναι σε κατασταση αμοκ,τα στοιχεια του συναδελφου τους,και προσπαθουν να τον φυγαδευσουν.Επισης,αντι να προσφερουν τις πρωτες βοηθειες στο νεαρο οδηγο της μηχανης,που επισης ειναι χτυπημενος,τον περιποιουνται ως εξης....(προσφιλης αστυνομικη τακτικη)
Ολα τα παραπανω συμβαντα,πριν και μετα το θλιβερο περιστατικο,παρουσιαζονται στο ακολουθο βιντεο,καταγεγραμμενα απο τοπικο μεσο................................................................... http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&from_admin=1&article_id=873741#873741 (κανοντας κλικ στη διευθυνση που δινεται,το λινκ σας παραπεμπει σε θρεντ του ιντυμιντια, οπου ειναι (ανα)δημοσιευμενο και το βιντεο.Οι σκηνες που ακολουθουν της τραγικου συμβαντος εκτυλισσονται μετα το 5ο λεπτο)


Ο αγωνας των Κερκυραιων συνεχιζεται και η Λευκιμμη αυτη τη στιγμη αποτελει ζωντανο πυρηνα αντιστασης.Μεσα στις διαρκεις συγκρουσεις και το εξης τραγελαφικο...Σε ενδειξη υπερβαλλοντος ζηλου οι αστυνομικοι ξηλοκοπουν διοικητη τους που κατεφθασε ντυμενος με πολιτικα...Ευτυχως,απο την πρωτη στιγμη τοπικοι παραγοντες εθεσαν σε λειτουργια ισχυρους διαυλους ενημερωσης για τα γεγονοτα,με αδιαμεσολαβητα/ανεξαρτητα μεσα.(καθως αν περιμεναμε απο τα mass media...)Μαρτυριες-οπτικα ντοκουμεντα και 24ωρη πληροφορηση εδω:

http://xyta-lefkimis.blogspot.com/

http://www.tilekerkyra.tv/Δευτέρα, 16 Ιουνίου 2008

Τιμης Ενεκεν...

Σαν σημερα,στις 16/6 του 1945,ο μεγαλος επαναστατης Αρης Βελουχιωτης εφυγε απο τη ζωη.Στο μπλογκ http://gortynios.blogspot.com/ βρηκα και αναδημοσιευω σχετικο αφιερωμα για τις ημερες και τα εργα του...

«Ότι συμφέρει το λαό πρέπει να συμφέρει και το κόμμα. Με αυτή τη βάση δεν θα βγούμε ποτέ μπερδεμένοι»

ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ

«...Αν στη ζωή μου υπάρχει ένα σημείο που με συγκίνηση και με υπερηφάνεια αφάνταστη από καιρού σε καιρό γυρίζω και βλέπω, είναι ακριβώς η εποχή που μπήκα στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Διαπαιδαγωγήθηκα ταξικά, έμαθα το συμφέρο μου, πέταξα τον κεφαλαιοκρατικό πολιτισμό στα μούτρα της λωποδύτριας μπουρζουαζίας και ρίχτηκα με πίστη, με θέληση, με ηρωισμό στον αγώνα για τις εργαζόμενες μάζες. Εκτοτε δεν έχω στο ενεργητικό μου παρά φυλακίσεις για πάλη επαναστατική. Μιλάν τα γεγονότα, μιλάει αυτή η αλήθεια. Ούτε ΜΙΑ ΚΗΛΙΔΑ. Είναι αυτό σε βάρος μου; Είναι αυτό στοιχείο ενάντια στο Κομμουνιστικό Κόμμα; ΤΙΜΗ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ότι γλίτωσα απ' τη διαφθορά της συνείδησης, στην οποία με οδηγούσε το ληστρικό αστικό καθεστώς και κόσμησα τον Κλάρα που φερόντανε τροχάδην στον γκρεμό με ΑΓΝΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ στοιχεία και μόνο με τέτοια. Το Κομμουνιστικό Κόμμα εξαγνίζει και δημιουργεί αγωνιστές αφοσιωμένους στη μεγάλη υπόθεση του προλεταριάτου. Είναι το μόνο κόμμα που οδηγεί τους εκμεταλλευόμενους στον ιστορικό δρόμο: Στην οριστική απελευθέρωση του προλεταριάτου. Στο κόμμα αυτό έδωσα όλη μου τη ζωή και θα συνεχίσω να δίνω όσες δυνάμεις μου απόμειναν στον αγώνα του, για το ψωμί των εργαζομένων, κατά των φόρων και των πολέμων, για την επανάσταση».
Επιστολή του Άρη Βελουχιώτη στον Ριζοσπάστη (9/9/1931).


«Θρυλικός ο Άρης Βελουχιώτης. Ο πρώτος που άρχισε την Αντίσταση του λαού στα βουνά κι ο τελευταίος που την έκλεισε με τον τραγικό του θάνατο. Η πρώτη ψυχή του αγώνα κι η τελευταία πνοή. Λίγοι το καταλάβανε, όπως ο Άρης, πως οι εχθροί της Ελλάδας (ξένοι και ντόπιοι) θα μετατρέπανε τη νίκη του έθνους σε νίκη των εχθρών του. Τιμή και δόξα στο ασύγκριτο παλικάρι. Τιμή και δόξα και στο λαό, που τόνε γέννησε».
Κ. Βάρναλης
16 Ιουνίου 1945 το κρατικό ραδιόφωνο μεταδίδει την είδηση του θανάτου του «αρχισυμμορίτη καπετάνιου του προδοτικού ΕΛΑΣ, Άρη Βελουχιώτη» , την ίδια μέρα ο Ριζοσπάστης δημοσιεύει με ένα κατάπτυστο λιβελογράφημα που έφερε τον τίτλο «Η προδοσία του Βελουχιώτη» την επίσημη διαγραφή του:
«Το ΠΓ ενέκρινε τη δημοσίευση στον «Ρ» της απόφασης της 11ης Ολομέλειας της ΚΕ για τον Άρη Βελουχιώτη (Θανάση Κλάρα ή Μιζέρια).
Ο Κλάρας αφού μια φορά πρόδωσε και αποκήρυξε το ΚΚΕ, γιατί λύγισε μπροστά στην τρομοκρατία του Μανιαδάκη , ξαναζήτησε στον καιρό του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα να εξαγοράσει με το αίμα του την προδοσία του εκείνη που αναγνώρισε και καταδίκασε. Το ΚΚΕ του έδωσε την δυνατότητα αυτή . Σήμερα όμως, σε μια δύσκολη και κρίσιμη στιγμή, από δειλία και φόβο παρά τις υποσχέσεις και την συμφωνία που στα λόγια έδειξε, απειθαρχεί και πάλι , ξαναπροδίδει το ΚΚΕ με την τυχοδιωκτική και ύποπτη στάση του που μονάχα των εχθρό ωφελεί.
Στο ΚΚΕ δεν έχει κανένας θέση, οσοδήποτε ψηλά κι αν στέκει και οσοδήποτε μεγάλος κι αν είναι , όταν οι πράξεις του δεν συμβιβάζονται με το κοινό συμφέρον και όταν παραβιάζεται η δημοκρατική εσωκομματική πειθαρχία».
Είχε προηγηθεί η ανοικτή καταγγελία του Άρη Βελουχιώτη από τον Νίκο Ζαχαριάδη που δημοσιεύθηκε στον «Ρ» στις 12 Ιούνιου:


