Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

Μια διευκρινιση ιστορικου/γλωσσικου ενδιαφεροντος, επ'ευκαιρια της σημερινης γιορτης

.
Κατ'αρχας,δε μπορω να μην κανω μια μινι καταθεση ψυχης,σε σχεση με τις επετειακες ταινιες του παλιου,κακου και δυστυχως αθανατου ελληνικου κινηματογραφου,που για αλλη μια χρονια εισεβαλαν στα σπιτια μας μεσω του τηλεοπτικου δεκτη.Η χουντικη προπαγανδα καλα κρατει,4 δεκαετειες μετα την εποχη του γυψου,με τα υποπροιοντα του να συνεχιζουν να αποτελουν τροφη για εμας τους "συγχρονους" τηλεθεατες (στην εποχη του νοητικου γυψου). Ιστορικες δηθεν ταινιες για την αντισταση,χωρις την παραμικρη αναφορα στο ΕΑΜ, αλλα αντιθετα σε ενα κλιμα εθνικης ομοψυχιας υπο τις ευλογιες του βασιλια απο το Καϊρο,πατριωτικη κιτς αισθητικη,προχειροτητα στο επακρο,προχειρη και ερασιτεχνικη σκηνοθεσια,κακογουστο,κοινοτυπο και μελο σεναριο,με σαφεις μικροαστικες εμμονες,ξεκαρδιστικες ερμηνειες(περαν ελαχιστων εξαιρεσεων).Ταινιες που αποτελουν για το χωρο της τεχνης και του πνευμνατος,πραγματικα κειμηλια εθνικης κακογουστιας και βλακειας.Το πιο τραγικο απο ολα αυτα ειναι οτι,την ιδια ακριβως εποχη,ο αμερικανικος κινηματογραφος γεννουσε τα μεγαλυτερα κινηματογραφικα αριστουργηματα ολων των εποχων,οπως το "κουρδιστο πορτοκαλι" και την "Φωλια του κουκου".

.
Τωρα που εβγαλα τα εσωψυχα μου,παμε στα σοβαρα.Μεσα στο κλιμα της "εθνικης εορτης" αναποφευκτα ξυπνουν μνημες απο αντισταση,ανταρτικο,ΕΑΜ και ολα τα παρελκομενα.Αυτες οι μακρινες μεν,αλλα ακομα και σημερα φορτισμενες συναισθηματικα εικονες του παρελθοντος,μου εδωσαν το εναυσμα να λυσω μια μεγαλη ιστορικη συγχυση που εχει ξεπηδησει τον τελευταιο καιρο μεσα απο τα ΜΜΕ της χωρας μας.Ο ορισμος της λεξης "ανταρτης".

Λυνοντας,λοιπον μια και καλη την οποια παρεξηγηση....

Φιλολογικη προσεγγιση (κατα το λεξικο Δημητρακου):
"1)ο ενόπλως εξεγειρομενος κατα πολιτικου καθεστωτος ή κρατικης εξουσιας,στασιαστης
2)πολεμιστης ατακτου στρατιωτικου σωματος αγωνιζομενος υπερ πατριωτικων σκοπων ουχι εξ ονοματος του κρατους
3)συνεκδ. ο ατιθασος,ταραξιας"


Πρακτικη προσεγγιση (μεσα απο παραδειγματα):

Αυτος που δε συνθηκολογει με το φασισμο,περιφρονει τα κουρελοχαρτα της Βαρκιζας και κραταει τα οπλα του για ιδια χρηση.Αυτος που οταν οι αλλοι κατεβαινουν στην πολη,παραμενει στο βουνο,επικυρηγμενος απο εχθρους και "συντροφους".Για να το κανεις αυτο απαιτουνται ΑΡΧΙΔΙΑ!



Αυτος που οργανωνει απεργιες μεσα στην κατοχη.
Για να το κανεις αυτο απαιτουνται...ΑΡΧΙΔΙΑ!


Αυτος που μεσα στην κατοχη κατεβαζει τον αγκιλωτο σταυρο απο το μνημειο της δημοκρατιας,την Ακροπολη.Για να το κανεις αυτο απαιτουνται ΑΡΧΙΔΙΑ!


Αυτος που κανει αποπειρα δολοφονιας κατα δικτατορα.
Για να το κανεις αυτο απαιτουνται ΑΡΧΙΔΙΑ!


Ολοι οι παραπανω εχουν το δικαιωμα να καταγραφουν στην ιστορια ως ΑΝΤΑΡΤΕΣ.

Αντιθετως....