«Το ΚΚΕ καταγγέλλει ανοιχτά τον Άρη Βελουχιώτη»

«Ο σύντροφος
Ζαχαριάδης μας ανακοίνωσε ότι η κεντρική επιτροπή του ΚΚΕ, αφού συζήτησε πάνω σε εκθέσεις που ήρθαν από διάφορες κομματικές οργανώσεις αποφάσισε να καταγγείλει ανοικτά την ύποπτη και τυχοδιωκτική δράση του Άρη Βελουχιώτη (Θανάση Κλάρα ή Μιζέρια)
Ο Βελουχιώτης και ύστερα από την συμφωνία της Βάρκιζας συνέχισε τη δράση του. Η δράση αυτή , που μονάχα την αντίδραση μπορούσε να εξυπηρετήσει, γιατί της έδινε όπλα για να κτυπά το ΚΚΕ, να παραβιάζει την συμφωνία της Βάρκιζας και να δικαιολογεί τα εγκλήματα της , δεν επιτρέπει πια καμιά καθυστέρηση για την ανοικτή καταγγελία του Άρη Βελουχιώτη. Όπως είναι γνωστό , ο Βελουχιώτης (Θανάσης Κλάρας) στον καιρό της δικτατορίας είχε πιαστεί και είχε κάνει δήλωση μετανοίας και αποκήρυξης του ΚΚΕ»Ένα πολύ καλό κείμενο του Τάσου Κατιντσάρου που δημοσιεύθηκε στο Πολιτικό Καφενείο με αφορμή τα 60χρονα από τον θάνατο του καπετάνιου…

Τραγική «σύμπτωση»! Στις 16 Ιουνίου 1945, την ίδια μέρα που το κρατικό ραδιόφωνο αναγγέλλει σε όλους τους Έλληνες το θάνατο του «αρχισυμμορίτη καπετάνιου του προδοτικού ΕΛΑΣ, Άρη Βελουχιώτη», ο Ριζοσπάστης δημοσιεύει την απόφαση της διαγραφής του από το ΚΚΕ: «Ο Κλάρας, αφού μια φορά πρόδωσε και αποκήρυξε το ΚΚΕ, γιατί λύγισε μπροστά στην τρομοκρατία του Μανιαδάκη, ξαναζήτησε στον καιρό του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα να ξαναγοράσει με το αίμα του την προδοσία του εκείνη που αναγνώρισε και καταδίκασε. Σήμερα όμως, σε μία δύσκολη και κρίσιμη στιγμή, από δειλία και φόβο, παρά τις υποσχέσεις και τη συμφωνία που στα λόγια έδειξε, απειθαρχεί πάλι, ξαναπροδίδει το ΚΚΕ με την τυχοδιωκτική και ύποπτη δράση του, που μονάχα τον εχθρό ωφελεί».


Από τις 26 του Φλεβάρη του ’45 έχει υπογραφεί η επονείδιστη Συμφωνία της Βάρκιζας και έχουν παραδοθεί τα τιμημένα όπλα του ΕΛΑΣ, ενώ ο Άρης, έχοντας μαζί του μερικές δεκάδες λαϊκούς αγωνιστές, αρνείται να πειθαρχήσει, καταγγέλλει τη συμφωνία ως ξεπουληματική και διακηρύσσει την πρόθεσή του να συνεχιστεί ο αγώνας.
Όπως αποκαλύφθηκε μάλιστα τα τελευταία χρόνια, με τη δημοσίευση μέρους του αρχείου του, έχει ετοιμάσει και την ιδρυτική διακήρυξη νέας οργάνωσης, του ΜΕΑ (Μέτωπο Εθνικής Ανεξαρτησίας), και νέου στρατού, του ΕΛΑΣ-Ν (ΕΛΑΣ-Νέος). Η Κ.Ε. του ΚΚΕ τον έχει διαγράψει από τον Απρίλη του ’45, γιατί γνωρίζει πολύ καλά τις απόψεις του και τις καταγγελίες που της προσάπτει, αλλά έκρινε σκόπιμο να κρατήσει μυστική την απόφαση για δύο μήνες περίπου για ευνόητους λόγους… Από τη μια μεριά, φοβούνται τη σχέση του Άρη με τους αγωνιστές και το λαό και, απ’ την άλλη, αισθάνονται πλήρη ασφάλεια μόνον όταν επιστρέφει ο αδιαφιλονίκητος αρχηγός Νίκος Ζαχαριάδης, στα τέλη του Μάη του ’45 από το Νταχάου της Γερμανίας, και αναλαμβάνει αυτός με το κύρος του την εσωκομματική εκκαθάριση.
Και απ’ το «ούτε νερό, ούτε ψωμί στον Άρη», εντολή που δόθηκε σε όλες τις κομματικές οργανώσεις και τα οργανωμένα μέλη του κόμματος, φτάσαμε στον «δειλό, φοβισμένο, προδότη Άρη»!
Ο Άρης (παρότι μάλλον αυτοκτόνησε, σύμφωνα με τις πληροφορίες των εν ζωή συναγωνιστών του, στη γνωστή συμπλοκή με απόσπασμα εθνοφυλάκων στη Μεσούντα) ουσιαστικά δολοφονείται δυο φορές: μία από τους κυνηγούς κεφαλών του ελληνικού δωσιλογισμού και πραιτοριανούς των εγγλέζων ιμπεριαλιστών, και μία από την ηγεσία του κόμματος στο οποίο αφιέρωσε όλη τη ζωή και τη δράση του!
Στο πρόσωπό του συμπυκνώνεται όλο το μεγαλείο και το δράμα του ελληνικού αντιστασιακού κινήματος, του μεγαλύτερου κινήματος Αντίστασης στην Ευρώπη τα χρόνια της Κατοχής.
Κι αν σήμερα, 60 χρόνια απ’ το θάνατό του, υπογραμμίζουμε αυτή την τεράστια αντίφαση που περικλείουν τα γεγονότα του θανάτου του Άρη, δεν το κάνουμε, ούτε γιατί θέλουμε να δώσουμε τεράστια σημασία σε μικρολεπτομέρειες, ούτε γιατί έχουμε στόχο να ενταχθούμε στην ομάδα των οπαδών του «αρχηγού των ατάκτων».
Άλλωστε, ο ελληνικός λαός έχει τελεσίδικα αποφασίσει ποιος είναι ο Άρης Βελουχιώτης και τον έχει κατατάξει στις πιο τιμητικές θέσεις που βρέθηκε ποτέ λαϊκός ηγέτης. Ο Άρης Βελουχιώτης έχει μπει στη λαϊκή συνείδηση ως ο αυθεντικότερος εκφραστής του επαναστατικού αγώνα στη χώρα μας οριστικά και αμετάκλητα.
Γέννημα της εποχής της Οκτωβριανής Επανάστασης, κομμουνιστής από μικρή ηλικία, πήρε το παρατσούκλι «Μιζέριας» απ’ την εμμονή του να αναφέρεται στη μίζερη ζωή που κάνει ο έλληνας προλετάριος και ο φτωχός αγρότης. Πέρασε όλη τη διαδρομή της κλασικής κομμουνιστικής διαπαιδαγώγησης της Γ’ Διεθνούς της ηρωικής εποχής. Όπου ανακατεύθηκε βγήκε παλικάρι, είτε στον πειθαρχικό ουλαμό στο Καλπάκι, είτε στις φυλακές και στις εξορίες. Απ’ τους καλύτερους αγκιτάτορες του κόμματος (έχουν μείνει παροιμιώδεις οι αυτοσχέδιες ομιλίες του στις πλατείες της Αθήνας, τα χρόνια της «Τρίτης Περιόδου» και της «ηρωικής εφόδου στον καπιταλισμό»). Αυτή την περίφημη αγκιτάτσια, θα χρησιμοποιήσει, μόνος και πρώτος απ’ όλους, αμέσως μετά την κατάληψη της χώρας απ’ τις δυνάμεις του Άξονα, για να σημάνει το προσκλητήριο του αγώνα στις νέες συνθήκες. Από τις συναναστροφές του με κομμουνιστές διανοούμενους του μεσοπολέμου και την ατίθαση προσωπικότητά του αποκτά και βαθιά κριτικό πνεύμα, θέλει ν’ αγωνιστεί για ν’ ανακαλύψει κι αυτός το νέο κόσμο μέσα από τη δική του πείρα, κριτικάρει και διαφωνεί με τα «ετοιμοπαράδοτα» προϊόντα…
Όσο για το «κουσούρι» της «δήλωσης μετανοίας», δεν γνωρίζουμε ούτε και πρόκειται να μάθουμε ποτέ τι οδήγησε τον Άρη σ’ αυτή την ενέργεια. Από οποιαδήποτε σκοπιμότητα κι αν υπαγορεύτηκε η «δήλωση», εμείς ένα έχουμε να πούμε: όχι μόνο «ξαναγόρασε» με το αίμα του αυτή την πράξη (σαν πολλή αγορά δεν περιέχει άραγε η περίφημη διαγραφή του από την Κ.Ε;), αλλά κατάφερε ακόμα και την άρνηση να την κάνει θέση! Ο Θανάσης Κλάρας έγινε Άρης Βελουχιώτης μετά τη δήλωση! Βρήκε το ρόλο που του ταίριαζε γάντι, έγινε ο πρωτομάστορας, ο πρωτοκαπετάνιος, ο αδιαφιλονίκητος λαϊκός ηγέτης, ο άνθρωπος που αγαπήθηκε περισσότερο απ’ όλους απ’ όλη τη φτωχολογιά της Ελλάδας και μισήθηκε μέχρι θανάτου απ’ την πλουτοκρατία, τους προδότες και τους ξένους ιμπεριαλιστές.
Η λαϊκή συνείδηση έχει «παραγράψει» την οποιαδήποτε «αμαρτία» του Άρη, είτε τη δήλωση, είτε την «υπερβολική σκληράδα» απέναντι σε εχθρούς και φίλους την εποχή του αντάρτικου, γιατί η ίδια η ιστορία απέδειξε με γεγονότα ότι ο Άρης ήταν όχι μόνο στρατιωτική ιδιοφυία στον παρτιζάνικο πόλεμο, αλλά είχε τη διορατικότητα και την τόλμη να χαράξει κατά βάθος μια σωστή πολιτική γραμμή, απέναντι στην αδιέξοδη και τελικά ξεπουληματική πολιτική των «ομαλών δημοκρατικών εξελίξεων» που ακολούθησε το ΚΚΕ.
«Ότι συμφέρει το λαό συμφέρει και το κόμμα»
Όσο κι αν οι καιροί δεν επέτρεπαν να αναγνωστεί η προγραμματική στροφή του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, που έγινε στα μέσα της δεκαετίας του ’30 με τα «λαϊκά μέτωπα» και τα σύμφωνα τύπου Σοφούλη-Σκλάβαινα, ο Άρης θέτει, έστω πρωτόλεια, το πραγματικό πρόβλημα: το πρόβλημα του «ποιος ποιον», το πρόβλημα της εξουσίας. Ο Άρης όχι μόνο δημιουργεί από το μηδέν τον αντάρτικο στρατό, αλλά διδάσκεται από τη λαϊκή πείρα, εμπνέεται από τους θεσμούς που δημιουργούνται σε απομονωμένα ορεινά χωριά, και τοποθετεί στα πρώτα καθήκοντα του ΕΛΑΣ την πάλη για να γεννηθούν και να ριζώσουν η λαϊκή αυτοδιοίκηση και η λαϊκή δικαιοσύνη στην Ελεύθερη Ελλάδα των βουνών.
Η φιλοσοφική λυδία λίθος του Άρη είναι πεντακάθαρη: «Ότι συμφέρει το λαό πρέπει να συμφέρει και το κόμμα. Με αυτή τη βάση δεν θα βγούμε ποτέ μπερδεμένοι». (Πόση διαφορά, αλήθεια, απ’ τη φιλοσοφία που αποπνέει η απόφαση της διαγραφής του: για το ΚΚΕ πάνω απ’ όλα στέκεται το κομματικό αλάθητο και τα λαϊκά συμφέροντα πρέπει να υποταχθούν στην ακόμη και λαθεμένη κομματική γραμμή).
Ο Άρης βλέπει την κοινωνική επανάσταση που συντελείτε στην Ελλάδα, συνδυάζει με υποδειγματικό τρόπο το ταξικό με το εθνικοαπελευθερωτικό ζήτημα, ξέρει τα στρατόπεδα και παίρνει συνεχώς πρωτοβουλίες για να προωθήσει τις λαϊκές θέσεις. Το ΚΚΕ παλινδρομεί, παρακαλάει τα αστικά ραμολιμέντα να συμμαχήσουν μαζί του, έχει τουλάχιστον αυταπάτες για το ρόλο των Εγγλέζων στη μετά-κατοχική Ελλάδα, ακόμα και στα Δεκεμβριανά, μετά από συνεχείς παλινωδίες και, ενώ έχουν προηγηθεί οι καταστροφικές συμφωνίες του Λιβάνου και της Καζέρτας (με τις οποίες αποδεχόταν τη διάλυση του ΕΛΑΣ και παρέδιδε την εξουσία στους «πατέρες του έθνους»), επιλέγει τη σύγκρουση με στόχο τη… συμφιλίωση, διώχνει τον κύριο όγκο των δυνάμεων του ΕΛΑΣ στην Ήπειρο για να μη λάβει μέρος στη Μάχη της Αθήνας!
Άλλωστε, και το ίδιο το ΚΚΕ αναγκάστηκε απ’ τα πράγματα να ακολουθήσει τη γραμμή του Άρη, με καθυστέρηση βεβαίως δύο χρόνων (!), και να οικοδομήσει τον ΔΣΕ στον εμφύλιο ’46-’49, ασχέτως, βεβαίως αν και στον κολοφώνα της αντιπαράθεσης, στο Γράμμο και στο Βίτσι, η γραμμή του κόμματος μιλούσε πάλι για «ομαλές δημοκρατικές εξελίξεις» και «εθνική συμφιλίωση».
Ήταν επόμενο, λοιπόν, μετά και τη Βάρκιζα, ο Άρης να κατασταλάξει ως προς αυτά που συνέβησαν. Τα παρακάτω είναι τα λόγια του Άρη, όπως τα καταγράφει στη μαρτυρία του ο συναγωνιστής του Γιώργος Χουλιάρας (Περικλής) μετά τη Βάρκιζα:
«Άκου, Περικλή, η συμφωνία της Βάρκιζας είναι προδοσία. Ένα κι ένα κάνουν δύο, η ηγεσία του Κινήματος δεν έκανε λάθη, δεν έκανε σφάλματα, διέπραξε εγκλήματα και γι’ αυτά πρέπει να δώσει λόγο, το Πολιτικό Γραφείο με επικεφαλής τον Σιάντο πρέπει να περάσει στρατοδικείο επί εσχάτη προδοσία. Εγώ δεν πρόκειται ν’ ακολουθήσω την ηγεσία στην Αθήνα, να γίνω, όπως με θέλουν, πρόεδρος των Εφεδρο-Ελασιτών για να πρωτοκολλάω τις σφαγές και τα βασανιστήρια, τους βιασμούς και τους εξευτελισμούς των αγωνιστών. Θ’ ακολουθήσω το δρόμο που χάραξα απ’ την αρχή κι όσοι πιστοί προσέλθετε».