Αυτοι ειναι καποια τρωκτικα που,χωρις τα ιδια να δουλευουν,τρεφονται απο το αιμα ολων των φορολογουμενων,δηλαδη αυτων ακριβως που δουλευουν.Ξημεροβραδιαζονται πανω σε πολυτελεις πολυθρονες με ενα τηλεφωνο στο χερι.Μηχανορραφωντας,συνομωτωντας και γλειφοντας(ενιοτε εκει που καποτε εφτυναν),για ενα κοκκαλακι απο το κρατικο χρημα.Περιφερονται σε γραφεια μεγαλοεργολαβων,μεγαλοδημοσιογραφων, μεγαλονταβατζηδων της ενημερωσης και συχνα και σε τηλεπαραθυρα,οπου αραδιαζουν ενα σωρο ασυναρτησιες και ηλιθιοτητες,πεπεισμενοι πως απευθυνονται σε διανοητικα καθυστερημενο ακροατηριο.Το παιζουν σκληροι και παλιοπαιδα,αλλα καθονται σουζα και βαρανε προσοχες οταν ο αρχηγος αγριεψει,και βγαλει τη βιτσα... Συμμορφωνονται,οπως ολα τα σχολιαροπαιδα στη θεα του εξαγριωμενου δασκαλακου.Μονο που εδω ο δασκαλακος ειναι ενας εξουσιομανης ηγετισκος,που αντιμετωπιζει τον ελληνικο λαο με πλευμα φεουδαρχη προς δουλους,ή μικρου Θεου προς ιθαγενεις.Κι αυτοι ειναι απλα οι μανδαρινοι,οι αυλικοι του.

Για να ακολουθεις αυτη τη γλοιωδη σταση ζωης,του κολακα,του χειροκροτητη και του αυλικου,που μια στο τοσο ξεσπαθωνει υποκριτικα,θρασυδειλα και υστεροβουλα,πρεπει να εισαι ενα ατομο χωρις αυτοσεβασμο,χωρις ηθικη και πανω απο ολα...ΧΩΡΙΣ ΑΡΧΙΔΙΑ! Δηλαδη χωρις την κοινη ιδιοτητα ολων αυτων που η ιστορια και η λαικη συνειδηση αναγορευσαν σε ανταρτες.

Χρονια πολλα,λοιπον, και προσοχη στις απομιμησεις!

5 σχόλια:

Unknown είπε...

Οι "χορηγοί επικοινωνίας" και τα ονόματα των υποκινητών.

Αγ. Παντελεήμονας:
Ποιοι υποκίνησαν τις ταραχές, ποιοι παρακίνησαν σε βία κατά μεταναστών

Ανώνυμος είπε...

Mαλλον θα αγνοεις τι ελεγε ο Βελουχιωτης για τον Φλωρακη

η φυγοκεντρος είπε...

Εγω εχω πολλες ενστασεις για την πορεια του Φλωρακη μεσα στο χρονο(ιδιαιτερα απο το '74 και μετα), αλλα ακομα και στα ζορικα χρονια 40-49.Ας πουμε εχω ακουσει οτι ηταν πολυ κακος στρατιωτικος ("καπετανιος"),και εκανε πολλους αδεξιους χειρισμους σε μαχες.
Τελοσπαντων,παρα τα διαφορα λαθη του,αυτο που πρεπει να του αναγνωριστει ειναι οτι εμεινε πιστος στην ιδεολογια του,και ο,τι εκανε το εκανε για να την υπηρετησει.Αρα,τουλαχιστον ας του αναγνωριστει το ελαφρυντικο των καλων προθεσεων,ασχετως αποτελεσματος.

Επισης,να διευκρινισω οτι τα τεσσερα ατομα που χρησιμοποιω ως παραδειγματα ανταρτων ειναι ετεροκλητα και ισως με αντικρουομενες πορειες(πχ ο Παναγουλης κατεβηκε με την ενωση κεντρου μεταπολιτευτικα-τη σχεση μπορει να εχει με τον Αρη?),αλλα και σε διαφορετικες εποχες και περιτασεις. Νομιζω ομως ειναι ευδιακριτο το κοινο τους.Οτι ηταν αγωνιστες και αν μη τι αλλο επεδειξαν τσαγανο σε σκληρες εποχες.Και αυτο πρεπει να το σεβομαστε ασχετως των οποιονδηποτε επιμερους αντιρησεων

Ανώνυμος είπε...

http://comixedservices.blogspot.com/2008/12/memorabilia.html
Αυτη ειναι η απαντηση μου

Ανώνυμος είπε...

Me ενα κλικ στο ονομα μου θα βρεις και την απαντηση μου