Κυριακή, 1 Ιουνίου 2008

Πολυτεχνειο ' 73:O αστικος μυθος του συμβιβασμενου νεοελληνα ραγιά-το αλλοθι της μεταπολιτευτικης αστικης "δημοκρατιας"


Καθετι το μεγαλο,το σπουδαιο,το αντικομφορμιστικο και ρηξικελευθο που λαμαβανει χωρα μεσα στο αποστειρωμενο πολιτικα περιβαλλον του λεγομενου "αναπτυγμενου καπιταλιστικου κοσμου", καθετι που διαταρασσει για λιγο τη γαληνη των δημαγωγων και σπαει τα καλουπια μεσα στα οποια μας διαπλαθουν απο τη μερα που γεννιομαστε ως τη μερα που ψωφαμε,αυτοματως απονευρωνεται ιστορικα και παροπλιζεται στον αγωνα κατα του κατεστημενου, με την νομιμοποιηση και αφομοιωσή του απο το ΙΔΙΟ το κατεστημενο.

Το Πολυτεχνειο ειναι η καλη στιγμη μιας κακης-οπως εδειξε η πορεια των πραγματων- γενιας.Ειναι ενα απο τα τελευταια αναχωματα στον συγκεντρωτισμο(ΟΧΙ το τελευταιο!),που σκαφτηκαν σε αυτη την ελεεινη νεοελληνικη κοινωνια.Παιδια μη αποδεκτα απο την πλειοψηφια της τοτε κοινης γνωμης λογω της ατημελητης εμφανισης τους και της υπερμετρα τολμηρης τους οπτικης των πραγματων,βρεθηκαν τελικα μαλλον συμπτωματικα-υστερα απο ενα μπαραζ περιεργων συγκυριων-να κανουν καταληψη στο Μετσοβειο Πολυτεχνειο το Νοεμβρη του '73.(Ολα ξεκινησαν απο καποιες ασυνεννοησιες οπως οι ιδιοι οι πρωταγωνιστες των εξελιξεων εχουν επισημανει κατα καιρους).Η καταληψη απροσμενα γιγαντωθηκε κι εξελλιχθηκε στην πιο μαζικη αντιχουντικη δραση που ειχε συμβει ως τοτε. Και παλι απο επιμερους γεγονοτα και συγκυριες:Eνα ευτραπελο με εκατερωθεν ριψη νερατζιων μεταξυ των μπατσων που βρισκονταν περιμετρικα της περιφραξης της σχολης και των φοιτητων-που αρχισε ως πλακα αλλα στη συνεχεια κλιμακωθηκε κι οξυνε τα πνευματα-,η συνδεση της καταληψης με διαμαρτυρια Mεγαρέων αγροτων που ανεβηκαν στην Αθηνα την ιδια χρονικη στιγμη και τελικα μπηκαν στο πολυτεχνειο ή το απροσχεδιαστο εγχειρημα του περιφημου ραδιοφωνικου σταθμου των "ελευθερων αγωνιζομενων φοιτητων" που απετελεσε και το μονο μη-λογοκρινομενο ΜΜΕ μεσα στη χουντα....
Εν ολιγοις,η δυναμικη της καταληψης τελικως ελαβε διαστασεις που κανεις δεν θα μπορουσε να φανταστει προηγουμενως,και αναμφιβολα σηματοδοτησε την μακροβιοτερη ως τοτε διαμαρτυρια κατα του καθεστωτος,καθως ΚΑΙ χρονικα,ξεπερασε καθε προηγουμενη καταληψη ακαδημαικου-δημοσιου γενικοτερα- χωρου, ως τοτε.Η καταστολη φυσικα,αν και ετεροχρονισμενα,ηρθε ως πελεκυς στα κεφαλια των εξεγερμενων,και με τη βαναυσοτητα της εγραψε μια ακομα μαυρη σελιδα στο βιβλιο της συγχρονης ελληνικης ιστοριας.

.
Ως αντιεξουσιαστικο αναχωμα,το Πολυτεχνειο επεσε σε 2 φασεις.Η πρωτη ηταν η εισβολη του τανκ και τα παρελκομενα εκεινης της νυχτας.Η δευτερη,και πλεον ανηλεης, ειναι η συστηματικη κι ενορχηστρωμενη χαλκευση του απο τα αστικα ΜΜΕ που γινεται ανελλιπως μεχρι σημερα.Παραχαραξη των γεγονοτων,σταδιακη προσαρμογη στο "πολιτικαλ κορεκτ", απο την επισημη αριστερα και τις αλλες παραταξεις(ολες ανεξαιρετως τιμουν κι εκθειαζουν την επετειο),καπηλεια-καπελωμα απο ατομα ασχετα πολλες φορες με το συγκεκριμενο κινημα και ακολουθως,εξαργυρωση στο πολιτικο χρηματηστηριο ειναι τα κυρια γνωρισματα της.
.
Αιτιασεις:

1) Η "επετειοποιηση"(ταρριχευση) του γεγονοτος,με γαρνιρισμα αφθονου Θεοδωρακη,Λοϊζου και γενικα μουσικης κουλτουρας των 70's, το κατεστησε αυτοματως φολκλορικου-μνημειακου- ιστορικου χαρακτηρα. Απετρεψε ετσι, τεχνιεντως τη διατηρηση της φλογας του , και τη μετατροπη της σε ενεργη εστια διαρκους αντιδρασης μεσα στη "νομιμοτητα" της μεταπολιτευτικης εξουσιας.Και φυσικα,το απεκοψε σιγα-σιγα απο τις νεες γενιες που εψαχναν για νεα προτυπα και οραματα,κι ολο αυτο τους φαινοταν μακρινο κι αποστεωμενο.

(Kαι..μιλωντας για μουσικη κουλτουρα 70's, ας δουμε την σταση της τοτε καλλιτεχνικης ελιτ της χωρας,τη στιγμη που ο ελληνικος λαος αποζητουσε απεγνωσμενα φωνες αντιστασης.
Αποκαλυπτικοτατο το αρθρο του "Ιου",που μπορειτε να δειτε εδω: http://www.iospress.gr/ios1997/ios19970420a.htm )


2)Ο-μετα βδελυγμιας- αφορισμος της επισημης αριστερας απεναντι στην οικειοποιηση της ημερομηνιας 17Ν απο οργανωσεις εκτος της νομιμοτητας και του δημοκρατικου φασματος,ως "τυμβωρυχια και βεβηλη πραξη",επιχειρησε να αποκοψει το συμβαν της καταληψης του 73 απο τον αντιεξουσιαστικο χωρο,ΨΕΥΔΩΣ,καθως ειναι γνωστη η συμβολη των αναρχικων(πρωτοστατουντος του αειμνηστου Νικολα) στα δρωμενα τοτε..
3) Η εξιδανικευση της νεολαιας του 73 απο το εκπαιδευτικο συστημα και τα σχολεια, και παρουσιαση της ως μαζα νεομαρτύρων,ιδεολογων,με αισθημα αυτοθυσιας και ΕΘΝΙΚΗΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ!!! Αυτο ειναι ισως και το πιο απεχθες σημειο της αστικης προπαγανδας, καθως στρεβλωνει εσκεμμενα τα αιτηματα της εθνικης ανεξαρτησιας και ενοτητας(τα οποια αντιπροσωπευε και η σημαια τοτε),σε τασεις αντιστοιχες του δεξιου πατριωτισμου,ενω η εικονα καθωσπρεπει παιδιων-νεομαρτυρων,που θυσιαστηκαν για το καλο των επομενων γενεων, μαλλον αποστροφη φερνει στους νεους που αρεσκονται σε προτυπα γηινα και προσιτα, κι οχι υπερανθρωπα....Κι εδω φυσικα η κονιορτοποιηση των Μεσων Μαζικης Εξημερωσης εχει παρεισφρυσει με χυδαιοτητα,καθως η αληθεια ειναι εντελως διαφορετικη.Οι καταληψιες ηταν μαλλιαδες και αξυριστοι στην πλειοψηφια τους, με επιροες απο μουσικα ρευματα ακραια για την ελληνικη κοινωνια ακομα.AKOMH,ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΙΧΑΝ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΝΕΟΛΑΙΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ,ΑΛΛΑ ΚΙ ΕΡΓΑΤΕΣ(δηλ Μη-Εκλπτυσμενοι και Λογιοι ανθρωποι) ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ ΣΤΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ.ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ, ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΙΧΑΝ ΣΥΝΤΑΞΕΙ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥΣ(αποτελουμενης απο 1000 τοτε,κι ως 5000 αργοτερα!), ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ ΠΟΥ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΙΧΜΗΡΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΟΠΗΚΑΝ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ <<ΠΑΚΕΤΟ>> ΚΙ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΗ ΝΑΦΘΑΛΗΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΝΤΟΥΛΑΠΟΥ.ΕΝΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ (ΑΚΡΟ)ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ-ΕΝΩΜΕΝΩΝ ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ- ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ, ΤΗ ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΚΕΙΝΗ ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ 16ης ΟΥΔΕΙΣ ΛΟΓΟΣ.ΑΥΤΟΙ ΗΤΑΝ ΚΑΤΑ ΒΑΣΗ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ,ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Ο ΠΟΛΥΔΑΠΑΝΟΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥΣ ΑΠΛΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΜΥΘΟ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΣΙΩΠΗΘΗΚΕ.(Να σημειωθει οτι πριν τη μοιραια συγκρουση των διαδηλωτων με τους μπατσους ειχαν προηγηθει επιθεσεις τους σε κυβερνητικα χτιρια.Ετσι,για να μην ξεχνιομαστε...)Η συμμετοχη ευρυτερων κοινωνικων στρωματων στο κινημα,καταδεικνυει πως η ριζοσπαστικη σκεψη δεν ειναι-οπως παει να λανσαριστει- προνομιο των λιγων,των εξυπνων,των μορφωμενων,των <<απο πανω>>,αλλα δυναμη διαταξικη και διαπολιτισμικη της νεολαιας.Και φυσικα, μας απεγκλωβιζει απο το ελιτιστικο στερεοτυπο οτι οι <<απλοικοι>>,οι <<καθημερινοι>>,οι <<μη-ακαδημαικοι>>,πρεπει να περιμενουν μοιρολατρικα τις αλλαγες της κοινωνιας απο τους <<ανερχομενους>>,τους <<καλλιεργημενους>>,λειτουργωντας ως τελευταιοι τροχοι της αμαξης και ουραγοι οι ιδιοι.
Επισης,προς απομυθοποιηση της ηρωικης αυτης φουρνιας ιδεολογων φοιτητων που περασε ανεπιστρεπτι συμφωνα με την διαχυτη αυτη αισθηση των σχολικων εκδηλωσεων,και δηθεν ηταν φτιαγμενη απο αλλο DNA σε σχεση με τις σημερινες γενιες που ειναι ανικανες και καταδικασμενες σε καθηλωση στον καναπε:
Κατ'αρχην,αυτη ακριβως η "ηρωικη" γενια ελεγχει εδω και περιπου 3 δεκαετειες τον τοπο, και φερει τεραστιες ευθυνες για τη σημερινη καταπτωση της δημοκρατιας και τον ευτελισμο της δημοσιας ζωης που συναντουμε σημερα.Αρα,ας τελειωνουμε με το παραμυθι οτι επροκειτο για ατομα απο καλυτερη παστα.

Επιπλεον,ας υπογραμμιστει οτι οι φοιτητες καταληψιες ανηκαν σε ενα τεραστιο ευρος πολιτικων χωρων απο την αναρχια ως το κεντρο και την καντροαριστερα(μετεπειτα ΠΑΣΟΚ),αρα δεν ειχαν ενιαια αντιληψη και θεση παρα μονο την πτωση της χουντας,ενω πολλοι απο αυτους δεν ηταν συνειδητοποιημενοι ιδεολογικα,και ειχαν αναμειχθει στην ολη κατασταση για χαρη καποιας ερωτικης επιδιωξης η απλα για την καβλα και τη νεανικη τρελα τους.Δεν ηταν καλοπαιδα-βουτυροπαιδα οι περισσοτεροι,αλλα οι αντιστοιχοι μπαχαλοι της εποχης και σιγουρα δεν αποτελουσαν το μοντελο του ιδεατου γαμπρου-νυφης.Κατα το τριημερο του μεγαλου επαναστατικου αναβρασμου(14-17) εγραψαν συνθηματα και κολλησαν αφισες οπου γουσταραν-ακομα και πανω σε μεσα μαζικης μεταφορας,εγραψαν τολμηρα-εως υβριστικα- συνθηματα σε τοιχους,και δεν μπορουμε να πουμε οτι ηταν οι πιο αντιπροσωπευτικοι θιασωτες της ταξης, δεδομενης της εικονας που ειχε το εσωτερικο του Μετσοβειου μετα το αδειασμα απο την αστυνομικη επεμβαση.Μαλιστα η βρωμα και δυσωδια που επικρατουσε μεσα αποτυπωθηκε-"επεξεργασμενη" καταλληλα,ωστε να ειναι οσο το δυνατον πιο εντονη- σε οπτικο υλικο απο την ασφαλεια για να προβληθει στην κοινη γνωμη ως προπαγανδα που θα προεβαλλε οτι οι καταληψιες ηταν αναρχικα στοιχεια-ταραξιες.Σε βιντεοσκοπηση τεθηκαν και οι φθορες κρατικων κτιριων και τραπεζων που ειχαν προηγηθει κατα την αιματοβαμμενη πορεια της οδου Αθηνας,οπως επισης και οι εστιες φωτιας που ηταν διασπαρτες μεσα σε δρομους του κεντρου,για την αντιμετωπιση των δακρυγονων.
Δεν εχω καταφερει ακομα να βρω καποιο αποσπασμα απο δελτια ειδησεων της χουντικης τηλεορασης στις 17 Νοεμβρη του 1973.Ωστοσο,κανοντας μια αναγωγη αυτων των εικονων βιας στα τηλεοπτικα πλατο της σημερινης αστικης δημοκρατιας,αναποφευκτα σχηματιζω στο μυαλο μου την εικονα α)του εξαλλου Πρετεντερη και των οργισμενων τηλεμαϊντανων να κατακεραυνωνουν τους φοιτητες,να τους αποκαλουν βανδαλους και να διερωτονται ποιος θα πληρωσει τωρα ολες αυτες τις ζημιες καθως και γιατι οι φοιτητες δεν συναινεσαν στις δημοκρατικες μεταρρυθμισεις του πολιτευματος που τοσο απαραιτητες ειναι, β)του Τραγκα να ωρυεται και να ζηταει το κεφαλι της νεαρης αριστερης,ονοματι Δαμανακη,που θα πρεπει να καταδικαστει για προτροπη βιας μεσω παρανομου ραδιοφωνικου σταθμου,και γ) του Στυλιανιδη που ακροβολισμενος σε ενα παραθυρο εξηγει με πραοτητα οτι τωρα που η κυβερνηση εθεσε την κατασταση υπο ελεγχο,οι πολιτες μπορουν να κοιμουνται ησυχοι και να περιμενουν την εφαρμογη των μεταρρυθμισεων που εχουν εξαγγελθει. (με πρωτη και καλυτερη τις δημοκρατικες εκλογες) Στα δεδομενα,λοιπον της σημερινης πραγματικοτητας, θα φανταζαν το ιδιο ηρωες και μαρτυρες οι εξεγερμενοι φοιτητες?
Διαβαστε κι αυτο,για να μη νομιζετε οτι η αντισταση περιοριστηκε στα φοιτητικα κινηματα της εποχης.Οι...αεροπειρατιες της εποχης,εδω: http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=768886 . Kαι να μη λησμονουμε και την υποθεση του "Βελος",του πλοιου του πολεμικου ναυτικου που αυτομολησε στην Ιταλια.
Επισης: Ακρως απαραιτητη κρινεται για οποιονδηποτε εραστη της ιστοριας, η αναγνωση αυτου του καταπληκτικου "Χρονολογίου" της Αντιδικτατορικης Παλης, συντεταγμενου απο τον "Ιο" (οποία πρωτοτυπία!).Ολες οι δεκαδες μικρες και μεγαλυτερες ενεργειες κατα της δικτατοριας,συγκεντρωμενες εδω


.
.
4)Πολυτεχνειο-Αριστερα.Ειναι γνωστο πως η καταληψη αρχικα κατακριθηκε απο το επισημο ΚΚΕ,που πιστευε στον ενοπλο αγωνα κι οχι στις αυθορμητες καταληψεις ως μεσο δρασης γι'αυτο αποθαρρυνε τα μελη του να συμμετασχουν και τα προετρεπε να οδηγησουν σε εκτονωση το ολο εγχειρημα.Βεβαια,η απροσμενη δυναμικη που απατροναριστα δημιουργηθηκε μετα,αναγκασε το ΚΚΕ σε ανοχη της καταστασης,με προταγμα ομως τον περιορισμο της εξεγερσης σε φοιτητικες λογικες κι οχι ευρεια ριξη με τη Χουντα(που εκεινη την εποχη καλοπιζοταν με δημοκρατικο μεικ-απ)Φυσικα,ο εμφυτος καθεστωτισμος των απανταχου Κομουνιστικων Κομματων-απορροια της αυστηρης οργανωτικης τους δομης και ιεραρχειας-σαφως επαιξε κι εδω το ρολο του,επιφεροντας αντανακλαστικα δυσφορια εναντι μιας πραξης τοσο αυθορμητης κι ανεξελεγκτης.Ακομη,μην ξεχναμε την αποστασιοποιηση της ηγεσιας του ΚΚΕ απο τις πραγματικες εξελιξεις,καθως η εδρα της ηταν στο εξωτερικο.Ειναι κι αυτη μια καλοπροεραιτη αντιμετωπιση-δικαιολογηση του απαραδεκτου κειμενου που δημοσιευτηκε στην <<Πανσπουδαστικη Νο8>> 3 μηνες μετα,και της αποκυρηξης-διαπομπευσης των πρωτεργατων της καταληψης,ως <<προβοκατορων>> Προσθετα,καποιοι παλιοι αριστεροι που ηταν αυστηρων ηθων και συντηρητικοι,ποτε δεν αντιμετωπιζαν τους πιτσιρικαδες αυτους ως γνησιους διαδοχους τους στα κινηματα,και σε ενα μεγαλο ποσοστο,εβλεπαν τις κινησεις τους ως εφηβικη εκτονωση σε συγκριση με τα γεγονοτα του εμφυλιου και τις εξοριες που υπεστησαν οι ιδιοι.Στον αντιποδα,υπηρχαν και αλλοι,που αν και μεσηλικες τοτε,η και ηλικιωμενοι αμεσως σταθηκαν αλληλεγγυοι στους φοιτητων(αριστεροι και μη),συναισθανομενοι την ιστορικη σοβαροτητα των εξελιξεων.Και μαλιστα, πολλοι απο τους περιοικους της περιοχης του Μετσοβειου τους ανοιξαν με προσωπικο ρισκο και τα σπιτια τους για να βρουν καταφυγιο απο τη μανια των μπατσων τη νυχτα της 17ης)
Σε αυτο το σημειο δραττομαι της ευκαιριας να παραθεσω ενα εκτενες και κατατοπιστικοτατο αρθρο του "Ιου",σχετικα με τα φοιτητικα κινηματα της μεταπολιτευσης.Η σταση της επισημης Αριστερας,οπως περιγραφεται σε διαφορα σημεια του αρθρου του "Iου",σε συνδυασμο με τις πομπες της στο Πολυτεχνειο,που αναφερονται παραπανω,καθιστουν σαφες οτι υπαρχει μια χρονικη συνεχεια στη γραμμη του Κομματος απεναντι στα κινηματα,ή με αλλα λογια,οτι ο αρνητισμος εναντι της καταληψης του Πολυτεχνειου το '73,δεν ειναι μια μεμονωμενη ιστορικη γκαφα,αλλα πολιτικα συνεπης(απο το Βελουχιωτη ως τα σημερα) ταση. http://users.auth.gr/~nxaf/Keimena/IOS_2-6-2006_gia_ta_foititika_kinimata.doc

Και επειδη μια εικονα-ποσο μαλλον ενα βιντεο-αξιζει οσο χιλιες λεξεις,δειτε κι αυτο: (αναρτημενο και στη στηλη "Για να μαθαινεις")....http://www.youtube.com/watch?v=d4cbTljoRsw
Ακολουθως:

5)Το <<Πολυτεχνειο>> εξεφρασε πλειοψηφικο ρευμα της εποχης εναντια στη Χουντα. Οι φοιτητες εδρασαν εξ'ονοματος συσσωμου του λαου και των πολιτικων δυναμεων.Μηπως ξεχναμε οτι αναφερομαστε στον αδρανη αυτο λαο που επι εφτα χρονια μετα βιας επεδειξε καποιες μετρημενες αντιδικτατορικες κινησεις-εκτος των πανεπιστημιακων δεδομενων? Μηπως ξεχναμε οτι αναφερομαστε στο λαο που με ανακουφιση ετοιμαζοταν να υποδεχθει τη φιλελευθεροποιηση της χουντας και τη σταδιακη μετατροπη της σε δημοκρατια απο το Μαρκεζινη?Μηπως ξεχναμε οτι αναφερομαστε στα κομματα που ετοιμαζονταν να υποδεχθουν τις νεες μεταρρυθμισεις ως <<κατακτηση>> και <<βημα>> των νεων αγωνων? Διοτι αυτη ηταν η αντιληψη στο ΚΚΕ Εσωτερικου,και σε αλλες δυναμεις...Κανεις δεν τολμα να βγει και να πει την αληθεια:Oτι το <<Πολυτεχνειο>> ειναι η νικη της μειοψηφιας εναντι των δυσκινητων κι ανικανων πλειοψηφιων,η αποδειξη πως ο καθενας μπορει να αλλαξει τον κοσμο μονος του,χωρις πλατες ισχυρων οργανωσεων και καθοδηγησεων.ΟΙ ΑΚΡΑΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΜΕΡΙΣΜΕΝΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ,ΟΧΙ ΟΙ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΑΚΟΥΟΙ.ΟΙ ΛΙΓΟΙ ΚΙ ΟΧΙ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ.Το ιδιο ακριβως ισχυει και για τη Νομικη.Αυτοματη καταρριψη της αστικης λογικης περι συντριπτικης κι ακλονητης επιβολης της πλειοψηφικης βουλησης στην κοινωνια,περι εξαλειψης του δικαιωματος αμφισβητησης της.
.
"Mια μειοψηφία ευρέθηκε πάντοτε απο τους αρχαίους καιρούς ίσαμε σήμερα να εμπιστευθεί στη φαντασία και με αυτήν να υπερκοντίσει την μεγαλύτερη ανασχετική δύναμη του ανθρώπου -την σκοπιμότητα" Oδυσεας Ελυτης Οδυσσεας Ελυτης Οδυσσεας Ελυτης Οδυσσεας Ελυτης Οδυσσεας Ελυτης Οδυσσεας Ελυτης Οδυσσεας Οδυσσεας Ελυτης
.
6)Το Πολυτεχνειο εριξε τη χουντα.Ανακριβες,καθως Η ΧΟΥΝΤΑ ΔΕΝ ΕΠΕΣΕ Π-Ο-Τ-Ε!Αντιθετα, παραιτηθηκε υπο το βαρος των εξελιξεων στην Κυπρο.Μιας προδοσιας ,που ηταν πραξη προσχεδιασμενη προ πολλου απο τους Αμερικανους(οπως επισημως απεδειχθη απο εγγραφα της ΣΙΑ που ηρθαν στη δημοσιοτητα πολλα χρονια αργοτερα,τα ειχαν ολα επι χάρτου πολυ πριν το 74). Αρα,ουσιαστικα δεν ηταν παρα ενα εγκαθετο επταετες καθεστως με ημερομηνια ληξεως εξ'αρχης(ασχετα αν οι αφελεις υποκινητες του νομιζαν οτι ελεγχουν την κατασταση). Ο μυθος οτι το Πολυτεχνειο εριξε τη χουντα καταρριπτεται και απο το γεγονος της μηδαμινης ενημερωσης που υπηρχε τοτε,κι αρα της σχετικα μικρης κατακραυγης που προκληθηκε σε πρωτη φαση απο την κοινη γνωμη.Το πασιγνωστο σε εμας σημερα βιντεο της εισβολης του τανκ που εκανε το γυρο του κοσμου,ειναι το ενα και μοναδικο ντoκουμεντο της 17ης Νοεμβρη, ανηκει σε αλλοδαπο δημοσιογραφο και τραβηχτηκε κρυφα, με ερασιτεχνικα μεσα.Φυσικα δεν προβληθηκε παρά πολυ αργοτερα στην Ελλαδα,αρα ουσιαστικα τα γεγονοτα μεταφερθηκαν απο στομα σε στομα(και μεσω καποιων λογοκρινομενων εντυπων που απεδωσαν με μετριοπαθεια τα συμβαντα,στα πρωτοσελιδα τους,με αποτελεσμα ο μεσος αναγνωστης να μην μπορεσει να αντιληφθει την εκταση και τη φρικαλεοτητά τους).Αρα αποκλειεται να δημιουργηθηκε τετοιος αντικτυπος που να εξεθεσε το καθεστως και να το υπεσκαψε αμεσα.Ισα-ισα σκληρηναν και τα κατασταλτικα μετρα.Ως μοναδικη αντικειμενικη επιτυχια του ολου εγχειρηματος μπορει να κατοχυρωθει αυτη η ακριβως οξυνση της καταστολης,και η εκ νεου επιβολη στρατιωτικου νομου την επομένη.Δηλαδη,το στραπατσαριμα της μεταρρυθμιστικης κινησης της χουντας που σκοπο ειχε την μεταβαση σε "κηδεμονευομενη" δημοκρατια.Πρωτοσελιδα της 17ης Νοεμβρη 1973.Σε καμια περιπτωση δεν μπορουσε,ο λογοκρινομενος τυπος της εποχης,να αποδωσει το μεγεθος της θηριωδιας που ειχε προηγηθει λιγες ωρες νωριτερα

.


Η φωτογραφια της ορκομωσιας Καραμανλη,υπο το βλεμμα του χουντικου προεδρου Γκιζικη, αποτελει το πλεον αδιαψευστο τεκμηριο σχετικα με τη ΜΗ ανατροπη της χουντας,και καταμαρτυρα τη σκληρη πραγματικοτητα:Πως η αστικη δημοκρατια απλα αποτελεσε προδιαγεγραμμενη διαδοχη κατασταση...
Αληθεια,οι χουντικοι πού βρισκονται σημερα,ποσο κακα περνανε και τι...ΨΗΦΙΖΟΥΝ (σσ θα ψηφιζαν αν τους επιτρεποταν)??? Πώς συντιθεται το συμπλεγμα Βασιλιαδες-Δικτατορες κ' ΣΙΑ-Χουντικοι(βλεπε Μιχαλοπουλος)-Χιτλερ-ΛΑΟΣ-Μπουρας? Μας ενημερωνει γι αυτα κι αλλα πολλα η Εφη Μαρινου στο σχετικο αρθρο της,στην Ελευθεροτυπια
Οσο για τη λεγομενη "Δημοκρατια" της μεταπολιτευσης,και την ποιοτικη διαφορα της απο τη χουντα,σας παραπεμπω:
A)Στο ντοκυμαντερ "Μαρτυριες",του Νικου Καβουκιδη,που παρατιθεται ολοκληρο εδω: http://independent-video.blogspot.com/2008/06/blog-post_15.html ,ενω μερος του εχει ανεβει στο Youtube,εδω:http://www.youtube.com/watch?v=ep7zGGaOG-M (link για το ιδιο βιντεο εχει τοποθετηθει και στη στηλη "Για να μαθαινεις",στο αριστερο μερος της σελιδας)
B)Στο κειμενο της σελιδας "Σαν σημερα",που εξιστορει τα τεκτενομενα της αιματηρης 7ης Επετειου του Πολυτεχνειου,που επανεφερε μνημες '73 εν μεσω "δημοκρατιας".Το κειμενο εδω: http://www.sansimera.gr/archive/articles/show.php?id=189&feature=Epeteios_Polytexneiou_1980. Περισσοτερες πληροφοριες για τα γεγονοτα, με εμφαση στο ρολο των κομματων και τις αντιδρασεις τους μετα το περιστατικο,καθως και φωτογραφικο υλικο της εποχης,περιεχονται εδω:http://orgilaou.blogspot.com/2007/11/blog-post_16.html(απο"Οργη Λαου").Φωτογραφιες των θυματων μπορειτε να βρειτε εδω: http://www.fotoartmagazine.gr/history/istorika_afieromata/polytexneio/index.htm ,σε αφιερωμα του Fotoart Magazine για το Πολυτεχνειο.
Γ)Στο κειμενο της Wikipedia που αναφερεται στην εν ψυχρο δολοφονια 15χρονου απο μπατσο, που και παλι ζωντανεψε μνημες '73 μεσα στη "δημοκρατια",ή ακομα καλυτερα μεσα στη "σοσιαλδημοκρατια" της αριστερης "Αλλαγης"(απο οτι φαινεται ολα αλλαζουν-οι πρακτικες των μηχανισμων καταστολης ποτε).Το κειμενο εδω
Δ)Στο οπτικο ντοκουμεντο του ξυλοδαρμου φοιτητη,κατα την πορεια της 17Ν 2006,το οποιο επισης εχει δοθει ως λινκ στη στηλη "Για να μαθαινεις",και ξαναδινω εδω: http://www.youtube.com/watch?v=MLSARqDQSKA
.
Σημειωση:ΚΑΙ τα τεσσερα προαναφερθεντα,εχουν συμβει σε επετειους Πολυτεχνειου-Αποκαταστασης της Δημοκρατιας...Τραγικη ειρωνια? Τα συμπερασματα δικα σας...
Αttchments:
Μια συνοπτικη λιστα των σοβαροτερων περιστατικων αστυνομικης ασυδοσιας http://fygokentros.blogspot.com/2008/12/blog-post_10.html. Ακομα:Συνεχως ανανεούμενη (δυστυχχως) λιστα προσφατων κτηνωδιων της δημοκρατικης ΕΛ.ΑΣ εναντι μεταναστων,εδω.
Περιστατικα βίας και βομβιστικων επιθεσεων απο ακροδεξιες συμμοριες, στις αρχες της μεταπολιτευσης, εδω
Τα γεγονοτα του Δεκεμβρη 2008,με την αναιτια δολοφονια του 15χρονου Αλεξη Γρηγοροπουλου απο αστυνομικο,υπο το πρισμα της Φυγοκεντρου http://fygokentros.blogspot.com/2008/12/blog-post.html
2009: Η χρονια της πανηγυρικης επανακαμψης των ακροδεξιεων συμμοριών στο προσκηνιο, μετα απο δεκαετειες υφεσης. Σχετικο αρθρο του Ιου εδω
.
7)Πολυτεχνειο-Νεκροι.Μεσα στο Πολυτεχνειο υπηρξαν απο 0 εως2 νεκροι το πολυ.(προφανως απο την καταρρευση της μεταλλικης πορτας).Εξω αναμφιβολα υπηρξαν κι αλλοι-αδιευκρινιστος ο αριθμος-,κυριως απο χτυπηματα ελευθερων σκοπευτων που ηταν σε ταρατσες.Επισης,υπηρξαν βιαιες προσαγωγες εκατονταδων φοιτητων στα τμηματα(οπου βασανιστηκαν κι επειτα καποιοι απο αυτους στρατευτηκαν αμεσα η κρατηθηκαν μεσα),ξυλοδαρμοι στα στενα γυρω απο το Μετσοβειο απο αφηνιασμενους μπατσους-παρακρατικους KAI πρωτοφανους απανθρωπιας βασανιστηρια στο Γενικο Κρατικο Νοσοκομειο οπου και κατεφθαναν χτυπημενοι. Παντως η καραμελα των πολυαριθμων θυματων κατα την εισοδο του τανκ ειναι μια ακομη προσπαθεια υπερμεγενθυνσης του γεγονοτος απο τα αστικα ΜΜΕ, που ειδικευονται στο να εξυφαινουν προσθετα σεναρια παντα,για τον εμπλουτισμο πιασαρικων θεματων.Σημειωνεται οτι στην δευτερη-"ρεφορμιστικη"(...)-εξεγερση της Νομικης(εξισου μεγαλειωδης αντιδικτατορικη δραση με το Πολυτεχνειο, που ομως επισκιαστηκε ιστορικα ως πιο αναιμακτη),θα μπορουσαν να εχουν υπαρξει πολυ περισσοτερα θυματα.
Κλεινοντας αυτη την αναλυση των 7 σημειων,νομιζω πως αξιζει να παραθεσω ενα πολυ σημαντικο αρθρο του Ιου της Ελευθεροτυπιας(26/11/2006),σχετικα με την ουσια του ακαδημαικος ασυλουhttp://www.ntua.gr/posdep/MME/Nov_2006/2006-11-26c_enet.pdf αλλα και μια απιστευτη ιστορικη αναδρομη στις απαρχες των εν ελλαδι φοιτητικων κινηματων,που κυριολεκτικα χανονται στα βαθη του χρονου.Στο επικεντρο του συγκεκριμενου αρθρου,η πρωτη καταληψη ακαδημαϊκου χωρου,το 1986,που ηταν ακρως αιματηρη...Θα το βρειτε εδω: http://www.anarchypress.gr/ (αν ψαξετε λιγο)

Το Πολυτεχνειο με τις διαστασεις που του αποδοθηκαν στην πορεια,επαξια διεκδικει σημερα μια θεση στα κιταπια των ιστορικων,μεταξυ των μεγαλυτερων εθνικων μυθων,διπλα στο ανυπαρκτο κρυφο σχολειο,την εθνικη παληγγενεσια του΄21 που δεν εγινε ουτε στις 25 Μαρτιου,ουτε στα Καλαβρυτα,ουτε απο τον Παλαιων Πατρων Γερμανο,και τελικα απετυχε και ΔΕΝ οδηγησε ποτε σε ανεξαρτησια την Ελλαδα,διπλα στο "ΟΧΙ" του Μεταξα...Αντιθετα,μεταγενεστερες του Πολυτεχνειου κινησεις κατα του μεταπολιτευτικου-πλεον- κρατους οπως το "Χημειο του 85" και το "Πολυτεχνειο του 95" που λοιδορηθηκαν ως κακεκτυπα του '73 και βανδαλιστικες εξαρσεις περιθωριακων, ξεχαστηκαν αυτες-καθαυτες με τα χρονια,ομως τουλαχιστον το μηνυμα τους(βια στη βια) εμεινε αναλοιωτο κι ετσι,αν και "απομιμησεις", δεν εκφυλιστηκαν οπως το πρωτοτυπό τους


ΥΓ:  Μια μαρτυρια που αξιζει να διαβαστει:
http://kanali.wordpress.com/2009/11/16/emp1973_sk/
Kι αλλη μια, ιδωμενη απο την "αντιπερα οχθη"- και ακρως μακαβρια
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63773777 
(Εδω το χρονικο της δικης: http://helios-eie.ekt.gr/EIE/handle/10442/8761 )

Και μια λιστα...
http://math-telos-agras.pblogs.gr/2010/11/poioi-htan-sto-polytehneio-kai-poioi-to-antallaxan-me-axiwmata.html

Και μια ιστορικη παραχαραξη...
http://afrofriends.wordpress.com/2009/11/13/emp_rebellion/ ΑTTACHMENT

[Αυτόνομη Πρωτοβουλία Πολιτών] - Νοέμβρης 1973 Εξι χρόνια αρκετά Δεν θα γίνουν εφτά [Το χρονικό του αγώνα Ν...